IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az online csalók már a mentális betegségekkel küzdökre is rászálltak

A brit Pénzügyi és Mentálhigiénés Politikai Intézet kutatásai szerint a mentális egészségi problémákkal küzdő emberek háromszor nagyobb eséllyel lesznek online csalás áldozatai, mint a többi ember.

Emma Quinn éppen a legkiszolgáltatottabb állapotban volt, amikor egy úgynevezett pszichológus megkereste őt a Facebookon, hogy felajánlja segítségét. A bipoláris zavarban szenvedő 28 éves fiatal nő éppen a mániás szakaszban volt, amikor a „pszichológus” támogatását ajánlott fel.

Ezen a ponton bárkinek bármekkora összeget kifizettem volna, hogy jobban érezzem magam.
Emma Quinn

Ez a bármekkora összeg 6000 fontnak bizonyult, és Emmának két évbe telt, mire az összeget visszaszerezte. A nő azonnal szembesült egy ilyen pénzügyi átverés általános hatásával, miután nyomást gyakoroltak rá, hogy több ezer fontot adjon át, amellyel nem rendelkezett.

Miután a feltételezett pszichológus 24 órás határidőt adott neki, 3500 fontot kért kölcsön egyik barátjától bérleti díjra, annak ellenére, hogy Emma a szülei otthonában él.

Emma Quinn
Emma Quinn

1500 fontottal megterhelte a hitelkártyáját, majd további 1000 fontot szedett még össze. 

Apám meglátta PayPal-fiókomat, amit véletlenül bejelentkezve hagytam a laptopján, és azt mondta: Ki a franc van ez a nő? Nem igazán tudtam megmagyarázni, így azonnal leállított.
Emma Quinn

Jó adag depresszió és pereskedés után 5000 fontot sikerült visszaszereznie, de az egész epizód mentálisan nagyon megterhelő volt.

A Pénzügyi és Mentálhigiénés Politikai Intézet felmérése szerint a mentális egészségi problémákkal küzdő emberek kétszer olyan valószínűséggel állították, mint mások, hogy az online hitelhez való könnyű hozzáférés arra késztette őket, hogy többet költsenek, mint amennyit megengedhettek maguknak. És kétszer nagyobb valószínűséggel érezték nyomás a költekezésre, amikor online voltak.

A brit szervezetek minél hamarabb globális lépéseket sürgetnek az ilyen és ehhez hasonló átverések felderítésére. Hiszen a jelen szituáció még inkább óriási terhet rak a mentálisan ép emberekre is.

Forrás: BBC

Borítókép: Getty Images

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó