IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

One More Thing – a név kötelez

Az Apple keynote-ok legendás szlogenjét kapta témaként az idei őszi harmadik Apple bemutató, ami magasra teszi a lécet. De mennyire? Összegyűjtöttük azokat az ikonikus termékeket, amik eddig a legendássá vált kifejezés után debütáltak.

A “One More Thing” névre keresztelt virtuális bemutató november 10-én, magyar idő szerint este 7 órakor kezdődik, ahol feltehetően végre lerántják a leplet a vállalat első ARM-alapú, saját Apple Silicon processzorral ellátott Macjeiről.

A név igazán különleges: a “One More Thing” mondás még Steve Jobstól származik, aki rendszerint akkor használta a megnevezést a Keynote-ok során, amikor még valami igazán extrát mutatott be. Legutoljára 2017-ben hangzott el mondat az iPhone X bemutatásakor. Ezért sokan azt várjuk, hogy egy ilyen lépés után most is valami nagy durranásra számíthatunk.

One more thing – Forrás: Medium

A várakozások szerint az Apple saját fejlesztésű ARM-chipjeivel szerelt MacBookokról szól majd a bemutató, s ezt támasztja alá a hagyományosan jól értesültként kezelt Mark Gurman-Debby Wu páros legfrissebb jelentése is. De nézzük, hogyan is kezdődött minden…

Az első ikonikus mondatok

Steve Jobs először akkor használta ezt a kifejezést, amikor az 1998-as Keynote-on megosztotta a pénzügyi adatokat: az Apple egy komoly hullámvölgy után ismét nyereséget tudott termelni. Rá egy évre újra elhangzott, amikor az AirPortot, az Apple Cinema Displayt és az iMacet mutatták be.

A 2000-es évek után először a Power Mac és PowerBook termékek voltak azok, amiket jellemzően a bemutató legvégén, egy kis hatásszünetet hagyva, a “One more thing” mondat után fedtek fel.

Forrás: Techable

2004-ben az iPod mini volt a nagy durranás, amit a Keynote végére tartogattak. A következő eseményen sem felejtette el Jobs nagyobb hatás érdekében bevetni a már-már akkor is legendás mondatot, így mutatta be az iPod Shuffle-t, ami egyszerűen zseniális megoldás volt azoknak, akik hozzám hasonlóan keverve szeretik hallgatni a zenéjüket, és hajlandóak elengedni a kijelzőt az olcsóbb árért.

2006-ban szintén a “One More Thing” felvezetés után debütált az Apple MacBookja, amik azóta is a cég egyik legkeresetebb termékei az iPhone után. Ráadásul Jobs nagy jelentősséget tulajdonított annak, hogy egy laptopon legyen kamera, és nem csupán a hatalmas üdvrivalgás vicces ebben a videóban, hanem az is, ahogy rögtön demonstrálja a videóhívást a MacBookon. Azon meg én is csak mulatni tudok, mennyire ujjongott mindenki, hogy van kamera a laptopon, most meg mindenki csak leragasztja őket.

Az elmúlt tíz év

2010-ben, amikor bemutatták az azóta is az egyik legikonikusabb külsejű, legnagyobb hatással bíró telefont, az iPhone 4-et, Jobs természetesen tartogatott egy kis extrát a műsor végére is. 2007-ben az iPhone bemutatásakor Jobs Jony Ive-ot hívta fel, és pontosan így tett 2010-ben is. Annyi különbséggel, hogy már láthattuk is a design vezért: ekkor debütált a FaceTime funkció.

Szintén ebben az évben mutatták be ugyanezzel a taktikával az Apple TV-t is. Aminek végül kellett pár év, hogy igazán felfusson, de ettől függetlenül megérte a hatásszünetet.

Az új vezető érkezésével a “One More Thing” is jelentősen kevesebbet hangzik el az Apple Keynote-jain, a termékpaletta a vállalat méretének növekedésével kiszámíthatóbbá vált. 2014-ben azonban mindenkinek leesett a szája, amikor Tim Cook bemutatta az Apple Watchot, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Talán ez volt az utolsó olyan meglepetés, amire a tömeg még nem számított, hisz 6 éve még nem volt ennyire elterjedt a szándékos/nem szándékos szivárogtatás.

2017-ben használta utoljára Cook Jobs híres felvezető szövegét, annak ellenére, hogy ekkor már mindent tudtunk a bemutatandó termékről. A meglepetés helyett ekkor már a tisztelet jele volt inkább a mondat, ami az épp a jubileumát ünneplő iPhone-nak szólt. Abban az évben az iPhone 8 és 8 Plus modelleket mutatták be először, mint az adott év iPhone-jait. Aztán jött az a bizonyos “One More Thing”.

És jött az első notch-os, gomb nélküli iPhone, az iPhone X. A model végül komoly hatást keltet, és be is váltotta a hozzá fűzött reményeket: a következő két évben is maradt a design, és még az idei felhozatallal sem tűnt el a notch és körülbelül ugyanakkora maradt a kijelző-test arány.

Kattints a nagyobb méretért!

Kíváncsian várjuk tehát, hogy most mi lehet tényleg az, aminek egy külön eseményt készítettek ezzel az egy szlogennel. Ha a szivárogtatóknak van igaza, akkor debütálnak a Apple Silicon Macek, ha pedig. A rajongók persze még reménykedhetnek többen is…  

Szerinted mit fog bemutatni Tim Cook jövő szerdán?

Forrás: Wikipedia, YouTube

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó