IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

30 éves a Microsoft ikonikus játéka, amit ma is milliók játszanak!

A mai napon ünnepli 30. születésnapját a Microsoft élő legendája, a Pasziánsz. Ennek alkalmából a vállalat egy kis kihívással örvendeztette meg a kártyajáték kedvelőit.

Mint kiderült, egyívásúak vagyunk a játékkal, de még nem vagyunk középkorúak. A Pasziánsz egy volt az első számítógépes játékok közül, amivel megtanultam játszani kb. 5 vagy 6 éves koromban. Még csak anya ölében ülve volt kényelmes a böhöm CRT monitor előtt, de már együtt nyomkodtuk a kártyákat. Mindig a pikk ásznak kellett az elsőnek lenni az alapban, pedig akkor nem is tudtam mi az az Ace of Spades.

Na, de ennyit rólam, vissza a játékhoz, aminek meglepő módon még mindig 35 millió aktív játékosa van havi szinten. A Microsoft számai szerint napi 100 millió partit osztanak le még mindig.

A Microsoft Solitaire, magyarul Pasziánsz névre hallgató játék először az 1990-es Windows 3.0-ban bukkant fel, nem más céllal, mint hogy megtanítsa az egérhasználatot az embereknek.

Az elmúlt 30 év során a világ egyik legtöbbet játszott játéka lett, ami több mint 20 éven keresztül bekerült a Windows minden egyes verziójába. PC-k milliárdjain játszottak már az emberek vele. Egészen addig, míg a Windows 8-cal kikerült az előre telepített alkalmazások listájából 2012-ben.

A játék az Apple világában is jól ismert Susan Kare kézjegyeit viseli, ő tervezte az eredeti deck designját, a játékot pedig a Microsoft egyik gyakornoka, Wes Cherry írta. Eredetileg került volna bele egy kamu Excel tábla nézet is, amire egy kattintással lehetett volna átváltani, ha közeleg a főnök. Végül az eredeti release-be ez már nem került bele.

A Pasziánszt azóta is emberek milliói játszák, a Microsoft adatai alapján 35 millió aktív játoksa van havonta. tavaly már biztosan halhatatlanná vált, hiszen bekerült a World Video Game Hall of Fame-be is. A legnagyobb újítását, pedig 2015-ben kapta, amikor a natív alkalmazások közül kikerült játék visszatért a Windows 10-zel. 5 új játékmód, napi kihívások és különböző versenyek teszik azóta sokszínűbbé a játékot. Aztán jött az Xbox Live integráció, és azóta már lehet a nehézségi fokot is változtatni.

Na jó, egyet azért csak játszottam…

A játék 30. születésnapja alkalmából a Microsoft egy giga kihívást talált ki, hogy felállítsák az egy nap alatt lejátszott legtöbb játék rekordját. Ha nem péntek lenne, és nem lenne még 1-2 cikkem, amit le kell adnom, akkor most dobnék el mindent és állnék be a sorba rekordot dönteni.

A Pasziánsz elérhető Windowsos, iOS-es és androidos eszközökön, valamint a böngészőből is, ha már Maces verzió nincsen.

Borítókép: World Video Game Hall of Fame

Kapcsolódó cikkeink

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó

Érkezik a Netflix játékszolgáltatása az App Store-ba

Anikó

Megkezdte a játékok tesztelését a Netflix

Anikó