IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ártani nem használ a 120 W-os töltés?

Az elmúlt pár év során komoly forradalmon ment keresztül a gyorstöltés technológiája: a kezdetben áttörést jelentő 20-30 W-os töltőket mára már felváltották az átlag 40-60 W-os megoldások. És eljutottunk olyan szintre is, ahol a Xiaomi a Mi 10 Ultra mellé már 120 W-os töltőt csomagol. Amellett, hogy idő szempontjából mindenképp nyerünk, hosszú távon vajon mennyit vesztünk? 

Az Android Authority csapata letesztelte hogyan is teljesít valóban a 120 W-os nagyon gyors töltés. 

Hatékonyság

Forrás: Android Authority

Első körben lecsekkolták, hogy a 120 W-os teljesítmény igazából mire is elég. Mennyi töltést vesz fel és mennyi jut el valóban a készülékhez. 

Surprise-surprise… a Xiaomi 120 W-os töltője „csak” 80 W-nyi kakaót pumpál a Mi 10 Ultrába. Lehet, hogy laborkörülmények köz valahogy a Xiaominak összejött a 120 W, de hétköznapi szinten nem sikerült a tesztek közben átlag 80 W-nál nagyobb teljesítményt kihozni. 

A kezdetben 92,3 W-os teljesítmény hamar visszaesik 86,4 W-ra, ez mire a készülékbe ér már csak 80,1 W-ot jelent. Viszont a 7,3 %-os (6,3 W) teljesítményvesztés kifejezetten kiemelkedő a többi gyorstöltőhöz viszonyítva. A Huawei 40 W-os töltője esetében 5,5 W a veszteség, ami innen nézve már egyből 19%-a az össztöltésnek.

Gyorsaság

Bár a 120 W-ot sehol nem sikerült elérni (ezért a 80 W-os megjelölés) az eredmények így is durván látványosak. Csontra lemerült állapotból 21 perc alatt töltött fel teljesen a 4500 mAh-s akkmulátort (ami még 2250 mAh-s egységből áll).

Ehhez képest az sem elhanyagolható, hogy az 50 W-os töltő 29 perc alatt hozta ugyanezt az eredményt. Így az simán elmondható, hogy a 18/20 W-os töltésről 50 W-ra ugrani sokkal nagyobb dolog, mint 50-ről 80 W-ra növelni a teljesítményt. 

Hőmérséklet

Ez nagyon jól tükröződik a töltés közbeni hőmérséklet növekedésen is. Míg a 18 W-os töltés esetében 2-3 °C-os ingadozásról beszélhetünk csak, addig a kezdő 26 °C-ról 80 W-os töltés esetében majd 45 °C-ra nő a hőmérséklet. Az ekkora rendszerinti hőingadozás hosszú távon mindenképpen negatívan érinti az akkumulátor teljesítményét. 

Saját véleményem szerint – és tényleg nem azért, mert az eredeti cikk szerzője is erre a konklúzióra jutott – én a nagyon gyors töltést csak akkor használnám, hogy villám sebességgel kell némi aksi százalékot nyernem. Jelen esetben 2 perc alatt akár 20%-ot is lehet tölteni. Ez még nem okoz durva melegedést. De egész ciklusokat én nem hagynám a készülékem gyorstöltőn. 

Baromi jól hangzik a gyorstöltés, de én személy szerint kíváncsi lennék, hogy minden féle Smart Battery Charging woodoozás mellett is hogy fognak ezek a készülékek muzsikálni 1-2 év múlva. 

Forrás: Android Authority

Borítókép: Neowin

Kapcsolódó cikkeink

Az Android-használók fele iPhone-ra váltana

Anikó

A hirdetések már a telefonod zárolási képernyőjére is betörhetnek

Anikó

7,5 W-ra nőtt a MagSafe akkumulátor töltési teljesítménye

Anikó