IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

ARM-technológia működteti a világ leggyorsabb számítógépét is

A Japánok ismét az élre törtek a félévente mért TOP500 HPL szuperszámítógépes sebességmérésen. Ez az első alkalom, hogy ARM-es processzorral szerelt számítógép ért a lista tetejére.

A kobeban a Riken és Fujitsu által tervezett Fugakuban a Fujitsu 48 magas A64FX SoC-je dobog. 415,53 petaflopos teljesítményével 2,8-szor gyorsabb, mint az IBM Summitja, ami az egyik olyan versenytárs, aminek teljesítménye legközelebb áll.

A szuperszámítógépek gyakorlatilag semmiben sem különböznek a hétköznapi használatban lévő gépektől, azonban teljesítményük jóval nagyobb és másodpercenkénti lebegőpontos operációk (FLOPS) számában mért.

A TOP500 projekt a világ 500 legnagyobb teljesítményű számítógépét rangsorolja 1993 óta kétszer egy évben.

A HPL mellett más méréseken is jeleskedett a japánok szuperszámítógépe: a Graph 500, HPL-AI és HPCG-ben is csúcsra érő architektúra ezzel több rekordot is beállított.

Eddig a legdurvább szupergépek címe oda-vissza ingázott a különböző amerikai és kínai gyártók közt. Ez az első alkalom, hogy Japánok értek fel a csúcsra. Kilenc éve már a szigetország vállalatai is részesei a versenynek, először a Fugaku elődje, a Riken K computere. A teljes listán 226 kínai, 114 amerikai és 30 japán szuperszámítógép található.

A Fugakut jövő évben helyezik teljesen működésbe, eddig a COVID-19-es kísérleti kutatások során használták főleg diagnózisok felállításához és a SARS-COV-2 vírus terjedésének megjóslásához.

Borítókép: Techwire

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó