IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Videójátékot a könyvtárból? Van, ahol már valóság

A Cyberpunk 2077-et ugyan még nem érdemes a helyi könyvtárban keresni, de néhány intézmény bizony már játékokkal is kísérletezik.

Képzeljünk el egy világot, ahol a legközelebbi könyvtárba elballagva tagsági igazolványunk felvillantása után a köteteken túl akár a switches Maryo’s Odyssey-vel, vagy esetleg valamelyik Assassin’s Creeddel is távozhatunk. Sokaknak meredeknek tűnhet az ötlet, holott van benne logika: a könnyen hozzáférhető játékok több emberhez juttatnák el ezt a szórakozási formát, a becsábított fiatalok pedig egy idő után talán felfedeznék maguknak a papír alapú világokat is.

A videójátékok viszont mégis lassan szivárognak be a könyvtárakba, miközben a zenei CD-k és a filmes DVD-k már évek óta remekül megférnek a kötetekkel. Haladóbb szellemű kezdeményezések azonban már idehaza is akadnak, helyben biztosítva lehetőséget a mókára. Ahogy a konyvtárak.hu összeállításából is kiderül, Békéscsaba, Eger, Enying, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Nyíregyháza, Szentes és Vásárosnamény könyvtára már videójáték-barát intézménynek minősül. A Békés Megyei Könyvtár moziszobájában például hetente kétszer biztosítanak hozzáférést egy Xbox 360 Kinecthez, méghozzá egész jó katalógussal.

Just Dance muri az egri Bródy Sándor könyvtárban. Forrás: könyvtárak.hu

Igazán merész persze a kölcsönzős megoldás lenne, amire az Egyesült Államokban már akad is példa. A kansasi Lawrence Public Library például 6 platformhoz (Nintendo Switch és Wii U, Xbox One és 360, PS3 és PS4) kínál címeket, melyeket egy könnyen böngészhető online felületen is lefoglalhatnak a tagok. És ne gondoljuk, hogy csak régi tételek akadnak: van itt xboxos AC Valhalla és NBA 2K21, a PlayStationösök pedig a Ghost of Tsushimának és a Spider Man Miles Moralesnek is örülhetnek. Közkönyvtár lévén tagdíj nincs, tehát a kölcsönzés teljesen ingyenes, habár időkorláttal számolniuk kell az érdeklődőknek.

A kollekciót kezelő Kevin Corcoran a Wirednek mesélte el, hogy eleinte kifejezetten a tiniket célozták az ötlettel, ám a népszerűségre való tekintettel az évek során folyamatosan bővítették a választékot, jelenleg már next-gen címek beszerzését is tervezik. Egy játékot első körben maximum két hétre lehet kikölcsönözni, ám ha ez idő alatt nem érkezik foglalás az adott darabra, a szerencsés tag újabb két héttel hosszabbíthat.  

A türelem persze kulcstényező, a friss címeknél ugyanis rendszeres a várólista. Corcoran szerint a leghosszabb „sor” eddig a Luigi’s Mansion 3 miatt alakult ki, ami a Nintendo Switch tavalyi bombasikere volt. A könyvtár viszont folyamatosan figyeli a népszerűségi statisztikákat, hogy a legkelendőbb tételekből több példányt is beszerezhessenek. Egy olyan játékhoz, amire már 25-en várnak, akár 5-6 másolatot is biztosíthatnak.

Corcoran arról is beszámolt, hogy a switches címekkel bizony alaposan meggyűlt a bajuk. A könyvtár védelmi eljárása ugyanis alapvetően a lemezes formátumhoz lett kitalálva, ám a Nintendo kézikonzolja csak apró kártyákat kezel. Végül persze sikerült megszervezniük a logisztikát, Switch-kollekciójuk pedig azóta is rengeteg érdeklődőt vonz.

Az ohiói Cantonban található Stark County District Library szintén egy olyan intézmény, ahol a tagok videójátékokat is kölcsönözhetnek. Az ő kollekciójuk kisebb, nagyjából 45 címet tartalmaz, főként Xbox One-ra és PS4-re. A játékokhoz előzetes foglalással, automatákból lehet hozzájutni összesen 4 helyszínen.  A szolgáltatás itt is ingyenes minden tag számára. Ezért a gyűjteményért Greg Burlingame (remek név egy ilyen feladathoz!) felel, aki arról beszélt a Wirednek, hogy a koronavírus miatt valamelyest megtorpantak a bővítéssel. A szakember továbbá rámutatott, hogy egy frissebb kollekció összeállítását a játékok egyre növekvő ára is nagyban megnehezíti.

Pedig egy up to date gyűjtemény kiépítése több szempontból is hasznos lehet. A bevezetőben említett pozitívumokon túl például évről évre nő a gamerek közönsége is, azaz kulturális szempontból egyre fontosabbá válik a legnépszerűbb címek megőrzése. Másrészt a könyvtár ezzel nem csak azoknak tesz szívességet, akik  nem engedhetik meg maguknak a rendszeres játékvásárlást, hanem azoknak is, akik szeretnének próbát tenni a költekezés előtt.

Te szívesen kölcsönöznél könyvtári játékot, vagy szerinted ez nem az ilyen intézmények dolga?

Forrás: Wired

Borítókép: Pixabay

Kapcsolódó cikkeink

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó

Érkezik a Netflix játékszolgáltatása az App Store-ba

Anikó

Megkezdte a játékok tesztelését a Netflix

Anikó