IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nagy játékok kis képernyőn

Az elmúlt évek során számos olyan játék jelent meg telefonokra is, melyek eredetileg PC-n és/vagy konzolokon debütáltak. Összegyűjtöttük a legjobban sikerült próbálkozásokat.

A mobiljátékok általában lenézés tárgyát képezik hardcore gamer körökben, mivel túlnyomó többségük végtelenül egyszerű „casual” cím, az összetettebb darabok pedig többnyire hemzsegnek a reklámoktól és az alkalmazáson belüli vásárlásoktól. A lehangoló képet csak a prémium (fizetős) kategória szépíti, ahol az indie-címek mellett számos ikonikus PC-s/konzolos játékot is találunk.  Az ilyen portok jó esetben garantálják a minőségi tartalmat (még ha a megvalósítás nem is mindig a legfényesebb), hiszen többnyire azok a produkciók jutnak el az érintékőpernyőre, melyek már bizonyítottak a komolyabb platformokon.

Baldur’s Gate 1-2

A szerepjátékok rajongói számára a Baldur’s Gate-széria legalább olyan legendás, mint a Diablo. Az első rész 1998-ban jelent meg PC-re, a második 2000-ben követte. Mindkét epizód remek értékeléseket kapott, amit leginkább a Dungeons & Dragons világának látványos életre keltésével és kiegyensúlyozott játékrendszerükkel értek el. iOS-en és Androidon évek óta letölthetők, méghozzá az összes kiegészítővel, s ha ez nem lenne elég, az ugyanebből a világból merítő Icewind Dale és a Planescape: Torment is kapott 1-1 iOS/Android-verziót.

The Bard’s Tale

A 2004-es Bard’s Tale különlegességét az adja, hogy humoros formában tálalta az RPG-k jól ismert elemeit, különös hangsúllyal az akcióra. A 3D-s grafika ugyan nem öregedett olyan szépen, mint a Baldur’s Gate izometrikus motorja, de még ma is élvezhető élményt nyújt. A játék iOS-en és Androidon egyaránt elérhető.

Civilization VI

A birodalomépítős, körökre osztott stratégia hatodik része 2016-ban jelent meg PC-re, amit 2017-ben követett az iPades, majd 2018-ban az iPhone-os változat. A játék akár több száz órát is képes felemészteni, főként, hogy azóta egy sor kiegészítő is érkezett hozzá. A Civilization VI iOS-en játszható, androidos verzió egyelőre nincs.

GRID Autosport

A GRID Autosport a legjobb, mobilokon elérhető autós játék, és pont. Eredetileg 2014-ben jelent meg a GRID-sorozat harmadik részeként PC-re és konzolokra, majd 2017-ben érkezett az iOS-es, 2019-ben pedig az androidos változat. Az Autosport egy afféle „simcade”, azaz a szimulációk és az arcade-osabb mókák között helyezkedik el. A játék központi eleme a karriermód, melynek során az amatőr szintről küzdhetjük fel magunkat a legvadabb versenygépek volánja mögé.

Titan Quest

A 2006-os Titan Quest a jobban sikerült Diablo-klónok közé tartozik. Nem csak a maga korában kiválónak számító grafikája, de az egyedi megközelítése miatt is emlékezetes. Ebben a játékban ugyanis nem a szokásos pokolbéli szörnyeket gyepáljuk, hanem az ókori Görögország, Egyiptom, valamint Kína mitológiai rémségei között kell átverekednünk magunkat, hogy végül legyőzhessük a börtönükből kiszabadult Titánokat. A Titan Quest iOS-en és Androidon is elérhető.

GTA-sorozat

Annak, aki már a 2000-es években is  gyűrte a Grand Theft Auto aktuális epizódjait, még ma is kicsit hihetetlen, hogy a klasszikus 3D-s GTA-k mind játszhatók egy nyamvadt telefonnal, pedig így van. A 2001-es GTA III, a 2002-es Vice City, a 2004-es San Andreas, valamint a 2005-ös Liberty City Stories, a 2006-os Vice City Stories, és a 2009-es Chinatown Wars is ott sorakozik az App Store-ban és a Play Áruházban. S ha már Rockstar Games, a stúdió egy másik remek alkotása, a Bully is kapott mobilos változatot, iOS-est és androidost egyaránt.

Jade Empire

Az ázsiai kultúrkör kedvelőinek valóságos csemege volt az első Xbox exkluzív címeként  megjelent Jade Empire. A 2005-ös akció-szerepjáték ugyanis egy olyan kitalált birodalomban játszódik, melynek elemeit az ókori Kína ihlette. Ezzel már eleve egyedinek számított, de szerencsére a megvalósításba sem csúszott hiba, hiszen a Bioware játéka egyértelmű kritikai sikert aratott. Nem csoda hát, hogy újra és újra felvetődik a folytatás kérdése… A Jade Empire mobilon csak iOS-re jelent meg.

Star Wars: Knights of the Old Republic

S ha már Bioware, természetesen nem hagyhatjuk ki a legendás stúdió 2003-as klasszikusát, a KotOR-t sem, ami sokak szerint a valaha készült legjobb SW-móka. A játék azóta egekig magasztalt sztorija 4000 évvel a régi trilógia eseményei előtt bonyolódik, központjában a sithek és a Köztársaság konfliktusa áll. A KoTOR sava-borsát az adja, hogy interakcióink és döntéseink révén befolyásolhatjuk főhősünk jellemfejlődését, így végül akár a sötét oldalon is kiköthettünk. Manapság persze ez nem tűnik nagy szónak, de 17 éve még nem sok játék büszkélkedhetett hasonló megoldásokkal. A Knights of the Old Republic Androidra és iOS-re is letölthető.

Gone Home

Adott egy hatalmas, öreg ház, egy tomboló vihar, s egy külföldről hazatérő lány, akinek fogalma sincs, hogy hová tűnt a családja.  Feladatunk a rejtély felgöngyölítése, s bár bóklászásunk kísértetiesen nyikorgó deszkák és titkos ajtók teszik izgalmasabbá, a kibontakozó sztori leginkább a morális tanulságai miatt lesz emlékezetes.  Az eredetileg PC-n debütált játéknak jelenleg csak iOS-es mobilváltozata van.

Lego-játékok

Ember legyen a talpán, aki képes számon tartani a Traveller’s Tales által fejlesztett Lego-játékokat. A szerteágazó sorozat néhány epizódja telefonra is megjelent, melyekből még most is elérhető például a Lego Star Wars, a Lego Jurassic World, vagy a Lego Batman: Beyond Gotham/DC Super Heroes, méghozzá Androidon és iOS-en egyaránt.

Doom I-II

Ha szabad ilyen szószörnnyel élnem, akkor a Doom a PC-s klasszikusok legklasszikusabbja. Az ikonikus FPS első két epizódját az évek során már számtalan platformra portolták, mobilra konkrétan kétszer is. A legfrissebb verziók tavaly jelentek meg a Bethesda kiadásában, iOS-en és Androidon is.

Worms

Ki ne ismerné a Worms sorozatot? 1995-ös kirobbanása óta a kukacok háborújának már számtalan változata született, például 3D-s és erődös spin-offok is. Az idehaza főként az Armageddon és a World Party remek szinkronja révén legendássá vált széria több epizóddal is képviselteti magát a mobilokon, ám csak kettő van, ami eredetileg más platformon (Xbox, PS) jelent meg. Ezek a linkelt trailerben is látható 2007-es Worms (kizárólag iOS-en elérhető), valamint a 2009-es Worms 2 Armageddon (Androidon is letölthető).

ROME: Total War

A ROME: Total War eredetileg 2004-ben jelent meg kizárólag Windowsra, egy csapásra tomboló Róma-őrületet generálva a stratégiai játékok rajongóinak körében A Total War-széria harmadik epizódjában három római család egyikét kell győzelemre vezetnünk a körökre osztott térképen, valamint a grandiózus, valós idejű csatákban egyaránt. A megjelenésekor még vaskos gépigényű (az enyémen szaggatott is rendesen) játék már évek óta nyomható telefonon is, iOS-en és Androidon egyaránt.

Max Payne

A Remedy Entertainment 2001-es klasszikusa mesterien használta fel a Mátrixot is eladó bellassított akciójeleneteket, így ez a neo-noir stílusú lövölde a mai napig sokak számára emlékezetes darab. A játékban egy Max Payne nevű exrendőrrel kell bosszút állnunk családja gyilkosain, akik még a bűntényt is a főhősre kennék. A leszámolást iOS-en és Androidon is megejthetjük.

Kapcsolódó cikkeink

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó

Érkezik a Netflix játékszolgáltatása az App Store-ba

Anikó

Megkezdte a játékok tesztelését a Netflix

Anikó