IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Még az 5G sem terjedt el, de már közeleg a 6G?

Épphogy csak elértünk az ötödik generációs mobilhálózatok korába, a Samsung máris a hatodik generáció felé menetel, és 2028-as érkezést jósolt az őrült jó új technológiáknak…

Legyen az mesterséges intelligenciával rendelkező robot, hologram, digitális replikáció, esetleg virtuális vagy kiterjesztett valóság, ezek szinte minden ikonikus sci-fi filmben jelen vannak. És akár a Mátrix vagy a Szárnyas fejvadász is, mind komor és sötét jövőt jósoltak. Igaz, hogy bár időben már túlmentünk Marty Mcfly-on , technológia szinten még nem tartunk ott. Egyelőre csak filmeken keresztül nézhetjük a forradalmi technológiai találmányokat.

Pont, mint egy álmodozás a modernebb jövőról… Sőt, ha mindannyian a fejlődést támogatnánk, nem is lenne az a jövő olyan komor…

Forrás: thestranger

A csúcs kütyük korszakában, igazán fontos az internet sebessége és az is, hogy azt akármikor elérjük, jelen esetben többségében 4G+ formájában. De az új generációs 5G térhódítása megállíthatatlan, ahogyan majd a 4K-s tévék is átveszik a hatalmat a kiöregedett Full HD tévék felett is. Igaz, szerintem jelenleg az 5G még kiforratlan technológia, és a megoldás, ha a Samsung tényleg beváltja jóslatát. Hogy 2028-ban már talán a következő generációs, fejlettebb és biztosabb mobilhálózat lehet a 6G.

De most akkor mi is az a G és hány van, és hogyan is működik?

Az 1G során még csak mobilhívások működtek, 2G-nél hívás és SMS, 3G-nél már a mobiladatforgalom is képbe került, 4G-nél a mobilos videotartalmak és nagysebességű internetkapcsolat került fókuszba, míg az 5G lehetővé teszi gyakorlatilag különböző iparágak komplett digitalizálását.

Forrás: WiredScore

Ahogyan azt a fenti ábrán is láthatjátok, a két generáció között a rádióhullám frekvencia spektrumában keresendő a fő különbség, főleg azzal, hogyan is szállítják az információt és mennyit. A régebbi 4G technológia sokkal lassabb és alacsonyabb frekvencián küldi a jeladó toronyból a jelet, ami sokkal alkalmasabb a falak áthatolására, de sajnos a lassabb frekvencia miatt a hálózat sebessége is kisebb. Az 5G ennek az ellentéte, gyors hullámú, magas gigahertzes frekvencián hatalmas sebességeket tudunk elérni közelében, de amint egy fal terem az 5G és arra alkalmas készüléked közé, a teljesítménye rosszabb lesz, mint az előző generáció.

Igaz, hogy a 4G kiforrottabb, de az 5G és főleg a 6G jövőtállób technológia ezért is kell áthidalni a problémákat. Hatalmas az információáradat, az internet sebessége sose elég. A 6G majd talán sokkal erősebb és magasabb gigahertzen is tud majd operálni, ezáltal messzebbről elérve mobilunkat és több falon áthatolva erősebb jelet is biztosíthat.

És a nagysebességű internet lehetővé teszi a zökkenőmentes vezeték nélküli magasminőségű kontent fogyasztást, VR és AR élményt és még ki tudja majd mit. Nem mellesleg azt jósolta a Samsung, hogy a VR és AR technológia 120 milliárd dolláros iparággá válik 2030-ra. Addigra talán a virtuális és kivetített világ technológiája és előálitása elérhető lesz az őrült gyors internettel, ez forradalmasíthatja majd az egész digitális szorakoztató ipart is. Koncertek, filmek, játékok, élet ? Mind kivetitve és világot teremtve benne élve, tiszta Ready Player One lesz a jövő. Az, hogy ez valóban megtörténik-e, és hogy ez-e a jó irány, azt természetesen senkise tudhatja.

Forrás: Samsung

És ez még csak a jéghegy csúcsa. A szuperszónikus technológia felhasználásához a gépeknek minden más téren is fejlődnie kell, úgy mint: processzor és memória és persze még ezer és egy dolog. Csak együttes erővel lehet generációt lépni, egy jobb és okosabb jövő reményében. Én amúgy már annak is örülnék, ha csak az 5G+ szuperálna rendesen… De a Samsung jóslata szerint, ha minden fejlődik az adatforgalom fejlődésével, 2028-ra tényleg robotok, hologramok, digitális nyomtatók és világok korában találjuk majd magunkat. Az azért elég menő lenne nem?

Le a kalappal a Samsung előtt, hogy még a pandémia kellős közepén is a jövő technológiájának kutatásán fáradoznak. És hát kitudja, mikor jön a Samsung heuréka pillanata, annyi biztos a vállalat öt éve sikeresen megjósolta az 5G technológia születését és annak elterjedését is, még az is lehet, 2028-ig lehet visszatér Nikola Tesla szelleme is 6G formájában.

Borító: Samsung
Forrás: SAMMOBILE

Te máris várod a 6G-t vagy szerinted még az 5G is kiforratlan?

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung ismét az Apple új készülékén élcelődik

Anikó

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Lesz valaha összehajtható iPhone?

Anikó