IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

85 millió dolláros kártérítésre kötelezték a Zoomot

A Zoom népszerű videokonferencia platformnak 85 millió dollárt kell fizetnie a felhasználóknak csoportos peres eljárás keretében. A vállalatot azzal vádolták, hogy hazudott arról, hogy végponttól végpontig terjedő titkosítást kínál a szolgáltatásaiban, valamint hogy engedély nélkül adta át a felhasználói adatokat a Facebooknak és a Google-nak.

Az ArsTechnica beszámolója szerint a Zoom beleegyezett, hogy 85 millió dollárt fizet a panaszok rendezése érdekében. Az ajánlatot szombaton nyújtották be a Kalifornia északi körzetének amerikai kerületi bíróságához. A csoportos peres megegyezés a felhasználók minden kategóriájára vonatkozik, függetlenül attól, hogy ingyenes vagy fizetős Zoom-fiókkal rendelkeznek.

A magas érték ellenére ez minden egyes felhasználónak 15 vagy 25 dollárt eredményez. A megállapodás mellett a Zoom ígéretet tesz arra, hogy javítani fogja a platform biztonságát és adatvédelmét javító gyakorlatát.

Zoom, az év iPades alkalmazása

A megállapodás kilenc hónappal azután született, hogy a Zoom a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal kötött egyezség keretében beleegyezett a biztonsági fejlesztésekbe és az adatvédelmi és biztonsági félrevezetések megtiltásába, de az FTC egyezség nem tartalmazott kártérítést a felhasználók számára.

A kifizetéseken túl a Zoom több mint egy tucat olyan jelentős változtatásba egyezett bele a gyakorlatában, amelyek célja a találkozók biztonságának javítása, az adatvédelmi tájékoztatások megerősítése és a fogyasztói adatok védelme – áll a megállapodásban.

Még 2020-ban derült ki, hogy a Zoom nem kínál végponttól végpontig terjedő titkosítást, annak ellenére, hogy ezt állította. E jelentések nyomán a platformot jobb titkosítási rendszerrel és több adatvédelmi ellenőrzéssel frissítették.

A folyamatban lévő COVID-19 járvány miatt a Zoom bevétele 622,7 millió dollárról 2,7 milliárd dollárra emelkedett mindössze 12 hónap alatt. Idén a vállalat várhatóan még több eredményt ér el, mivel egyre többen használják a Zoomot otthoni tanulásra és munkára.

Borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

A metaverzum a jövő

Anikó

Az év legrosszabb vállalata: Facebook

Anikó

Többfrontossá válik az Apple és Meta közti háború

Anikó