IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Microsoft bemutatta a Windows 11-et

A Microsoft egy livestream esemény keretein belül hivatalosan is bemutatta következő operációs rendszerét, a Windows 11-et. 

Az új operációs rendszer számos, a macOS által inspirált elemet tartalmaz, mint például a középre helyezett Dock, az ablakok lekerekített sarkai és még sok más. A Microsoft megragadta az alkalmat arra is, hogy az Apple App Store jutalékára is rálőjön, hiszen bejelentette az új Windows 11 Store-t, ahol a fejlesztők a bevétel 100%-át megtarthatják.

A Microsoft szerint a Windows 11-et alaposan áttervezték, hogy gyorsabb, hatékonyabb és szebb legyen, hogy a felhasználóknak nyugalmat és inspirációt nyújtson. A Windows 11 frissítései pedig állítólag 40%-kal kisebbek lesznek, és a háttérben történnek majd.

A frissített felhasználói felület egy új, macOS-stílusú Dockot tartalmaz, amely a Windows Start gombját és az alkalmazásokat a képernyő közepére helyezi. Emellett a lekerekített sarkok mostantól az egész operációs rendszerben is megjelennek, és a lágyabb vonások a Windows 11 alkalmazásokban, menükben és az új témákban is jelen vannak.

A Windows 11 egyik praktikus funkciója az új Snap elrendezések, amelyek segítségével a felhasználók gyorsan bepattinthatják az alkalmazásokat különböző ablakkonfigurációkba. Ennek részei lesznek a Snap Group elrendezések, amelyekben a Windows megjegyzi, hogy az alkalmazások hova kerülnek.

Egy másik nagy bejelentés, hogy a Windows 11 Store lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy saját kereskedelmi engine-nel használják, és a bevétel 100%-át megtartják. Ez volt az Epic Games és az Apple közötti pereskedés lényege, és a Microsoft kétségtelenül arra használja ezt a lépést, hogy megkülönböztesse magát az Apple-től és annak 15-30%-os jutalékától. Figyelemre méltó, hogy az Apple még azt is állította, hogy a Microsoft állhat az Epic per mögött.

Azoknak a fejlesztőknek, akik továbbra is a Windows kereskedelmi engine-jét szeretnék használni, a vállalat szerint a “vezető bevételi részesedést” fogják élvezni. Tavasszal korábban a Microsoft ezt a jutalékot 12%-ra csökkentette, ami alig marad el az Apple legalacsonyabb, 15%-os arányától az évi 1 millió dollárnál kevesebbet kereső fejlesztők esetében.

A másik nagy változás az Android alkalmazások Windows 11-re történő megjelenése:

A Windows 11 ingyenes frissítésként érkezik idén ősszel. Addig is csatlakozhatsz a Windows Insider béta programhoz, hogy már most kipróbáld az új operációs rendszert.

Kapcsolódó cikkeink

Komoly veszélyt jelenthet a Windowsos gépekre az M2-es chip érkezése

Anikó

Ez a Windowsos malware most már a Maceket is megfertőzheti

Anikó

Böngészőben futtatható Windows verzióval rukkolt elő a Microsoft

Anikó