IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Újabb hervasztó hír érkezett a Samsung Galaxy S20 Ultráról

A Samsung februárban bemutatott zászlóshajója felett egyre több rajongó pálcát törne, amely némileg jogos is, hiszen az utóbbi hetekben több probléma is felmerült, főként a kamerája kapcsán. Sajnos úgy tűnik, hogy a legutóbbi esettel sem lett vége a tendenciának, újabb buktató derült ki.

Mivel csak a napokban indult el az IThon.hu, ezért mielőtt a legfrissebb hírre térnénk, nézzük gyorsan meg, hogy a február 11-i debütálás óta egészen eddig milyen bonyodalmakról számoltak be a felhasználók!

Gondok az Exynos 990-es processzorral

A Samsung háza táján már évek óta van egyfajta kettősség, legalábbis processzor tekintetében. A zászlóshajóikat rendszerint kétféle rendszerchippel adják ki párhuzamosan. Az egyik variáns a Qualcomm Snapdragon sorozatából való, a másik pedig egy saját gyártású Exynos névre hallgató SoC. Előbbit jellemzően az amerikai és ázsiai piacra szánják, utóbbit pedig az európai és a többi területekre. Az első probléma, ami felütötte a fejét, pont az Exynos 990-nel szerelt változatot érinti. A felhasználók sajnos arról számoltak be, hogy a készülékük hajlamos a melegedésre, a teljesítménye és üzemideje pedig jócskán elmarad a vártaktól.  Továbbá többen jelezték azt is, hogy az autofókusz hajlamos lassan és pontatlanul reagálni. Reméljük, hogy egy rendszerfrissítés megoldja a problémát.

Forrás: TechDipper

Bezöldülő kijelző

Többen panaszkodtak a Samsung hivatalos fórumán, hogy a kijelzőjük egyszer csak foltokban zöld színűvé válik. Kiderült, hogy a hiba rendszerint akkor jelentkezik, ha a megjelenítő 120 Hz-es képfrissítésű módra van állítva, és a fényerő valahol 30% alatt van. További érdekesség, hogy ezen tünet is csak az Exynos 990-es processzorral rendelkező modellek esetében lépett fel. Öröm az ürömben, hogy a diagnózis szerint csupán egy szoftveres problémáról van szó, amelyet a vállalat minden bizonnyal gyorsan javít majd.

Forrás: Sammobile

Elvérzett a DxOMark teszjein

Na jó, azért ez persze erős túlzás, viszont erősen attól függ, hogy milyen színezetben nézzük. A DxOMark ahogy az lenni szokott, rá is vetette magát az új csúcsmodellre, amely “csupán” a 6. helyet érte el az aktualizált ranglistán, holtversenyben a Honor V30 Próval. Azért az idézőjel, mert a 6. hely szerintem meglehetősen kompetens kamerát jelent, viszont abból a szemszögből nézve kissé kiábrándító lehet sokaknak, hogy mégiscsak egy közel félmilliós telefonról beszélünk, amit mindenki az új abszolút csúcsként aposztrofált a bemutatás előtt, többek között kamera tekintetben is.

Forrás: DxOMark

Fókuszprobléma

A Samsung Galaxy S20 Ultra az új kamerarendszerében egy 108 MP-es főszenzorral villantott nagyot, azonban – mint tudjuk – a nagy felbontás nem minden. A méretét tekintve is hatalmas objekítvnek természetesen megvannak a maga előnyei és a hátrányai is. A lencsék kialakítása miatt kicsi a mélységélesség, ami ugyan ad egy tetszetős bokeh hatást a képeknek, azonban velejárója, hogy a fókusztávolság sajnos relatív hosszú (több mint 10 cm). Emiatt persze senki nem kell, hogy a kardjába dőljön, hiszen mégiscsak egy mobiltelefonról beszélünk, viszont ha valaki szeret a telefonjával makrózni, akkor érdemes elgondolkodni egy másik modell megvásárlásán. Szerencsére nem kell nagyon messze menni, mert a Galaxy S20 és S20+ 12MP-es szenzora valamivel közelebbre enged fókuszálni.

Forrás: Samsung

Törékeny kamera

Az egyre növekvő kameraszigetekkel sajnos együtt jár, hogy a nagyobb felület látványosabban is karcolódik. Erre megoldást nyújthat egy – a képernyőkön előszeretettel alkalmazott – üvegfólia, azonban ezt érthető módon nem mindenki szereti, főleg nem a kamera esetén. A legfrissebb értesülések szerint már a megjelenés kezdete után pár nappal is voltak panaszkodók, akik szerint magától betört nekik a lencséket takaró üveg, azonban a számuk azóta olyannyira megnőtt, hogy úgy tűnik, lehet benne valami, nemcsak eltitkolt ügyetlenségről van szó. Ráadásul maga a sérülés is kifejezetten hasonló a legtöbb esetben. A beszámolók szerint a Samsung ezt egyelőre nem tekinti szériahibának, ezáltal garanciát sem vállal rá, így az állítólag nagyon borsos cehhet a felhasználóknak kell állnia.

Forrás: AndroidPolice

Úgy tűnik tehát, hogy nem túl rózsás a helyzet a Samsung Galaxy S20 Ultra háza táján. Néhány hiba valószínűleg szoftveresen javítható, van ami a kamera technológiai velejárója, azonban ezek olyan problémák és kompromisszumok, amelyeket abszolút nem szeretnénk bevállalni abban az esetben, ha a párnacihát vagy a malacperselyt körülbelül félmillió forinttal könnyebbé tesszük.

Ti ezek ellenére bevállalnátok az új Samsung zászlóshajót?

Források: AndroidAuthority, Sammobile [1] [2], DxOMark, AndroidPolice

Borítókép: Samsung

Kapcsolódó cikkeink

Új kamerafunkciót kap a legújabb frissítéssel a Galaxy S20 és Note20

Foltin

Újra lecsap a Samsung csúcskészülékeire a zöld árnyalat probléma

Ádám