IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nem is olyan mini az iPhone 12 mini aksija

A brazil hatóságoknak benyújtott dokumentumok arról tanúskodnak, hogy az Apple legkisebb telefonja szerencsére izmosabb telepet kapott, mint az iPhone SE.

A cupertinóiaknál hagyománynak tekinthető, hogy bizonyos termékspecifikációkat megtartanak maguknak, s azokat később a techsajtó, vagy egy felhasználó hámozza ki valahonnan. Ilyen például a RAM mennyisége, vagy az akkumulátor mAh szerinti kapacitása. Ezeket hiába is keressük az Apple hivatalos termékadatlapjain, nem fogjuk megtalálni, így eddig azt sem tudtuk, hogy pontosan mekkora telep került a napokban bemutatott iPhone 12-kbe.

Nemrég viszont napvilágot látott az iPhone 12 mini brazíliai engedélyeztetéséhez csatolt dokumentáció, ami feketén-fehéren leírja, hogy a kompakt újdonságban egy 2227 mAh-s akkumulátor adja az energiát. Ez azt jelenti, hogy a mini hiába kisebb az Apple jelenlegi legolcsóbb telefonjánál, az SE-nél, az aksija 394 mAh-t ráver a tavasszal piacra dobott testvérének 1821 mAh-s telepére. Pedig a két készülék között nincs hatalmas vastagságbeli eltérés: az iPhone SE 7,3 mm vastag, míg az iPhone 12 mini 7,4 mm.

Az SE-vel való hasonítgatás azért fontos, mert a cupertinóiak jóárasított modelljénél visszatérő panasz a rövid üzemidő (lásd tesztünket). Az Apple hozzávetőleges adatai szerint viszont a mini két órával többet tud az SE-nél videólejátszásban (akár 15 óra), streamelésben (akár 10 óra), tízzel többet pedig hanglejátszásban (akár 50 óra). Az akkukapacitást látva ez hihető is, ráadásul a minibe szerelt AMOLED-kijelzővel még trükközni is tudunk egy sötét háttérrel és a dark mode-dal, hogy a fekete képpontok ne kapjanak megvilágítást, plusz kakaót kisajtolva a telepből.

Magyarul az előjelek alapján a kompakt modellel szemezgető vásárlók bizakodók lehetnek a mini üzemidejével kapcsolatban, de a konklúzióval azért érdemes megvárni a későbbi teszteket. Az mindenesetre biztos, hogy az árban “szomszédos” iPhone 11-gyet nem az akkujával fogja megverni a mini, hiszen a tavalyi alapmodellt egy 3110 mAh-s telep táplálja, ami elméletben két órával több videólejátszást (17 óra), és 15 órával több hanglejátszást (65 óra) biztosít.

Az akkukapacitást felfedő leírás azonban nem csak az iPhone 12 minit érintette, egy apró részletet az iPhone 12 Próról is megtudtunk belőle. A dokumentáció tanúsága szerint ugyanis a csúcsmodell gyártása nem csak Kínában és Indiában zajlik, mivel ezúttal a Foxconn brazíliai üzeme (Foxconn Brasil Indústria e Comércio Ltda.) is bekapcsolódik az előállításba.

Frissítés: a cikk megjelenése óta azt is sikerült kihámozni a dokumentumokból, hogy a nagyobb iPhone 12 aksija míg 2815 mAh-s akkumulátort kapott, tehát a drágább modell sem éri el az iPhone 11 nyers kapacitását.

Az iPhone 12-k szállítása egyelőre még nem kezdődött meg, az előrendelés idehaza tegnap délután indult (az Apple oldala szokás szerint lehalt, nem kevés bosszúságot okozva a stresszes early adoptereknek). Így aztán még igazi kicsomagolást sem láthattunk, viszont egy YouTuber a napokban készített egy videót az Apple új, kisebb dobozairól. Töltőt és fülest ugyanis már a régebbi modellek mellé sem kapnak a vásárlók, a csomagolás ezért mostantól minden iPhone-ál így néz ki:

Nagy újdonságok persze nyilván nincsenek, viszont az almás matricák rajongóinak rossz hír, hogy az Apple a jelek szerint már csak egyetlen darabot csomagol a készülékek mellé… 🙁 🙁 🙁

Forrás: 9to5Mac, AppleTrack

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó