IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A NASA hamarosan útnak indítja új marsjáróját

Az idei 2020-as július 30-i kilövéssel, végre tizenkét év után újra marsjárót indít útnak a NASA, mi pedig élőben követhetjük az eseményeket!

Ha marsjárókról van szó, a NASA históriája a hetvenes évekig nyúlik vissza. Az első két marsjáró, a Viking 1 és 2 után rendre küldték fel az újabb és fejlettebb generációkat. Szerintem a leghíresebbek a 2003-ban útnak indított Spirit vagyis Lélek és Opportunity vagyis Lehetőség nevekkel ellátott járók voltak.

2004-es érkezésük után sok-sok éven át gyűjtötték az adatokat, míg a Spirit egy 2009-es viharban annyira megsérült, hogy napelemei képtelenek voltak több megújuló energiát felvenni és ezáltal mozogni sem tudott már. Még 2010-ig mozdulatlanul gyűjtötte az adatokat, de utána már sohasem tudták felvenni a kapcsolatot a marsjáróval.

Viszont az Opportunity még további 9 éven át gyűjtötte a marsi adatokat, egészen addig míg egy újabb szupervihar 2019 januárjában végleg teljes sötétségre kényszerítette a masinát. Valószínűleg szintén a napelem sérülése miatt.

Opportunity vagyis Kitartás utolsó rögzített képe a saját árnyéka. Majdnem olyan szomorú, mint a WALL-E… – Forrás: NASA

15 évnyi marsi szolgálattal a háta mögött, az eredetileg 90 naposra terveztek küldetéssel az Opportunity több mint ötvenszer teljesítette az eredeti tervet. Ez azért őrület. Mindez azért történhetett meg, mert a tudósok és mérnökök meglepetésére a marsi szél erősebb volt, így sokkal jobban tisztította a járók napelemeit, tehát folyamatosan tudták magukat tölteni. Na meg persze gyűjteni nekünk az értékes adatokat!

Igaz 2008-ban volt egy próbálkozás a Phoenix marsjáróval, de sajnos nem volt hosszú életű a dolog. Hát igen, újra a vihar volt a hunyó az ügyben. És mivel a Spirit és Opportunity még mindig ott voltak, nem küldtek újabb adatgyűjtő járókat. Most viszont végre, 12 év után, idén újra útnak indítanak egyet, Perseverance vagyis Kitartás néven. Reméljük a nevéhez híven legalább addig szolgál, mint Lehetőség nevű társa, és talán majd tovább is “kibirja”…

Most a július 30-i floridai kilövést, persze ha az időjárás is engedi, magyar idő szerint 13:00-tól élő közvetítés keretében tudjuk majd követni a NASA oldalán.

Az új marjáró a Perseverance vagyis Kitartás néven fog útnak indulni Forrás: NASA

Azt hozzá kell tenni, ha a kilövés meghiúsul, jó esély van arra, hogy akár két teljes évet is kell majd várni, míg kedvező lesz a két bolygó állása. Azért remélem sikerrel járnak, én nézni fogom és drukkolok majd, remélem ti is!

Viszont nem kell azt hinni, ha az amcsik nem küldenek fel marsjárót, más nem fog… Ha űrutazásról van szó, sokan csak az USA-ra és a NASA-ra gondolnak, pedig az Egyesült Arab Emírségek és Kína is most tervezi fellőni a saját marsjáróit. Ugyanezt az európaiak is pár éven belül szeretnék megvalósítani.

Ki tudja, még pár évtized és félig az űrben, a Holdon és a Marson is emberi kolóniák lesznek…

Borító és Forrás: NASA

Te nézni fogod az internetes élő közvetítést a NASA marsjáró kilövéséről? Majd ha bekövetkezik a “mi időnkben”, te vállalnád az űrutazást?

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó