IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nézd, mit művelnek az emberek a widgetekkel!

Csupán néhány napja elérhető az iOS 14 az új widgetekkel, de már alaposan megdolgoztatta a kreatívabb felhasználók fantáziáját. Hatalmas az érdeklődés az egyedi megoldások iránt, a gyorsan reagáló külsős fejlesztők appjai a letöltési lista élére katapultáltak.

A hétvégén írtunk az iOS 14 főbb újdonságairól, legfontosabbként említve a widgeteket. Az Androidon (egyszerűbb formában) ugyan már 11 éve elsütötték ezt a trükköt, de az Apple szigorúan szabályozott mobil operációs rendszerén bizony nagy durranásnak számítanak a szabadon elhelyezhető és konfigurálható interaktív kártyák. Főként, hogy a cupertinóiak valóban szépen oldották meg őket, így most azok sem morognak miattuk különösebben, akik ki voltak békülve az iOS 10-ben debütált kötöttebb megoldással.

Widgetek, widgetek mindenhol – Forrás: Apple

Sokan viszont hamar ráunhattak a rendszer arculatával harmonizáló gyári elképzelésekre, hiszen az App Store ingyenes toplistáját néhány nap alatt letarolta három szemfüles fejlesztő, akik widget-faragó alkalmazásokkal álltak elő. A letöltési rangsor első három helyén most a Widgetsmith, a Color Widgets, és a Photo Widget áll.

Ezek közül a Widgetsmith nyújtja a legtöbb lehetőséget, mivel ebben a widgetek tartalmát (időjárás, naptár, egészség, stb.), színösszeállítását és betűtípusát is meghatározhatjuk. A Color Widgets is egyedi widgetekkel támad, ám az ezzel létrehozható kártyákon mindig ugyanazok az infók (nap, dátum, idő, töltöttség) szerepelnek. A harmadik helyre befutott Photo Widget pedig még ennél is kevesebbre vállalkozva kizárólag arra jó, hogy fotóinkat widgetként helyezzük el vele a főképernyőn.

Félre, TikTok, új sheriffek jöttek a városba! Forrás: SimilarWeb

A sebtében összedobott alkalmazások rapid sikeréből egyértelműen látszik, hogy hatalmas a kereslet az egyediséget ígérő megoldásokra. Ezek a pár napja még nem is létező appok most tíz hellyel előzik a Facebook Messengert, fejlesztőik élete pedig egy csapásra megváltozhat, ha ügyesen keverik a kártyáikat (a Widgetsmith-ben már fel is bukkant az előfizetéses rendszer potom 799 ft/hó és 7790 ft/év áron). Azt persze most még lehetetlen eldönteni, hogy a widgetmánia csak múló hóbort-e, vagy a jövőben tényleg látunk majd jó és szép megoldásokat, amik valóban hozzáadnak a készülék funkcionalitásához. Ebben persze nagy szerep jut az Apple-nek is, hiszen a cupertinóiakon múlik, hogy meddig engedik elmenni a harmadik féltől származó appokat.

A felhasználók egy részét viszont láthatóan nem nyomasztja ez a fejtegetés, és máris elkezdtek azzal dolgozni, ami van. Az internetet ellepték a szénné módosított iOS-képernyők (Twitteren az #ios14homescreen hashtag alatt, vagy például Redditen itt), a widgetes appok ugyanis új lökést adtak az egyedi témáknak. Ezeknek a létrehozása még a Shortcuts, azaz Parancsok alkalmazás megjelenésével vált lehetővé, amivel megoldható, hogy egyes alkalmazásoknak saját ikonokat kreáljunk a fotótárba letöltött képekből. A widgetek révén viszont az egyedi ikonok mellé már nagyobb képeket is elhelyezhetünk a főképernyőn, így most rengetegen kezdték tovább tuningolni a saját témáikat.

Forrás: Twitter

A jelenség leginkább a Sony Ericsson hőskorára emlékeztet, amikor a Java-alapú operációs rendszerhez milliószámra lehetett vadabbnál vadabb témákat letölteni. Az iOS esetbében persze nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen a látvány nagy részét még mindig az ikonok adják, azokat pedig egyenként kell konfigurálni, ami meglehetősen időigényes folyamat. Egy-egy ilyen téma elkészítése akár több órát is igénybe vehet, és a végén még a praktikumból is fel kell áldoznunk.

Forrás: Reddit

A parancsokkal létrehozott ikonok ugyanis nem képesek értesítésjelvényeket megjeleníteni, valamint az appok indítási sebessége is megnő, mivel az első pillanatban még a Parancsok ugrik fel, s csak utána következik a kívánt alkalmazás. Sokak számára persze mindez semmiség azért cserébe, hogy így teljesen személyre szabhatják a készüléküket (és még Androidra sem kell átpártolniuk).

Forrás: Reddit

A képeken szereplő témák láttán persze az ember hajalmos legyinteni: csiricsáré megoldások, amik meg sem közelítik a gyári rendszer évek óta csiszolt letisztultságát. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek elsősorban magának a a felhasználónak szólnak, de a fiatalabbak körében akár órási menőség is lehet egy-egy aprólékosan kidolgozott elképzelés. Nekem sajnos már régen volt a gimi, de ez a szkeumorf iOS-t idéző téma például az én szívemet is megdobogtatta:

Forrás: Twitter

Te letöltötted valamelyik toplistás widget appot?

Kapcsolódó cikkeink

Az Apple javította a Watch-feloldási problémát az iOS 14.7.1-es frissítéssel

Anikó

Nem tudod feloldani az Apple Watchod frissítés után? A hiba nem a Te készülékedben van!

Anikó

Élesedett az iOS 14.7

Anikó