IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Tovább savazza az új Maceket az Intel, de leginkább magát égeti

A videósorozat csak a kezdet volt, az Intel saját weboldalán szentel helyet a PC és a Mac összevetésének. Sikerült fokozniuk a tempót, legalább a vállalhatatlan állítások és öngólok terén.

Go PC. Erre keresztelték az Intel kampányát, amiben megpróbálják bemutatni, miért is jobbak az ő chipjeiket használó PC-k az Apple saját tervezésű és gyártú ARM architektúráján alapuló M1-es termékeinél (amivel pár hónapja forradalmasították a laptop piacot).

Alapvetően egy érthető lépés lenne a PR részlegtől, és ugyan az M1-es gépek elléptek két szinttel a konkurenciától, de lenne olyan pont, amibe lehetne kapaszkodni. SSD írás és annak veszélyei, külső merevlemezek írási sebessége, külső eszközök, amik kinyírják a portokat, javíthatatlanság, fejleszthetetlenség. Ezek mind valid érvek, és részben segíthetnének az Intel NUC laptopok népszerűsítésében. És ezeket rendre ki is hagyták, mivel a kampányt összerakó gárda látszólag semmit sem tud a Macekről, de a PC piacról se sokat.

Az első 5 videóról már külön beszámoltunk, és ott legalább az eredeti ötletet, a Mac srác átfordítását díjazni tudjuk, még ha a megvalósítás kicsit erőltetettre is sikerült. Most azonban egy látszólag tényeken alapuló, de valójában kifejezetten gyengére sikerült próbálkozást láthatunk. Ki is fejteném miért.

PC vs Mac

Kezdjük a fenti képpel. Azért azt leírni, hogy a PC tudja az érintőkijelzőt és több 4k-s monitor támogatását, az kemény. Igen, van olyan laptop, ami képes erre, de azért ez még mindig a legszűkebb prémium kategória. Valóban, a Machez kell iPad, ha érintőkijlezőt akarsz. És ez nem is véletlen: egy érintőkijelző akkor igazán jó, ha a rendszer mögötte arra van tervezve. Az operációs rendszer ÉS az applikáció is.

Aki használt már kihajtott érintőkijelzőn Windows-t, az tudja, hogy teljesen rendben van, de még sincs natív érzése az embernek. Nem véletlenül jelentette ki Craig Federighi, hogy a macOS és az iOS nem fog teljesen összeolvadni, a háttérben teszik a fejlesztési felületeket könnyebben átjárhatóvá. De tudjátok mi az igazán kínos ebben a képben? Hogy jobboldalt egy 15-16″-es MacBook Prót láthatunk, amik még Inteles chipekkel érkeznek és vásárolhatóak meg most is. “Nem tuttam Maúnika, idegállapotbam gyöttem!”

A csúcsgép veri a beugrót!

Ezt követi egy bemutató az ASUS ZenBook Duo 14″-ről, ami az alsó felében egy nagyon szép, szinte teljes értékű második kijelzőt kapott. Fantasztikus dolgokra képes egyedi laptopról beszélünk, amivel egy tehetséges designer igazán felgyorsíthatja a munkafolyamatát, és még menőn is néz ki közben. Persze nem minden felhasználásban hasznos, inkább egy jó céleszköz lehet profiknak.

Ha összehasonlítod a Touch Barral, az nevetségesnek tűnik. Ez amúgy nem nehéz, mert elég egy rágott gumicsontott mellétenni, és egy rendes Apple rajongó még mindig a Touch Bart gondolja értéktelenebbnek: elveszi a szuper, megszokott fizikai gombokat, és cserébe egy használhatatlan izét ad.

De tudod mennyi a különbség árban a két gép között? Nos, a “túlárazott Apple” M1-es MacBook Prója 550 ezer forinttól indul a hivatalos oldalon, míg az ASUS ZenBook Duóra nem találsz egymillió alatti számot még kisebb (szürke) kereskedőknél sem. Ez már eleve nem fair. Ha hozzáveszem, hogy három év múlva melyik mennyiért lesz eladható itthon, akkor kezd körvonalazódni, hogy miért is tarol az M1.

A teljesítményben az Intel az úr!

Sajnos nem bírok annyi tudással, és nincs is most annyi szabadidőm, hogy megfejtsem, miért 3,5-szer gyorsabb az Intel egy mesterséges intelligencia teszten. Azt viszont tudom, hogy a Premier Pro tesztjük, amiben 1,36-szor gyorsabbak lettek, kicsit sántít. Az Adobe ugyanis még nem adta ki továbbra sem a teljes natív ARM támogatást, csak a Photoshop és a Lightroom megy így egyelőre. A többiek, így a Premier Pro is a Rosetta 2 segítségével fut.

Ráadásul hiába látjuk az elképesztő renderidős számokat a MacBook Airekkel, és számtalan YouTuber mutatta be teszt alatt, hogy ezek ebben elsöprőek már most is, az M1-es chipes Macekeket még nem videovágásra találták ki. Majd a következő generációs, drágább termékeknél esik le az influenszerek bugyija igazán.

Minden működik!

Ez az Apple szlogenjének egyfajta újraértelmezése, és szerintem jól sikerült. Ha arra hegyeznék ki kizárólag, hogy az ő szemükben ez azt jelenti: minden elfut rajta. Sokkal több játék, szoftver és külső eszköz kerül forgalomba Windows-ra, mint PC-re. Egy igazán valid érv!

Aki szeretne válogatni, olcsóbb kiegészítőket használni, speciális szoftverre van szüksége, azoknak mind jobb választás lehet a PC. Aki jobban szereti a saját eszközét szabadon finomhangolni, annak nem való egyáltalán az Apple zárt rendszere. És végre megszólítják a gamereket is (mintha nem mind PC-n lenne már eleve…). Nem igazán értem, hogy miért tolták ezt a lap aljára, hiszen ezek azok a valós érvek, amiért nem mindenkinek, mindenáron jobb az Apple (meg persze leginkább azok a tömegek nálunk, akik nem tudnak és/vagy nem szeretnének prémium árat fizetni).

Milyen PC-t vegyünk?

Az Intel szerencsére nem hagy minket tanácstalanul. 8 gépet ajánl, mint az M1-es Macek PC alternatívái. Kigugliztam a magyar/európai/amerikai árakat (vagyis a hozzánk legközelebb elérhetőt), nézzük:

  • ASUS ZenBook Duo – 1 009 000 és felfele (nevesebb boltokban 1,1 millió)
  • Razer Book 13″ – 1578 euró, vagyis mai árfolyamon 575 ezer forint
  • Dell XPS 2-in-1 – Itthon és a német Amazonon nem találtam, de most az USA-ban akciósan 1299 dollár az októberben még 1500 dolláros áron bemutatott verzió. Értékállás…
  • Lenovo Yoga 9i (13″) – Európában 1700 euró (kb. 620 ezer forint), de Amerikában már 1400 dollárért kapható akciósan
  • Samsung Galaxy Book Flex 2-in-1 (15,6″) – most akciósan 1249 euró a német Amazonon, de ebben még előző generációs Intel pörög
  • ASUS Zenbook Flip S (13″) – Amerikában 1549 dollárért vihető haza Amazonról, Európában még nem láttam, és a 8. generációs Intel chipes verzió itthon 520 ezer forinttól elérhető.
  • Dell XPS (13″) – 628 ezertől indul itthon, hivatalos kereskedőknél 670 ezertől
  • Acer Swift 5 (14″) – 503 ezer forinttól már találhatunk i7-es verziót

Ezek tehát az Intel szerint a bruttó 430 ezres MacBook Air alternatívái. Szerinted melyik belőle a reális versenytárs? Ha MacBookról váltanál, melyikre esne a te döntésed? Osszuk ki már előre az év cikis kampánya díjat, vagy überelheti az Intelt még valaki?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó