IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Whatsapp: az adatvédelem és biztonság a DNS-ünkben van – Tényleg?!

A WhatsApp, a világ vezető üzenetküldő szolgáltatása. Közel 2 milliárd felhasználója naponta 100 milliárd üzenetet küld a biztonságos alkalmazás használatával. De biztos, hogy annyira megbízható a WhatsApp, mint eddig gondoltuk? Az App Store adatvédelmi címkéi újabb érdekességre világítottak rá. 

„A metaadat az adataid az adata, legalább olyan fontos, mint a valódi adatok. Kit ismersz, kinek üzensz, mikor és milyen gyakran és még sok más egyéb tevékenység követhető a felhasználói azonosítóhoz kötve. Ez a metaadat vezérli a Facebook információbányász gépezetét is, ami ugyebár a WhatsApp gazdája.

A WhatsApp metaadatgyűjtéssel kapcsolatos aggodalmak nem új keletűek. Elég átpörgetni az adatvédelmi irányelveiket, és jól láthatjuk az összegyűjtött adatok nagyságát. 

“Az összes szükséges információt felhasználjuk szolgáltatásaink működtetéséhez, fejlesztéséhez, megértéséhez, testreszabásához, támogatásához és marketingjéhez. A Facebook cégcsalád részeként a WhatsApp információkat szerez és megosztja ezeket a vállalatcsaláddal. A tőlük kapott információkat felhasználhatjuk, és a velük megosztott információkat felhasználhatják szolgáltatásaink és működésünk fejlesztésének, megértésének, testreszabásának, támogatásának és marketingjének érdekében.”

És bár a végpontok közt titkosított adatok tartalmához nem lehet hozzáférni, a metaadat már más kérdés. 

“A Facebook felhasználhatja a tőlünk származó információkat, hogy javítsa szolgáltatásai, például termékjavaslatokkal (barátok, kapcsolatok vagy érdekes tartalom), valamint releváns ajánlatok és hirdetések megjelenítével.”

És itt jön képbe az Apple és az ők adatvédelmi címkéik, meg a problémák a WhatsAppal…

Az alkalmazás azon igen erős kijelentése, hogy az adatvédelem és biztonság a DNS-ünkben van kezd egészen gyenge lábakon állni. Hirtelen valóságosabbá váltak az aggályok a WhatsApp metaadatgyűjtésével kapcsolatban. Egy pillanat alatt láthatjuk, hogy a WhatsApp összegyűjti a telefonon lévő névjegyeket, a kereskedelmi adatokat, ahol a Facebook szolgáltatásait használja, az eszközalapú azonosítókat, az IP-címet, tartózkodási helye, és különböző logokat. Mindegyik hozzád kapcsolódik.

Apple 'App Privacy' Labels
Elég éles példa az iMessage és WhatsApp különbsége

Míg a WhatsApp összes metaadata az „Önhöz kapcsolódó adatok” kategóriába tartozik, addig az iMessage esetében felhasználó személyazonosságához az egyetlen metaadat az e-mail cím, telefonszám, eszközazonosító és keresési előzmények. 

És akkor menjünk még tovább a Facebook Messengerrel…

Bár a WhatsApp biztonsága szinte minden felhasználó számára tökéletesen elegendő. De a metaadatok kérdése teljesen szürkezóna, és ahogy egyre többet használjuk ezeken az üzenetküldő platformokat, adataink értéke egyre növekszik. 

Te foglalkozol az adataid védelmével? Aggaszt a dolgok alakulása?

Forrás: Forbes

Borítókép: WhatsApp

Kapcsolódó cikkeink

A metaverzum a jövő

Anikó

Új Zárolási mód érkezését jelentette be az Apple

Anikó

Az év legrosszabb vállalata: Facebook

Anikó