IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Megfizethetőbb iPhone – Mit kínál az Apple 300 000 Ft alatt?

Az iPhone 12-modellcsalád hazai árazása sajnos nem túl baráti, így jobb híján a cupertinóiak megfizethetőbb ajánlataival vigasztalódhatunk, ami a kínálatban tartott iPhone 11-gyel már három készüléket takar.

2017-ben még azon hüledeztünk, hogy az Apple ultra-mega-giga prémium csúcsmodellje, a Face ID-val és OLED-kijelzővel debütáló iPhone X hivatalosan 379 990 forintos áron jutott el a hazai boltok polcaira. Azóta viszont tovaszállt három év, s immáron a normál méretű alapmobilért, az iPhone 12-ért is közel ennyit, 349 990 forintot kell fizetnünk, míg az 5,4 hüvelykes iPhone 12 mini 299 990 forintba kerül. A drágulásért leginkább az infláció és a számunkra kedvezőtlen átváltás pusztító párosa okolható, hiszen a 2017-es alapmodell, az iPhone 8 még csak 264 990 forintba került, pedig az amerikai ára ugyanúgy 699 dollár volt, mint most az iPhone 12 minié.

Cserébe ma már az induló szinten is megkapjuk az OLED-es megjelenítőt a vékony kávákkal, de ettől még idehaza valószínűleg kevesen fogják jó érzéssel kiköhögni az ezért kért összeget. Azoknak, akik mindenképp új almás mobilt szeretnének, a hivatalos árakon 3 alternatíva maradt 300 000 (vagyis 299 990) forint alatt: az idén bemutatott iPhone SE, a tavalyi alapmodell iPhone 11, valamint a 2018-as belépő iPhone XR. Lássuk, melyik mit nyújt a pénzünkért!

iPhone SE – 179 990 Ft

Az idén tavasszal bemutatott második generációs iPhone SE-ben az Apple jelenlegi legolcsóbb készülékét tisztelhetjük. Ez a telefon hasonló recept alapján készült, mint 2016-os elődje: végy egy gombokért gyártható, többéves dizájnt, csapj hozzá egy bivalyerős chipet, és nézd, ahogy a tömegek rárepülnek.  Az új SE legnagyobb előnye a 179 990 forintos ára, még akkor is, ha az A14-es chip szeptemberi bemutatásával az ebben dolgozó A13 Bionic már csak a világ második legerősebb mobilos processzora (ójajj!). A különbségtől azonban nem kell megijedni, a korai benchmarkok alapján a cupertinóiak idei technológiája elhanyagolható ugrást hozott a nyers teljesítményben. Az SE pozitívumai közé sorolható a ma már kompaktnak számító mérete is, melynek kényelmesebb fogását talán még azok sem vitatják, akik egyébként a nagyobb készülékeket kedvelik.

Ezzel ugyanakkor el is értünk a lista végére, mivel az SE bizony nem az a telefon, ami ámulatba fog ejteni. Nincs arcazonosítás; alul-felül vastag kávákat kapunk; a 4,7 hüvelykes LCD szép ugyan, de az OLED-ek korában csak a kötelezőt hozza; a kamerája pedig ugyanazt a 12 megapixeles szenzort használja, mint a 2017-es iPhone 8. Ez viszont szerencsére nem jelenti, hogy ne tudna többet az elődnél, a szoftveres trükközésnek hála ugyanis itt kapunk portré módot és a felvételeket kozmetikázó Smart HDR-t is. Az SE kamerája jelenleg 42. a DXOMARK mobilos toplistáján, ami elsőre nem hangzik túl jól, de megelőzi például a Google Pixel 2-t, aminek a kamerás képességeitől pár éve még el volt ájulva a szakma. Magyarul a legolcsóbb iPhone szép képeket csinál, csak 2020-ban már nem számít extrának.

Összességében ez az egész telefont jellemzi: az SE-vel egy rettentő gyors, évekig használható igáslovat kapunk megfizethető áron, de a tűzijáték elmarad. Csalódni viszont nehéz benne, hiszen az iPhone 6-tól örökölt fizimiskájával már jó előre figyelmeztet, hogy ez a modell elsősorban költséghatékonyságról szól. A készülék egyetlen igazán fájó pontja a karcsú üzemidő, az SE ugyanis megörökölte az iPhone 8 1821 mAh-s akkumulátorát is, ami már a maga korában sem számított izmosnak.

Kiknek ajánljuk: akiket nem érdekel a flanc, csak egy gyors készüléket szeretnének, ami a lehető legolcsóbban biztosítja számukra a hozzáférést az almás ökoszisztémához.

iPhone XR – 229 990 Ft

A XR-ral az Apple még 2018 őszén rukkolt elő, akkoriban ez volt a belépőmodell a prémium XS és a XS Max mellett. Az olcsóbb áráért cserébe a következő kompromisszumokat követelte a vásárlóktól: 480 ppi-s felbontású OLED helyett 326 ppi-s LCD-kijelzőt kapott, ami miatt a kávák itt észrevehetően vastagabbak, a keret rozsdamentes acél helyett anodizált alumínium, dupla helyett pedig csak egy kameralencse került a hátlapra.  Odabent viszont ugyanaz az A12 Bionic chip dolgozik, mint a drágább kortársaiban. Elméletileg ez egymagos és többmagos teljesítményben kb. 30-35 százalékkal marad el a jelenlegi A14-től, de a CPU- még mindig hatodik a legerősebb mobilos processzorok sorában. A sebességgel tehát itt sincs gond, amit egy darabig még a 3GB RAM sem fog veszélyeztetni.

A XR hiába gyengébb, mint az SE, az Apple mégis 50 000 forinttal többet kér érte, és ez a különbség kiválóan érzékelteti, hogy mennyivel modernebb eszköznek hat a 2018-as alapmodell. A 6,1 hüvelykes kijelző LCD ugyan, de akik látták élőben, azok tudják, hogy alapvetően egy jó képességű panelről van szó, amin a videók és a játékok is remekül mutatnak. Ehhez jön még a FaceID és a home gomb nélküli kialakítás, melyek miatt a XR már egyértelműen az iPhone-ok új generációjába sorolható. Akik csak egy modern megjelenésű almás mobilt akarnak kedvező áron, azok nyugodtan váltsanak jegyet erre a hajóra.

A DXOMARK szerint a XR kamerában kb. egy szinten van az SE-vel: itt is kapunk szoftveres portrémódot, s mellé alap szintű HDR-t, videózásban pedig ugyanúgy 4K/60FPS a felső határ (viszont itt nincs QuickTake, azaz videózás közben nem lőhetünk fotókat). Az XR legnagyobb fegyverténye azonban nem is a kamera, hanem a 2942 mAh-s aksija, amivel a mai napig az egyik legjobb üzemidőt kínáló iPhone.

Kiknek ajánljuk? Akik az SE-nél modernebb hatású készülékre vágynak, s ennek érdekében nem fáj nekik a hajszálnyival gyengébb teljesítmény sem. 

iPhone 11 – 259 990 Ft

Nem lepődnénk meg azon, ha sokaknak okozna fejtörést a XR és a tavalyi alapmodell iPhone 11 közötti választás. A két készülék ugyanis ránézésből szinte teljesen megegyezik egymással, különbségről csak a plusz kameralencse és az azt rejtő nagyobb sziget árulkodik. Nem könnyíti meg a dolgot az sem, hogy mindkét telefonba ugyanazt az LCD-t szerelték, tehát a megjelenítés minőségében sincs eltérés. A választható színek között azonban már van különbség (a XR-nél a szokásos melletti bónusz a kék és a korall, míg a 11-nél a zöld és a lila), a keret anyaga pedig mindegyiknél egyformán alumínium.

Hasonlóságok ide vagy oda, az iPhone 11 mégis jóval kerekebb csomag, valójában a XR S-változataként fogható fel. A legtöbb előnyét a kamerában találjuk, ami már támogatja az éjszakai üzemmódot a Deep Fusionnel, a fejlettebb Smart HDR-t, a plusz lencse révén pedig ultraszéles látószögű felvételeket is rögzít. Előrelépésről beszélhetünk az előlapi szenzor esetében is: a 11-be szerelt egység képes lassított felvételekre, valamint a 4K felbontás sem jelent neki gondot. Az erőről itt már az SE-ben is dolgozó A13 Bionic gondoskodik, ami átlagban 20%-kal jobb teljesítményt nyújt a XR-t hajtó A12-nél. Ezenkívül az iPhone 11-be 4GB RAM került, ami a nyugdíjhoz közeledve érezhető előnyt jelent majd a 3GB-tal szerelt XR-hez képest. Mindezek mellett a tavalyi alapmodellben valamivel nagyobb aksit találunk, a 3110 mAh-s telep elvileg egy órával több üzemidőt biztosít a XR-nél.

Az iPhone 11 másik nagy riválisa az iPhone 12 mini lehet, ami hiába drágább 40 000 forinttal, ezen a szinten már nem akkora a különbség, hogy ne legyen érdemes elgondolkodni az upgrade-en. Az idei alapmodellel összevetve a tavalyi mellett az árán kívül két érv szólhat: ha csak a kijelző puszta mérete érdekel, abból az iPhone 11 nagyobbat kínál (5,4 hüvelyk helyett 6,1 hüvelykest), illetve az üzemidő, amiben a 2019-es belépő továbbra is jobbnak ígérkezik.

Kiknek ajánljuk? Akiknek az iPhone XR kamerája nem elég, illetve azoknak, akik nagyobb kijelzőt szeretnének, de az iPhone 12 árát már sokallják érte.

Ballagók

Természetesen nem kötelező az Apple éppen aktuális termékpalettájára korlátoznunk magunkat, hiszen egyéb forrásokból beszerezhetők a korábbi csúcskészülékek is, amiket a cupertinóiak már eltávolítottak a saját kínálatukból. Ezekkel természetesen semmi gond sincs, az Apple egyszerűen csak nem akarja tovább zsúfolni velük az amúgy sem kimondottan átlátható felhozatalt, s ami még fontosabb: nem szeretné, ha eladásokat “rabolnának” az újdonságoktól.

Vásárlóként viszont még mindig jó vétel lehet például a 2018-as iPhone XS és XS Max, melyek utolsó darabjait akár a szolgáltatóknál is megcsíphetjük. Ezeket ugyanaz az A12-es chip hajtja, mint a XR-t, viszont itt már jár mellé 458 ppi-is OLED-kijelző, +1 GB RAM, dupla lencsés kamera, valamint rozsdamentes acél keret is. Ami az árakat illeti, sajnos ezeket sem gombokért vesztegetik, az összehasonlító oldalak szerint a XS még szürkeimportban is közel annyiba kerül, mint az iPhone 11 hivatalos ára. A 300 000 forint alatti vásárt tehát nem is olyan könnyű megcsípni.

Sokkal nagyobb a választék a tavalyi év prémium opcióiból, az iPhone 11 Próból és a Pro Maxból. Ezek a normál iPhone 11-hez képest szintén az OLED-del, a rozsdamentes acél kerettel, valamint a fejlettebb (immáron 3 lencsés) kamerával nyújtanak többet. A 300 000 forint alatti kritériumhoz ragaszkodva viszont a Maxot egyelőre nem igazán lehet beszerezni, valójában még az 5,8 hüvelykes 11 Prót is csak néhány (nem túl bizalomgerjesztő) bolt kínálja a megadott összegnél olcsóbban.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó