IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Rekordokat döntöget a hamis fülhallgatók száma

The Information jelentése szerint 2021-ben az amerikai vámhatóságok által a határon lefoglalt hamisított vezeték nélküli fülhallgatók száma már most meghaladta a tavalyi évet. Ez azt jelzi, hogy a hamisítványok gyártói mennyire igyekeznek továbbra is meglovagolni az olyan fülhallgatók tartós népszerűségét, mint az Apple AirPodsa, valamint a Samsung, a Jabra, a Bose, a Sony és más cégek fülhallgatói.

A jelentés szerint a 2021-es pénzügyi év első kilenc hónapjában nagyjából 360 000 hamisított vezeték nélküli fülhallgatót csíptek el 62,2 millió dollár értékben. Ez jóval több, mint a 2020-as pénzügyi év egészében lefoglalt 295 000 pár. Éppen tegnap jelentette be az amerikai vám- és határvédelem, hogy Cincinnatiben nagyszabású lefoglalást hajtottak végre.

Forrás: Amerikai vám- és határvédelem

Az USA-ba érkező hamisítványok mintegy 80 százaléka Kínából származik, és a gyártók hatalmas lehetőséget látnak benne. A Strategy Analytics előrejelzése szerint a Bluetooth-fejhallgatók világméretű eladása 2020-ra meghaladja a 300 milliót, és a valódi vezeték nélküli fülhallgatók piaca 90 százalékkal megugrott. A piaci részesedésben még mindig az Apple áll az élen, bár a zsúfolt mezőny ezt a dominanciát csökkentette. 

A Canalys kutatócég becslése szerint az Apple legalább 16 milliárd dollárt szedett be tavaly az AirPods eladásokból – derül ki a The Information jelentéséből. Az AirPods Pro 2019-es bevezetése lehetőséget adott a csalóknak, hogy megpróbáljanak még több pénzt kicsikarni a tudatlan vásárlókból.

A OnePlusnak tavaly szeptemberben kínos vitával kellett megküzdenie, amikor az amerikai vám- és határvédelem lefoglalt egy szállítmányt a vállalat fülhallgatóiból, és hamisított AirPodsnak minősítette azokat. A kettő között vannak dizájnbeli különbségek, de a kirívó AirPods-klónok egyre közelebb kerülnek az igaziakhoz.

Forrás: CBP Twitter

Egyes hamis fülhallgatók a gyanú szerint az Apple-lel együttműködő gyárakból ellopott valódi formákból készültek. Mások képesek utánozni az AirPods párosítási folyamatát egy iPhone-on, és megfelelő Apple sorozatszámot mutatnak. De még ezekben a helyzetekben is vannak olyan finom árulkodó jelek (például egy hamis firmware-verzió), amelyek elárulják, hogy a termék hamisítvány.

A potenciális biztonsági kockázatokra rávilágítva az Apple azt mondja, hogy globális erőfeszítéseket tesz a hamisítványok problémájának kezelésére, és együttműködik a bűnüldöző szervekkel és az e-kereskedelmi oldalakkal, hogy ahol csak lehet, megakadályozza a vásárlók átverését.

Borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó