IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

25 éves lett a Windows 95 – irány a nosztalgiavonat!

Lehet szeretni vagy nem szeretni, mindenki ugyanazt érzi a képekkel kapcsolatban: hogy öreg.

Habár nem ez volt az első Windows, hiszen az 1.0 verziót 1985-ben adták ki, mégis ezt nevezhetjük az első igazi felhasználóbarát operációs rendszernek. A 3.1 is nagyon közel járt már az igazi élményhez, de a 95 már pontosan olyanra sikeredett, amilyennek abban az időben lennie kellett.

Nem voltak akkor még hatalmas teaservideók és széleskörű marketingeszközök, de egy tévéreklámot azért kapott a dolog.

Igen, ez a Rolling Stones zenéje a reklám alatt, ugyanis kifejezetten erre az alkalomra írták a Start Me Up című slágerüket. A Start menü volt ez egyik legnagyobb újítás 3.1-hez képest, ugyanis ez tette lehetővé, hogy átlássuk az egyre több programot, amit enged futtatni a rendszer.

Az alábbi videón az is látszik, mennyire boldog volt mindenki, de főleg Bill Gates és Steve Ballmer. Gates mozgáskultúrája pontosan olyan, mint amikor az öregek otthonában folyni kezd a konyak és a gin, és valaki felrak egy bakelitet a lejátszóra.

És azt se felejtsük el, hogy a 95-höz kiadtak egy csodálatos használati útmutató videót is (ami inkább sikerült egy cybersitcomra) Jennifer Aniston és Matthew Perry főszereplésével.

A használati útmutatóra talán szüksége is volt a legtöbb embernek, ugyanis a 95 már tényleg sok mindent tudott elődjéhez képest. Itt jelent meg a Plug and Play funkció, ami annyit tett, hogy ha bedugtunk valamit az USB foglalatba vagy a CD olvasóba, nagyjából rögtön felismerte, hogy mi az, és telepítette a megfelelő konfigurációs eszközöket.

A luxus, amit mindennap átérzünk, amikor kinyitjuk a laptopunkat és pár másodperc alatt betölt, szinte már megszokott. Ezért álljon itt egy videó arról, hogy nézett ki ugyanez a folyamat 25 éve. Na meg az, hogy már nincs ilyen hangja a gépeknek!

Mai napig hallgatok egy klasszikus mondatot a családomtól, amikor egyszer megkérdezték, hogy mi a helyzet az egyik régi barátnőmmel, és közöltem velük, „hogy nem tudom, nincs MSN-je”. És itt el is érkeztünk az egyik legcsodálatosabb dolog elődjéhez, amit a Windows 95 nyújtott az akkori fiataloknak, a Microsoft Network, rövid nevén MSN. Ez még azonban nem az az MSN volt, amivel klasszikusan egymás között lehetett chatelni, az ugyanis 1999-ben jelent meg. Ráadásul a Microsoft Network havidíjas szolgáltatás volt, de tökéletes alapként funkciónált a későbbi MSN korszak megalapozásához. Voltak csevegőszobák, email küldő rendszer és híreket is olvashattunk a felületen.

Az Internet Explorer elődje is megjelent a Plus! csomagban, ahol az Internet Jumpstart Kit segített a nagyvilág hálóján böngészni, bár ekkor még a böngésző piacot a Netscape uralta. Szegény Internet Explorer pont a napokban tudta meg a halálának időpontját.

Egy biztos, lehet elvakult MacOS fannak lenni, de ezt az életérzést, amit a Windows adott az egyre javuló, de mégis klasszikus rendszerével, nem lehet egykönnyen elfelejteni.

Bónusznak pedig álljon itt egy videó azoknak, akik tudnak angolul és szeretnének Z generációs fiatalokat nézni, ahogy reagálnak a Windows 95-re és a régi számítógép kialakítására.

Neked mi volt az első operációs rendszer, amit használtál?

Forrás és borító: Engadget

Kapcsolódó cikkeink

Komoly veszélyt jelenthet a Windowsos gépekre az M2-es chip érkezése

Anikó

Ez a Windowsos malware most már a Maceket is megfertőzheti

Anikó

Böngészőben futtatható Windows verzióval rukkolt elő a Microsoft

Anikó