IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Romlik a tinik mentális egészsége a közösségi médiahasználat miatt, és senki nem tesz semmit

Egy új brit tanulmány azt mutatja, hogy romlik a tinédzserek mentális egészségi állapota, és a problémát a túl sok közösségi médiának és a túl kevés testmozgásnak róják fel.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook korábban azt mondta, hogy nem akarja, hogy unokaöccse használja a közösségi médiát és most a The Prince’s Trust tanulmánya megkísérelte számszerűsíteni a lehetséges problémákat, amik alátámasztják az aggodalmat. Az Egyesült Királyság Oktatáspolitikai Intézetével és a Tesco szupermarketlánccal együttműködve a jelentés a 11, 14 és 17 éves fiatalok mentális egészségét és önértékelését vizsgálta.

A “Fiatalok mentális és érzelmi egészsége” című tanulmány a tinédzserekre ható számos kérdéssel foglalkozik, beleértve a koronavírus-járványt is. A kutatás azt mutatja, hogy bár az összes fiatal jó közérzete a tizenéves kor végére csökken, ezen belül erős a nemek közötti megosztottság: a lányok jóval alacsonyabb jólétet és önértékelést látnak magukban, mint a fiúk.

A lányok több depressziós tünetet tapasztalnak, mint a fiúk – például értéktelennek vagy reménytelennek érzik magukat -, ugyanakkor nagyobb valószínűséggel érzik magukat boldogtalannak fizikai megjelenésük miatt is. A 11 és 14 év közti lányok esetében, korábban 7-ből 1 volt, aki nem érezte jól magát a bőrében, mára ez az arány 3-ból 1-re nőtt.

Már élőben sem vannak igazán ott – Forrás: Medium

A közösségi média kulcsfontosságú szerepet játszik a „digitális bennszülöttek” generációjában, az új eredmények szerint a nagyon gyakori használat hátrányosan befolyásolja a fiúk és a lányok jólétét, valamint a lányok önértékelését.

A kutatók megállapítják, hogy a járvány valószínűleg tovább súlyosbítja a fiatalok meglévő mentális egészségi és jóléti problémáit. Az országos becslések azt mutatják, hogy 6 fiatalból 1-nek van már van valószínű mentális betegsége, ez régen pedig csak 9-ből 1 volt.

Míg az iskolák bezárására szükség volt a tanulók biztonsága érdekében, a pozitív mentális eredmények szorosan kapcsolódnak az iskolai környezethez és a társadalmi tapasztalatokhoz, így a kutatók attól tartanak, hogy elszigeteltség hosszútávú kárt okozhat több százezer fiatalnak.

Minden fiatal jó közérzete és önbecsülése csökken a középiskolába lépéskor, és csak romlik ahogy idősödik. A depressziós tünetek mind a 14, mind a 17 év közötti fiúk és lányok körében emelkedett, de a lányoknál markánsabbak a számok. Míg a fiatalok többsége továbbra is elégedett az életével, amikor belép a középiskolába, nő a boldogtalan lányok aránya, ami sérült felnőtt nőkhöz vezet.

Összefüggés van a családi jövedelem és a fiatalok mentális egészségi állapota között is: az alacsony jövedelmű családokból érkezőknél nagyobb valószínűséggel alacsonyabb a jólét és az önértékelés is, valamint súlyosabbak a depressziós tünetek. Bizonyíték van arra is, hogy a járvány súlyosbította a meglévő társadalmi egyenlőtlenségeket, ami további nyomást gyakorolt ​​a fiatalok mentális egészségére.

A gyermekkorban elkövetett zaklatásnak erős és tartós hatása van mind a fiúk, mind a lányok mentális és érzelmi egészségére. Ez különösen érvényes a jólétre: minél gyakrabban bántalmazzák a gyermeket gyermekkorban, annál nagyobb a kockázata az alacsony közérzetnek 14 éves korig. Ez szólhat az internetes zaklatásról is.

Az interneten könnyű zaklatni másokat – Forrás: UNICEF

A gyakori testmozgás pozitív szerepet játszik a fiatalok jólétében és önbecsülésében, valamint a depressziós tünetek enyhítésében, különösen a 14 éves korú fiúk esetében. 17 évesen a testmozgás gyakorisága pozitív hatással volt mind a fiúkra, mind a lányokra. A tevékenységekben és a sportban való részvétel jelentősen csökkent a bezárások miatt, ami valószínűleg hátrányosan befolyásolja a mentális egészséget és a jólétet.

Az anyák rossz egészségi állapota is a depressziós tünetek növekedéséhez vezet mind a lányok, mind a fiúknál. A csecsemőkori anyai depresszió a 17 éves korú lányok depressziós tüneteinek növekedésével jár. Az sem mindegy, hogy például egy fiatal lány biztonságban érzi-e magát a környezetében, lakóövezetében.

A kutatási eredmények alapján az EPI azt javasolja a kormányoknak, hogy itt az ideje, hogy a fiatalokra is figyeljenek. Vezessenek be finanszírozási csomagot, amely kifejezetten a gyermekek és a fiatalok jólétének támogatására szolgál. Ez lehetővé tenné az iskolák számára, hogy mentálhigiénés támogatást tudjanak nyújtani a tanulók és az oktatók számára. Szeretnék, ha visszafognák valahogy a zaklatásokat, és több lehetőséget adnának a tanulóknak a sportra. Valamint fontosnak tartják, hogy csökkentsék a családok szegénységét annak érdekében, hogy a fiatalok biztonságban érezzék magukat a közösségekben.

Forrás: AppleInsider, EPI
Borító: Future.org

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

TikTok-szerűvé válhat az Instagram

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó