IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

IThon Retro: Így debütáltak a régi PlayStationök és Xboxok

A PS5 és az új Xboxok megjelenését kísérő várakozás remek alkalom arra, hogy felidézzük az egykor milliók által vágyott, mára nyugdíjazott elődeik leleplezését.

Az okostelefonok miatt talán már nem feltétlenül igaz ez az állítás, de a korábban felnőtt gyerekek számára kevés varázslatosabb kütyü létezett, mint egy játékkonzol. Elég csak megnézni néhány születésnapi vagy karácsonyi videót, ahol az éppen aktuális modellek valamelyike volt az ajándék: az extázis garantált, a csomagolópapír villámgyorsan repül a szélrózsa minden irányába  Hazánk khm…nem túl szerencsés történelme miatt a magyar közönség évtizedekig nem követhette „élesben” az újabb és újabb generációk debütálását, de korunk meghatározó szereplői, a PlayStationök és az Xboxok bemutatásáról már mi is időben értesülhettünk.

Egy fiókban porosodó PlayStation 1-et, vagy egy klasszik Xboxot látva persze a fiatalabbaknak már nehéz lehet elképelni, hogy ezeket a gépeket valaha pont akkora (ha nem nagyobb) hype kísérte, mint a novemberben érkező utódaikat. A Cyber Shaman és a NeoGamer YouTube-csatornák üzemeltetői szerencsére vették a fáradságot, és 1-1 videóban összevágták a Sony és a Microsoft üdvöskéinek minden bemutatóját az első generációtól a legújabbakig, így most különösebb keresgélés nélkül élhetjük át a történelmi pillanatokat.

PlayStation 1-5

Természetesen a PS-sel kezdjük a sort, hiszen a Sony jó pár évvel a Microsoft előtt lépett be az akkor még a Nintendo és a Sega által dominált konzolpiacra. Az első PlayStation észak-amerikai bemutatója azért is lett emlékezetes, mert instant hadüzenet volt a fennálló viszonyok, főként a SEGA ellen. Az eseményt az 1995-ös E3-on tartották, nem sokkal a SEGA Saturn ugyanott megejtett leleplezése után. A SEGA akkor jelentette be az új modell 399 dolláros árát, a Sony pedig kapott az alkalmon, és a pódiumra szólított amerikai főnökük, Steve Race csak annyit mondott: 299. A többi már történelem, hiszen a SEGA-t végül felőrölte a piac, míg a PS1-ből több mint 100 millió példány fogyott.

Viszont minden királyság véget ér egyszer, s a PlayStation helyét is átvette a PS2. Az 1999-es tokiói leleplezést megörökítő felvételeken látszik, hogy a Sony már akkor is megadta a módját a dolgoknak: pörgős elektronikus zene kíséretében három, hófehérbe öltözött japán hölgy prezentálta az éjfekete csodát. A vitrinben kiállított vadonatúj „fat” PS2-k előtt tolongó tömeget elnézve ma is tökéletesen átérezhető, hogy milyen hatalmas show volt a második generációs PS leleplezése.  A felvételeknél persze csak a számok beszédesebbek, hiszen 155 milliós eladásával ma is a PS2 a történelem legsikeresebb konzolja.

A legtöbb olvasónk szívét persze bizonyára a PlayStation 3 1:54-nél kezdődő bemutatója dobogtatja meg. A 2005-ös E3-on maradt a tempós zene, viszont immáron a gép pompázott fehérben, ami vicces, hiszen a PS3 első változata manapság leginkább a lakkfekete kivitelében él az emberek emlékezetében (ó, azok az ocsmány karcok).  A harmadik PS-ről nekem személy szerint két szó jut eszembe, ami Xbox-tulajként is beleégett a memóriába: ingyen multi. A gép ugyan nem fogyott olyan jól, mint az elődje, de 86,9 millió eladott példánnyal is sikeresen őrizte a Sony piacvezető pozícióját.

A PS4 bemutatóját viszont nehéz ámulattal nézni, hiszen olyan, mintha csak tegnap történt volna. A 2013-as E3-on tartott show külsőségeit tekintve 2020-ban is simán elmenne, számomra már-már hihetetlen, hogy tényleg eltelt 7 év a jelenlegi generáció bemutatása óta. A „példátlan” erejűként beharangozott, eddig 112 milliós eladást produkáló PS4 persze egy darabig még biztos velünk lesz, úgyhogy nem is kell sietni a könnyes búcsúval. A videó végén összehasonlításként a P5-ös event is megtekinthető, de ezt végképp nem boncolgatnám egy IThon-retro cikkben.

Xbox Classic – Series S|X

A Sony sikerén felbuzdulva a Microsoft is úgy döntött, hogy beszáll a mókába. A 2001-es CES-en leleplezett konzoljuk nevét a redmondiak multimédiás API-ja, a DirectX rövidítésével kapta. Az első Xboxot még maga Bill Gates prezentálta, s talán ez a legérdekesebb része a shownak, hiszen a legendás alapító később fokozatosan kihátrált a cégvezetésből, idén tavasszal az igazgatótanácsot is elhagyva. A ma már Classicként emlegetett gép húzócíme a kiváló multival megáldott Halo volt, de a később az Xbox melletti erős érvvé váló Forza Motorsport-széria is ezen a generáción debütált. A 24 millió példányban eladott gép nem sok vizet zavart a Sonynak, de az eleinte mellé csomagolt hatalmas kontrollert ma is sok korai vásárló sírja vissza.

A 2005-ben leleplezett Xbox 360 miatt viszont már főhetett a japánok feje, ez ugyanis keményen megszorongatta a PS3-at: végül csak kicsivel lemaradva összesen 85,8 milliót adtak el belőle. A gépet maga Frodo konferálta fel egy olyan show keretében, aminek minden momentumából süt a kétezres évek könnyed korszelleme: egy válltáskás lány vágtat az üvöltő tömeggel körülvett színpadra, s egyszerűen csak kicsapja az asztalra a hófehér újdonságot. A bekapcsológomb katarzissal felérő megnyomását nézve két emlék sejlik fel bennem: az első 360-ak hűtőventilátorának jellegzetesen visító hangja, valamint a vásárlás után 2 évvel megjelenő red ring of death, ami sokezer ügyfélnek jelentett kényszerű szünetet a játékban. A Microsoft becsületére váljék, hogy egész hamar küldték a cserekonzolt…

A „zöld platformon” a jelenlegit csak ez a két generáció előzte meg, ezért a videó következő szakasza már a ráncfelvarrott (S) formában ma is kapható Xbox One. A 2013-ban bemutatott géppel a Microsoft nem tudta megismételni a 360 bravúrját, 47 millió körüli eladását nem csak a PS4, de még a 4 évvel később piacra dobott Nintendo Switch is lepipálta. A lemaradás okát sokan a Sony jobb exluzívjainak és annak tudják be, hogy a Microsoft megpróbálta afféle médiaboxként átpozicionálni a gépet. Ahogy az a videón látható, innen kapta a nevét is: minden szórakozás egy helyen, azaz One.

A régebbi PS-ek és Xboxok leleplezéseit nézve a kellemes nosztalgiát kísérve bennem egy ijesztő konklúzió is megfogalmazódott: mire kettőt pislogunk, már a most izgatottan várt gépek is érdekes, időben távoli fejezetek lesznek egy későbbi összeállításban…

Neked melyik volt a kedvenc géped a Nagy Elődök közül?

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Elérhető az Xbox Cloud Gaming béta iPhone-ra és iPadre

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó