IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Rejtélyes rádió jelek érkeznek az űrből

Három milliárd fényév távolságból érkező ismétlődő rádiójeleket fogunk egy törpegalaxisból: viszont a pontos forrás és ok ismeretlen!

Idén februárban kutatók egy csoportja már érzékelt egy gyenge jelet, ami 16 napon át ismétlődik a galaxis egy különböző pontjáról, de most újra fogtak egy sokkal erősebb és távolibb rádióhullámot. Az FRB 121102 elnevezésű rádióhullám pulzálás periodikusan nagyjából 160(+-) naponta ismétlődik, és egy több mint három milliárd fényév távolságra elhelyezkedő galaxisból származik. Az, hogy mi okozhatja (vagy “ki”) még nem tudni…

Fenomenális, hogy 160 naponta több milliárd fényévet megtesz újra meg újra a terjedelmében csak pár milliszekundumos rádióhullám. Nekünk, ha már képesek is lennénk a fénysebességre, akkor is három milliárd évbe telne az út. Anélkül meg inkább bele se gondoljunk…

Így még ha földönkívüliektől is jön a jel, eltelne egy kis idő, míg odaérnénk egy köszönésre. Bár ha tényleg ránk találna egy másik civilizáció, biztos sokkal fejlettebbek lennének, mint mi. Ha léteznek, nagy valószínűséggel pontosan ezért nem létesítenek velünk kapcsolatot, mert valahogy még sokezer év után is egymással háborúzunk a béke helyett.

De mit gondolnak a kutatók, mi áll a dolgok hátterében? Lehetséges, hogy földönkívüliek vannak a dologban és E.T csak épp hazatelefonál, mi meg bunkó módon belehallgatunk vagy esetleg más a magyarázat?

Lehet Steven Spielberg a hír hallatán már tervezi az E.T második felvonását… Forrás: radiotimes

Adam Deller asztrofizikus, illetve a kutatás résztvevője a Swinburne Technológiai Egyetemről azt közölte, hogy:

“minden eshetőségre nyitottak kell lennünk, de a bizonyítékok és tények fogják őket vezetni”

Míg a kutatás vezetője Kaustubh Rajwade a Manchester Egyetemről úgy gondolja, hogy egy neutron csillag áll a rejtélyes jelek hátterében, mivel:

“A rövid de erős fény kicsapódások a jelek forrásánál arra engednek következtetni, hogy egy nagyon erős mágneses mezővel rendkezező neutron csillagról van szó, ami körül jelenleg még ismeretlen objektum kering, rádióhullámot idézve elő”

Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a folyamatos kutatás eredménye. Nem tudom, mi lenne jobb… Az, hogy tényleg földönkívüliek jelét fogjuk és lehet átéljük a Függetlenség Napját, vagy az, hogy valóban csak egy neutroncsillag és egy ismeretlen objektum mágneses mezőinek folyamatos találkozása okozza az egészet…

Az biztos, hogy még van mit kutatni és tanulni az esetből. Bár ha belegondolunk, hogy történelmünkben először Adolf Hitler olimpiai beszédét sugároztuk az űrbe, akkor úgy vagyok vele, inkább ne fogadja senki azokat a rádió hullámokat…

Borító: EarthSky

Forrás: cnet

Szerinted is csak a leglogikusabb válaszban rejlik az igazság és csak egy neutroncsillag idézi elő a rádió hullámot, vagy végre rátaláltunk egy másik világ még megfejtetlen üzeneteire? 

 

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó