IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Huawei újabb nagy áttörést ért el az 5G technológiában

A CableFree látszólag messze a legjobb 5G antenna, ráadásul gazdaságos is. Az más kérdés, hogy a politika miatt mennyire lehet majd sikeres.

Ugyan a Huaweiről elsősorban a világ egyik legnagyobb mobiltelefon gyártójaként írunk, a cég emellett számos más területen is előre tör. Ezek közül talán a legfontosabb az 5G hálózatépítés. Ebben pedig a Huawei szakértők szerint akár 12-18 hónappal előrébb jár technológiai fejlesztésekben az olyan versenytársaknál, mint a Nokia és az Ericsson, akiknél ráadásul rendre olcsóbb is tud lenni. A hétvégén pedig egy újabb lépést tettek előnyük megőrzésében, bemutatták a következő 5G technológiájukat.

A Huawei új 5G-s állomása – Forrás: Huawei

A CableFree több kulcsterületen is kifejezetten nagy ugrást hozhat, amik eddig a szűk keresztmetszetnek számítottak. Az antenna sugárzási hatékonyságán 20%-ot sikerült javítaniuk, ami segítheti a jövő nagyforgalmú adatátvitelét. Ami jóval nagyobb teljesítményre is lesz képes nagyobb energiafelvétellel: eddig 5-600 W-os forrásra kötötték, mostantól azonban mostantól már 1 kW-nyi energiaforrásra lesz szükségük.

A nagyobb teljesítmény mellett az egész kisebb lett. Egy hatsávos antenna esetében 10 kilót sikerült faragniuk, és állítólag egy többsávos antenna modul súlya sem haladja majd meg az 50 kilogrammot. Ezzel pedig elérhető, hogy ne kelljen az eddig használt darut bevetni telepítésnél. Gyorsabb és jelentősen olcsóbb installálás, ez mindenképpen fontos érv ebben az üzletágban.

Ami még érdekes, hogy jelentősen javítottak a passzív intermoduláción, ami az antennákban a két fém elem találkozása esetén felléphető jelenség. Mindezt pedig úgy érték el, hogy megszabadultak az antennákban található csavarok és forrasztások 80%-ától, ami első olvasatra nem tűnik egyszerű tervezési munkának.

Hogy ez a mérnöki bravúr mennyire hoz üzleti sikereket, az sokban függ a politikától is. Hiába ennyire jók a Huawei antennái, a nyugati államok mostanában nem fogadták túlságos bizalommal, hogy a kínai állammal is összeboronált vállalat építse ki azt a hálózatot, amin az adott ország adatállománya átfolyhat majd a jövőben.

A jelenleg az USA és Kína között zajló vámháború számunkra fontos része a Huawei telefonokból eltűnt Google Play Store és a külön operációs rendszer jövője. De Donald Trump arra is felszólította a szövetségeseket, hogy senki se építsen 5G hálózatot a Huaweijel. Ausztrália és Japán egyből le is mondott róluk, ám Németországban és az Egyesült Királyságban ők építhetik a hálózatot.

Utóbbi országban azonban egyre hangosabbak azok, akik a Huawei antennák leszerelését követelik. Ezekhez adjuk még azokat a csoportokat, akik esténként a világ mentése érdekében utcai antennákat építhetnek, és kijön az egyenlet: a Huaweinek valójában sokkal jobbnak és olcsóbbnak KELL lennie ilyen ellenszélben, ha még nagyobb piacot akar szerezni ebben az amúgy rendkívül profitábilis szektorban.

Forrás és borítókép: Huawei

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung a Huawei babérjaira tör

Anikó

Erősen iPad ihletésűre sikerült a Huawei új MatePad szériája

Anikó

Nagyjából 100 Huawei készülék frissül HarmonyOS-re

Foltin