IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Merre tarthat a Google 2021-ben?

Kezdjük egy pindurka visszatekintéssel. 2020 érdekes év volt a Google termékportfóliója számára. 

Pixel okostelefon-kínálata a prémium kategóriás szegmensből olcsóbb árfekvésbe váltott a Pixel 5-tel. A Pixel 4a és a Pixel 4a 5G érkezésével a Google telefonjai 180 fokos fordulatot vettek és újra a megfizethetőség felé startoltak.

Volt mókolás a média streaming területén. A Stadia platform ingyenes verziójának túlzottan ambiciózus bevezetése mellett pedig bemutatták a Chromecastet Google TV-vel. A Google Play Zenék gyakorlatilag YouTube Musiccá lett. És a Google Fotók ingyenes tárhelye is a múlté.

A hardveren kívül a Google kulcsszerepet játszott a COVID-19 kontaktuskövető alkalmazás fejlesztésében szerte a világon. És persze a tárgyalóteremi buliból sem maradhattak ki: hol az Epic Games, hol pedig az Európai Bizottság citálta őket a döntéshozók elé. Sajnos ezek már nem meglepő dolgok a mai tech iparban.

Mindezektől függetlenül a fejlődés töretlen volt a Mountain View-i cég számára 2020-ban, remélhetőleg 2021-ben konszolidálódik a helyzet a világban és még inkább a lovak közé csapnak. Lássuk milyen újdonságokat üdvözölnénk az idei felhozatalban.

Új high-end Pixelek

A Google Pixel 5 nem olyan rég landolt a vállalat kínálatában, de már izgatottan várjuk a Pixel 6-ot. Azonban Pixel 4a 5G és a Pixel 5 közötti látszólag kis különbségek kissé szűkössé teszik a 2020-as portfóliót. A Pixel 5 árát könnyebben meg lehetne indokolni, ha a telefon funkció csak egy kicsit jobban közelítenék a csúcs kategóriát. Nem beszélve arról, hogy egész nagy része a Google rajongóinak újabb prémium kategóriás készülékre vágyik.

A vállalat azt egyértelművé tette már korábban, hogy a nem fognak visszatérni az 1000 dolllár feletti árazáshoz és XL-es opciókhoz. Valószínűleg sokkal jobban bejött nekik a közép kategóriában evickélés, mint a ki-ki kacsintgatás a prémium kategóriába. De ettől függetlenül nem árthatna, ha kicsit magasabb célok elérését tűznék ki a Pixelekkel. 

Új Chromebook

Már több, mint egy év eltelt a Google legutóbbi Pixelbook bejelentése óta, ezért lassan időszerű lenne új termék. A Chromebookok valóban nem igényelnek totális hardver-újítást minden évben, a csúcskategóriás Pixelbook és a Pixel Slate pedig őszintén szólva túlárazott volt. Ennek ellenére a Google laptoppalettája élvezhetne némi törődést 2021-ben.

A Chromebookokat csak akkor tudnák beszuszakolni a prémium kategóriába, ha erősen szemléletet váltanának a Chrome OS teljes szellemiségével. Ebben segítségükre lehetnek a különféle ökoszisztéma-szolgáltatások, például a Stadia vagy a Drive is. A Chrome OS-ből azonban továbbra is alapvetően hiányzik az Apple és a Microsoft ökoszisztémáiban található alkalmazások és eszközök jól összeszokott hada. Ez pedig azért elég combos projekt lenne. 

Apropó Apple… Talán itt az ideje, hogy a Google felülvizsgálja az ARM alapú processzorok használatát. Akad néhány chipset, mely csúcskategóriás teljesítményt, gépi tanulást és hálózati kapcsolatot kínál. Megfelelő szoftvertámogatás esetén új felhasználási lehetőségeket teremthetnek a Chromebookok számára, ls. androidos appok támogatása emuláció nélkül. Mindez azonban attól függ, hogy a Google mit gondol a Chromebookok minőségének fejlesztéséről.

A Wear OS fejlesztése

Így fog kinézni az új frissítés után a felület – Forrás: NewsBharat

Az Android táblagépek erős fekete foltjai a Google kínálatának, de a Wear OS még rosszabb. A platform fejlesztése egyáltalán nem haladt semerre 2020-ban. Pedig nagy szükség lenne a változásra, ha a Wear OS valaha is szeretne felzárkózni az Apple Watch tudásához.

Sajnos a Wear OS sem a fitnesz, sem a prémium funkciók terén nem jeleskedik, így a platform nagy részt a földjén sem leledzik. A Google-nek sokkal proaktívabb megközelítést kell alkalmaznia a funkciók fejlesztésében. Meg kell adnia partnereinek azokat az eszközöket, amelyekre jobb órák készítéséhez van szükség, ahelyett, hogy egyszerűen a Wear OS-t foltozgatná. Ráadásul a rendszeresebb frissítések sem tennének rosszat.

Normális médiaterv kidolgozása

Aztán ott a Stadia és a Google különféle médiaplatformjainak jelenlegi állapota. Ide tartozik a YouTube Premium, a Google TV és hasonlók. Az elképzelés mindenhol jó, de valahogy mindig kilóg a lóláb. Pedig jó is lehetne.

Vegyük például a nemrég bejelentett Chromecastet Google TV-vel. Persze nem támogatja a Stadia felhőalapú játékokat. Újabb kihagyott lehetőség, hogy a Google médiaökoszisztémáját egyetlen, átfogó termékké egyesítse. Az új konzol-generáció piacra dobása nagy lehetőséget jelenthet a Stadiának arra, hogy dobbantsson. De a jobb kéz egyszerűen nem tudja, mit csinál a bal.

A Google TV-vel ellátott Chromecast egy lépés a helyes irányba. Kiváló minőségű tartalom összefogására van szükség a média streaming iparban. Az, hogy miért nincs még mindig előfizetéses modellük a Google TV-hez, vagy YouTube Musicot, felhőtárhelyet és Stadia játékokat tartalmazó csomaguk, az újabb nagy kérdés.

Ami az okostelefonokat illeti, 2020 a Google számára elfogadható év volt, amiben rengeteg kihagyott lehetőség is volt. Jó néhány területet egyszerűen elhanyagoltak, és 2021-ben foglalkozni kellene velük. A Chromebookok, Wear OS, felhőalapú játékok és még sok más nagy falat Google számára, csak remélhetjük, hogy nem törik bele a foguk.

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Végre használható lesz a Gmail iOS-es widgete

Anikó