IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A múlt reményei: ilyennek képzeltük a 2020-as iPhone-t hat éve

A Reddit egy félreeső bugyra mai szemmel érdekes beszélgetést őrzött meg az utókornak, amiből kiderül, hogy mit vártak az emberek a jövőtől az iPhone 6 megjelenésekor. 

Az almás hírek fogyasztóit általában nagyon izgatja, hogy a cég később mit tesz még le az asztalra, ezért is kering annyi pletyka a cupertinóiak újdonságairól sokszor már évekkel a hivatalos bejelentésük előtt. Az Apple termékpalettájának legfontosabb tagjaként fokozottan igaz ez az iPhone-ra, melynek kapcsán főként régebben iszonyú meredek elvárásokat tudott felkarolni a közvélemény. Emlékszünk még, hogy mekkorát futott az interneten a holografikus billentyűzettel szerelt iPhone 5?

Valamelyest ez a merészség tükröződik vissza abból a Reddit kommentáradatból is, ami a közösségi oldal almás fórumán fagyott bele az időbe 2014 novemberében, azaz nem sokkal az iPhone 6 és 6 Plus megjelenése után. A beszélgetés apropóját egy szimpla felszólítás adta: jósold meg a 2020-as iPhone-t! Mielőtt azonban nyakig merülnénk a múlt jövendöléseibe, nem árt kontextusba helyezni a korszakot.

A hat évvel ezelőtti őszi szezonban az Apple a szokásosnál is élénkebb médiafigyelmet kapott, hiszen hét év után teljesen szakítottak a Steve Jobs idején megfogalmazott dogmákkal, és az addigiakhoz képest kifejezetten nagy telefonokat dobtak piacra. A 4,7 hüvelykes iPhone 6-tal egyszerre érkezett meg az akkor gigantikusnak számító 5,5 hüvelykes iPhone 6 Plus is. A lépés lehetővé tette a cupertinóiak számára, hogy a méretben már régóta előző droidos konkurencia után eredjenek, még ha ezt az egyujjas kezelhetőséget preferáló rajongók csalódásként élték is meg.

A korszak másik jellemző trendje a telefonok vékonyítása volt: 6,9 mm-es vastagságával az iPhone 6 a mai napig őrzi a legkecsesebb almás mobil trófeáját. A teljesen alumínium házzal együtt ez kifejezetten csúszós tapintású készüléket eredményezett, amire már akkor sokan panaszkodtak, de a 2010-es évek első felében a többi gyártónál is tombolt a vékonyítási láz: az iPhone 6 például elbújhatott a 6,18 mm vastag Huawei Ascend P6 mellett.  A fogyókúrára fogott telefonok persze sérülékenyebbé váltak, elég csak a zsebben meghajló iPhone 6-ok botrányára gondolni, továbbá rengeteg ember szemét csípték a járulékos kellemetlenségként normává váló kitüremkedő kameralencsék is.  

Kémiai azonosítás, érintésérzékeny keret, kijelző napelemből

Ebben az érában invitálta az Apple subreddit tagjait a Marth5454 nevű felhasználó, hogy írják le, milyennek képzelik a 2020-as iPhone-t. A cupertinóiakkal kapcsolatos időtlen pesszimizmust kiválóan szemlélteti, hogy a 232 válasz legnépszerűbbjében csak annyi áll, hogy 1GB RAM. Ez egy utalás volt arra, hogy a memóriát szűkmarkúan mérő Apple biztos ugyanannyit pakol majd a 2020-as modellbe is, mint az iPhone 6-ba, de ez szerencsére nem így alakult: az iPhone 12 4GB RAM-ot kapott, míg a csúcsmodell Pro Maxban 6GB dolgozik.

Egy hajmeresztő iPhone 7-koncepció 2015-ből. Forrás: Technobezz

A második legtöbb kedvelést bezsebelő komment már komolyabban vette a feladatot, és egész részletes listát állított össze a várható újdonságokról. Ezek a teljesség igénye nélkül:

 • Töltés akár több méterről is, így a munkahelyen sosem kell kábelekkel vacakolnunk.
 • Ultravékony ÉS strapabíró kialakítás.
 • Az iPhone 6-tal és 6 Plusszal megegyező képernyőméret.
 • Teljesen hiányzó gombok és kávák, a hangerőt és a lezárást is érintésérzékeny kerettel vezéreljük.
 • Kijelző alá épített Touch ID.
 • A telefon teljesen leváltja a pénztárcát és személyazonosító okmányként is használható.
 • MacBook Airrel, vagy akár a Próval megegyező teljesítmény.
 • 64 GB, 128 GB, 256 GB tárhelyopciók.
 • A telefont sokan már otthoni számítógépként fogják használni, vezeték nélkül csatlakoztatott perifériákkal.
 • Teljesen automatizált, emberek nélküli gyártás.
 • Nem javítható kialakítás.

Ez már egy kifejezetten érdekes komment, hiszen remekül őrzi, hogy mire következtethetett egy tájékozottabb vásárló az Apple akkori hozzáállásából. Az ultravékony kialakítás például tuti tipp lehetett a tomboló faragási lázban, mégsem talált be: az iPhone 12-család minden modellje 0,5 mm-rel vastagabb az iPhone 6-nál, még ha az utódok valóban strapabíróbbak is lettek a 2014-es elődnél.  A változatlan képernyőméret sem volt meredek vízió, hiszen a cupertinóiak korábban olyan görcsösen ragaszkodtak az egykezes kialakításhoz, hogy sokaknak elképzelhetetlennek tűnt egy újabb ugrás. Ehhez képest most a mininek hívott iPhone kisebb testben kínál csaknem akkora kijelzőt, mint a 6 Plus, köszönhetően az eltérő képaránynak és a diszkrétebb káváknak.

A mindenhol elérhető távolsági töltés ma is sci-fi kategória, az előlapi gomb viszont valóban eltűnt. Az érintésérzékeny keret ugyanakkor 6 év után is extrém ötletnek hat, nem is lenne túl praktikus. A kijelző alá épített Touch ID az almás eszközökön egyelőre inkább álom, mint karnyújtásnyira lévő valóság. Ami pedig a pénztárca leváltását illeti, ugyan rohamosan terjed az Apple Pay, de azért még kevesen dobták ki a jó öreg brifkókat. Na és a telefon, mint igazolvány? Már nem példa nélküli, ám odébb van még az, hogy ne kelljen többé kormányhivatalokban időznünk a kis plasztikkártyák megújítása végett.

iPhone 8 koncepciók 2016-ból, a bal szélső már egészen hasonlít a 2020-as modellekre. Forrás: Pinterest

Az iPhone továbbá nem lett otthoni számítógép sem, és az iPhone 12-t gyártó kínai üzemek is látványosan letérdeltek, amikor a koronavírus miatt kénytelen volt távol maradni az emberi munkaerő. A teljes javíthatatlansághoz sem érkeztünk el, sőt, nem is történt hatalmas visszalépés: az iFixit az iPhone 6-nak hét pontot adott, míg a 12 Pro hatot kapott erre. Ha tippelni kellene, ez a jövőben akár még javulhat is, mivel a törvényhozók részéről egyre nagyobb a nyomás az iparon a fenntarthatóbb készülékekért. A teljesítményre vonatkozó jóslat viszont lényegében betalált, hiszen már a MacBookok is áttértek az iPhone-t hajtó ARM-es technológiára. Végezetül pedig a tárhelyeket is sikerült egész pontosan megjövendölni, iPhone-t ma 64, 128, 256 valamint 512 GB-os kivitelben vehetünk.

Nem volt azonban mindenki ilyen optimista, egy másik komment egyenesen azt jósolta, hogy 2020-ban is 16 GB lesz az induló kapacitás. Ugyanez a felhasználó viszont egyúttal 512 GB-os maximális tárhelyet is említett, illetve az 5G megjelenését is lehetségesnek tartotta, ami már-már hátborzongatóan pontos megérzés volt a részéről.  Szintén ő a 4K videózást is megpendítette nem sejtve, hogy az már a 2015-ben debütáló iPhone 6s-sel realizálódik.

Ennél sokkal tovább ment a brafto nevű kommentelő, nem spórolva a bátor tippekkel: eltűnik a Ligthning-csatlakozó, a kijelző napelemből készül majd, és nem törik leejtéskor;  a Sirivel való interakció olyan lesz, mintha valódi emberrel beszélnénk; az ujjlenyomat alapú azonosítást pedig valamilyen kémiai-szervi technológia váltja. Ezek közül ma egyedül a Lightning eltüntetése tűnik reális elképzelésnek, de nem a következő 1-2 évben.

A jövő iPhone-ja

A hat évvel korábbi hozzászólások meredek és kevésbé meredek elképzeléseit olvasva adja magát a kérdés, hogy vajon milyen iPhone-ra számít a közönség 2026-ban? Az erről szóló diskurzus természetesen már el is indult, ahol szintén találni érdekes tippeket. A legtöbb kedvelést ismét egy humoros komment kapta, mely szerint a 2026-os lesz a valaha készült legjobb iPhone, és az Apple úgy gondolja majd, hogy imádni fogjuk.

2026-os ugyan még nincs, de iPhone 13 koncepciónk már van…Forrás: Forbes

A Noerdy nevű felhasználó viszont összeállított egy listát, amivel a cikk írásakor már több mint 200-an értenek egyet:

 • Nem lesz Lightning-csatlakozó, sőt, valószínűleg semmilyen csatlakozó.
 • Nagy hangsúlyt kap a kibővített valóság (AR), amit a hordható kütyükbe (Watch, AirPods) is integrálnak.
 • Nem lesznek kávák, a kamera a képernyő alá kerül.
 • Választható lesz egy összehajtható modell is.
 • Fokozott strababírás, akár búvárkodhatunk is az iPhone-nal.
 • Jelentős fejlődés az akkumulátorok terén.
 • Kétirányú vezeték nélküli töltés.
 • „Hihetetlen” képminőség, az AI segítségével nagy távolságra zoomolhatunk és akár csillagászati fotókat is lőhetünk.

Ezek közül a Ligthning kiradírozása abszolút elképzelhető 2026-ra, enyhébb esetben csak szabványváltással. Az AR-VR nyomulás szintén nem merész tipp, míg az összehajtható iPhone-ról is rengeteg szóbeszéd járja az utóbbi években. A kétirányú vezeték nélküli töltés akár még korábban is ideérhet, de a további kamerás AI-trükkök megjelenése felől sem lehetnek kétségeink.

Összességében ez a lista egy óvatosabb predikciónak tekinthető, de a valóság még így is okozhat komoly meglepetéseket. Hogy miért, azt a 2014-es jóslatok kiválóan megmutatják: egyszerűen nem lehet tudni, hogy vannak-e olyan trendek, melyek ma hosszabb távúnak tűnnek, ám később mégis elfordul tőlük az iparág. Az iPhone 6 idején ilyen volt például a vékonyítás, amihez hasonló “zsákutca” ma is akadhat.

Te mit gondolsz, milyen lesz a 2026-os iPhone?

Borítókép: Xataka

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó