IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nézd meg a Nap elmúlt tíz évét

A NASA figyelemmel követte és rögzítette a Nap minden tevékenységét az elmúlt évtizedben és vele együtt minden kitörését is, hogy nekünk már csak a popcornt keljen csinálni. Mozi híján megvan a ma esti matiné!

10 éven át az SDO (Solar Dynamics Observatory – Napdinamikai obszervatórium) nap nap után nézegette csillagunkat, cseppet sem unatkozva. Készítettek is több mint 425 millió magas minőségű képet, csekély 20 millió gigabájt terjedelemben, timelapse formájában összesítve. Hihetetlen hatvanegy percnyi videót eredményezett, de ami még hihetetlenebb, hogy minden eltelt másodperc egy eltelt napot mutat be.

Ne álltassuk magunkat, nemcsak egy hétköznapi 1999-ben akciósan vásáról VHS kameráról van szó, amit apu vett a családi csetepatékra. Ahogy azt az előbb említett szürreálisan nagy szám -mutatja, nem is akárhogy: speciális, 17 nanométeres hullámhosszon, ami egy extrém ultraviola hullámhossz. Ez mutatja meg csak igazán csodálatos csillagunk legfelsőbb, lángoló és tomboló atmoszférikus burkát.

Persze ezek az adatot és képek nem a mi szórakoztatásunkra készültek, elsődleges céljuk, hogy igazán meg tudjuk érteni Napunkat,annak kitöréseit és hogy ezek az irgalmatlan erők miként alakitják Naprendszerünk mindennapjait.

Forrás: NASA

Ha látsz pillanatnyi fekete képkockákat, az nem hiba, csak nap- vagy holdfogyatkozás történt. Ormótlanul befurakodtak a kamera elé és eltakarták a képet, mint mikor a családi filmezéskor valaki áthalad a tévé előtt, és mindenki ordít: apád nem volt üveges!

Természetesen az űrben mindig vannak problémák, és a megfigyelővel is szokott gond lenni (E.T biztos hazatelefonált), de apróbb beállítások után pár nap elteltével, rendre folytatja magányos munkáját. Szerencsére a NASA és a sasszemű SDO továbbra is figyelemmel fogja követni a napot és annak mindennapjait, mely éltető fényt hoz a sötét csillagrendszerünkbe.

Forrás: NASA

Lassan a Földön is ilyen tüzes lesz a hangulat. Ettől függetlenül, tudsz ennél jobb nyugtató videót a mai napra?

Forrás és Borító: DesignBoom

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó