IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az EU bele szeretne olvasni a titkosított üzeneteinkbe

Az Európai Tanács kötelezővé teheti, hogy bizonyos esetekben hozzáférjen a teljesen privát beszélgetéseinkhez.

Az EU gyakran hoz fogyasztóvédelmi intézkedéseket, mint például olyan adatvédelmi törvényeket is, mint a GDPR. Úgy tűnik azonban, hogy az Európai Unió Tanácsa alááshatja mindezt azzal a lépéssel, hogy törlik a biztonságos, végpontok közötti végső titkosítást.

Az ORF (Osztrák Műsorszolgáltató Társaság) értesülései szerint a Tanács indítványa a terrorizmus elleni fellépésként szolgálna, a múlt heti bécsi lövöldözések okán. A rendelkezésére álló információk szerint a Tanács arra kéri a platformokat, hogy alkalmazzanak “kivételes hozzáférést” biztosító felügyeleti módszert. Kényszerítené az E2E titkosítást használó vállalatokat, hogy hozzanak létre további visszafejtési kulcsokat, amelyeket kérés esetén át tudnak adni a hatóságoknak. Ez megszakítaná a végpontok közötti titkosítást az olyan szolgáltatásoknál, mint a WhatsApp, a Facebook Messenger, a Signal és a Telegram.

Búcsút mondhatunk a teljes biztonságnak? Teljes-e az egyáltalán? – Forrás: RT

A nyilvánosan kiszivárgott dokumentum konkrétan nem tartalmazza ezeket a részleteket a titkosítás eltörléséről. A TechCrunch szakértője, Lukasz Olejnik szerint azonban az iratban van egy új, aggasztó kifejezés, mégpedig a: “biztonság a titkosítás ellenére”. Értelmezésük szerint a Tanács azt akarja, hogy reverzibilis titkosító rendszerek garantálják az államok biztonságát. Ez összhangban lenne az ORF jelentéseivel is.

Azt is furcsának találták, hogy a tervezet kifejezetten “illetékes hatóságokról” beszél, amelyek elkérhetik a titkosítást oldó kódot. Az ilyeneket általában csak a bűnüldöző szerveknek engedik elérni. Az új megfogalmazás lehetővé tenné a helyi hírszerző szolgálatok számára a titkosítás megkerülését.

Ha az EU elkezdi az E2E titkosítás megsértését, akkor kell majd ahhoz sok idő, amíg más törvényhozók is adaptálják ezeket a szabályokat. Ráadásul ha lesznek hátsó ajtók, akkor lesznek hackerek is, akik megtalálják és kihasználják őket.

Használsz titkosított üzenetküldőt?

Forrás: AndroidPolice
Borító: Republic World

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó