IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az MIT rádióhullám alapú megfigyelő rendszert kreált

A Massachusettsi Műszaki Egyetemen a régimódi videokamerás rendszer helyett most egy újragondolt és forradalmi rádióhullámon alapuló megfigyelőt hoztak létre. De mit is figyelnek majd meg vele?

Úgy tűnik az MIT Egyetem csapata túlságosan is a Predator filmek szerelmesei, mivel egy új, vezeték nélküli rádióhullámot felhasználó aktivitás-megfigyelőt alkottak. Ami első pillantásra olyan mint az Alienekre vadászó lény hőkamerája…

Pontosabban az Informatikai és Mesterséges Intelligencia részleg laboratóriumában kutató csapat fejlesztette ki az új “felvigyázó” rendszert, az úgynevezett RF-Diary technológiát. Ennek a felhasználását roppant hasznosnak gondolják a fejlesztők az egészségügyben való páciensek megfigyelésére, illetve távoli szülőnk és szeretteinkért való aggódást oldaná meg. Mindig tudnánk épp mit csinálnak és hogy jól vannak-e.

Már számos Parkinsonra és demenciára szakosodott kórházban és otthonban tesztelték a rádióhullámú megfigyelőt. Az első eredmények alapján optimális és a privát szféra megóvására tökéletesen alkalmas eszközről van szó. Fontos tulajdonságok ezek, de a rádióhullámokat az pont nem érdekelné, hogy mi pucérak vagyunk vagy sem. Na de ez, hogyan is lehetséges az új technológiával?

Az egyedi rádióhullámon alapuló aktivitás-megfigyelő egy előre feltérképezett ház vagy lakás tervrajza alapján figyeli mozgásunkat. Illetve 30 jellegzetes négy fal között végzett cselekvést tud megkülönböztetni (az gondol rosszra akinek…) 90%-os pontossággal. Mint az alvás, főzés, olvasás vagy tévézés. Amiről mi folyamatosan írásos összegzéseket is kapunk, hogy milyen tevékenységet folytatnak a páciensek vagy szeretteink.

A kamera mellesleg teljes sötétségben is működik, mivel nem szükséges a fényforrás a rádióhullámoknak. Ellenben a régimódi videokamerás megoldással, ami már túlságosan átlépné az ember privát burkát. Nem mellesleg lehet, hogy mindent felvett a kamera de azt újra végig is kell nézni, hogy mit is csinált a megfigyelt alany. Plusz ha minden helységet meg akarunk figyelni akkor elég sok kamera kell, míg a rádióhullámot kibocsátó szenzornak a falak se okoznak gondot. Amit természetesen majd kordában is kell tartani a szomszédok figyelése ellen. Ha meg rossz kezekbe kerül…

Szerintem nagyszerű, hogy végre úgy tudunk majd vigyázni az egészségügyben és más szférákban az emberekre, anélkül hogy a privát szférájuk lerombolását éreznék. Remélem az adatok alapján még pontosabbra és széleskörűbbre tudják majd fejleszteni az új megfigyelőt.

Borító: NewsOpener

Forrás: engadget

Szerinted is hasznos az új megfigyelő rendszer, vagy maradjunk a régi bevált kameráknál?

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó