IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

4 ok, amiért sosem kapunk külsős fejlesztésű Apple Watch-számlapokat

Örülnél, ha az Apple Watch Számlapgalériájában ezrével sorakoznának a harmadik féltől származó dizájnok? Egy egykori Apple alkalmazott szerint  erre sosem kerülhet sor, és el is mondja, hogy miért.

Az Apple Watch egyik közkedvelt tulajdonsága a hagyományos órákkal szemben a személyre szabhatóság. A Számlapgalériában rengeteg számlap (avagy Watch Face) között válogathatunk, melyek egyenként is finomhangolhatók például a színek és stílusok garmadájával. Ezek viszont mind az Apple-től származó megoldások, tehát a Watch Face-ek kivétel nélkül házon belülről érkeznek. Már az okosóra megjelenése óta fel-felvetődik azonban a kérdés, hogy miért nem lehet ezen változtatni?

A külsős fejlesztők bevonása csábító lehetőségnek tűnik, hiszen ezzel kvázi végtelen számú és jóval változatosabb számlapokat kaphatnánk. David Shayer, aki szoftvermérnökként dolgozott a watchOS első két verzióján, nemrég négy pontban összegezve mutatott rá az Apple szigora mögötti indokokra.

#1 Akkuidő

Forrás: 9to5Mac

Az Apple Watch esetében alapkövetelmény, hogy végig lehessen csinálni vele a napot. Intenzívebb használatnál, vagy egy öregebb példánnyal ugyan előfordulhat, hogy ez mégsem jön össze, de az Apple ettől függetlenül kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az órát ne kelljen napközben is töltögetni. Márpedig az akkuidőben kulcsfontosságú, hogy a szinte állandóan megjelenített számlapok a lehető legkisebb erőforrásigénnyel fussanak. A cupertinói mérnökök ezért rengeteg munkát fektetnek a szoftver és a Watch Face-ek optimalizálásába.

Házon belül tökéletesen ismerik az operációs rendszer és a GPU minden porcikáját, így az összes tudás rendelkezésükre áll ahhoz, hogy a legtakarékosabb megoldásokat alkalmazzák a számlapok elkészítésekor. A megfelelő végeredmény elérésében ugyanilyen fontos még a tesztelés is, amihez a cupertinói központban speciális, külsős fejlesztők számára elérhetetlen eszközöket vetnek be. Shayer szerint az Apple automata rendszere minden éjjel összeállítja a fejlesztés alatt álló watchOS legfrissebb verzióját, ami „napi kiadás” néven fut, a mérnökök pedig csakis ezzel dolgoznak.

Az aktuális szoftvert több Apple Watch-ra is telepítik, melyeken aztán egy speciális laborban szimulálják a napi használatot. Az eredményeket feltöltik az üzemidő követésére szolgáló központi rendszerbe, s ha valamelyik verziónál csökkenést érzékelnek, megkezdődik a hiba felkutatása és kijavítása. Nem nehéz belátni, hogy egy külsős fejlesztő sosem férhet hozzá ilyen tudáshoz és ilyen hatékony eszközökhöz, azaz a harmadik féltől származó számlapokkal elméletileg az egésznapos üzemidő is veszélybe kerülhetne.

#2 Bugos kód

A számlapokat hajtó watchOS-kód napi 24 órában fut, sokszor hónapokon át, ezért a maximális megbízhatóság érdekében minden bugot ki kell gyomlálni belőle. Shayer szerint az Apple Watchon dolgozó csapat „óriási” erőfeszítéseket tesz azért, hogy a csuklónkra pillantva sose találkozzunk lefagyott kijelzővel, vagy hasonló rendellenességekkel. A hibamentes üzem eléréséért a mérnökök automatizált és manuális tesztek garmadáját futtatják, valamint több ezer Apple-alkalmazottal élesben is kipróbáltatják az aktuális bétákat. Shayer személyes tapasztalatai alapján a cupertinóiak minőségbiztosítási csapata olyan jó munkát végez, hogy ha mégis bugos szoftver kerül kiadásra, az általában nem azért van, mert nem veszik észre a hibát, hanem azért, mert a szigorú időbeosztás miatt lehetetlen kiküszöbölni.

A szoftvermérnök szerint az Apple-éhez fogható tesztelési erőforrások csak az olyan óriásoknál állnak rendelkezésre, mint a Google, vagy a Microsoft. A kisebb külsős fejlesztők tehát még a legjobb szándékkal sem tudnának a házon belüli csapatéval megegyező minőségű kódokat írni. Vagy ha mégis sikerülne nekik, az annyi munkaidőt igényelne, amennyivel már nem igazán érné meg a vállalkozás.  Alternatívaként szóba jöhetne még, hogy az Apple teszteljen, ám ez is irreális elvárás, hiszen ha adva lenne a lehetőség, a piac valószínűleg irgalmatlan mennyiségű számlappal árasztaná el a központot.

#3 Az Apple-arculat

A cupertinóiakkal kapcsolatban köztudott, hogy mennyire adnak a részletekre: a boltjaikban például minden MacBookot pontosan 76 fokos szögben nyitnak ki, az Apple Pencil súlyelosztását pedig úgy tervezték, hogy az asztalra téve mindig a Pencil-felirattal felfelé forduljon. Az almás cég talán még az ilyen apróságoknál is nagyobb hangsúlyt fektet az arculatra, azaz egy Apple-terméknek mindig úgy kell kinéznie, ahogy azt a központban megálmodták. Valószínűleg ennek tudható be, hogy az iPhone-ra nem tölthetünk le saját témákat, de még az ikonokat sem rendezhetjük akárhogyan.

Shayer szerint ez a ki nem mondott szabály a Watchra is érvényes, mivel a cupertinóiak egyszerűen nem akarják, hogy bárki bármilyen ízléstelen számlapot beállíthasson magának. Márpedig a külsős fejlesztőknél fennáll az a veszély, hogy becsúszik néhány vállalhatatlanul gagyi Watch Face. Ezzel kapcsolatban viszont egy reddites kommentelő rámutatott, hogy a számlapok hátterének beállítható fotókkal már így is kioszthatunk néhány vaskos pofont az eleganciának.

#4 Szerzői jog-para

Forrás: YouMobile

Az Apple történetében már előfordult, hogy egy jogtalanul használt óraszámlap miatt kellett a zsebükbe nyúlniuk. A Svájci Szövetségi Vasutak 2012-ben 21 millió dolláros licencdíjat sajtolt ki belőlük, amiért az iOS 6 Óra alkalmazásában egy az egyben lenyúlták a társaság védjegyének számító időmérő dizájnját. A cég akkori figyelmetlensége (?) utólag érthetetlen, hiszen a Hans Hilfiker által 1944-ben tervezett „Swiss railway clock” köztudottan védett dizájn, a Mondaine is csak kemény licencdíj ellenében gyárthatja karóraként.

Az esetből viszont tanultak, és bizonyára nem szívesen húznák magukra, ha egy harmadik féltől származó Watch Face miatt újabb perrel kellene szembenézniük. Képtelenség lenne ugyanis ellenőrizni, hogy az összes feltöltött számlap tökéletesen tiszta-e jogilag, főként, hogy ugyanannak a dizájnnak országonként eltérő tulajdonosa is lehet.  Márpedig a köztudottan vagyonos Apple valósággal vonzza az ilyen eljárásokat, elég csak a céget folyamatosan ostromló szabadalmi trollokra gondolni.

Összességében tehát elég erős érvek szólnak amellett, hogy az Apple valószínűleg soha nem fog harmadik féltől származó számlapokat engedni a Watch kijelzőjére. Shawyer ugyanakkor az összefoglalója végén arra is felhívja a figyelmet, hogy a külsős appok komplikációit már most is használhatjuk, így valamilyen formában legalább a kisebb fejlesztők is nyomot hagyhatnak az okosóra képernyőjén.

Te örülnél a külsős fejlesztésű számlapoknak?

Forrás: TidBITS

Borítókép: Emiliano Gonzalez

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent a watchOS 9

Anikó

Itt van minden, amit a készülő Apple Watch Próról tudnod kell

Anikó

Ezek a bejelentések jöhetnek a szeptemberi Keynote-on

Anikó