IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Dől a della a digitális pénztárcákból

Jim Johnson, a FIS kereskedői megoldásainak vezetője elmondta, hogy a globális járvány közelebb hozta a készpénz nélküli jövőt.

A tanulmány szerint bolti fizetések esetén 2020-ban a fogyasztók gyakrabban használták pénztárcájuk digitális változatát, mint a fizikait. A digitális pénztárcák használatával végzett fizetések száma utolérte tavaly a készpénzes tranzakciók számát.

A készpénzfelhasználás 10%-kal esett vissza 2020-ban, egyben a világ összes személyes fizetésének csak egyötödét teszi ki. Kanadában, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Norvégiában, Svédországban és Ausztráliában a készpénz felhasználása a bolti fizetések esetében több, mint felére csökkent.

Forrás: FIS

A bolti készpénzes fizetés az Egyesült Államokban tavaly 1 billió dollár tett ki, a 2019-es 1,4 billió dollárral szemben. Persze az Egyesült Államokban több száz bank támogatja az Apple Pay-t és más digitális megoldásokat, valamint számos üzlet fogadja el az érintés nélküli fizetést.

Az ázsiai-csendes-óceáni régió vezető szerepet tölt be a mobiltárcák használatában, ott a bolti fizetések mintegy 40%-át érintés nélküli fizetés útján hajtják végre. 

A mobiltárca használata a földkerekség minden régiójában nőtt. Az észak-amerikai bolti fizetések körülbelül 10%-át, a Közel-Keleten és Afrikában 8%-ot, Európában 7%-ot, Latin-Amerikában pedig 6%-ot tesz ki.

A tanulmány azt vetíti előre, hogy 2024-re a készpénz az USA-ban a bolti fizetések kevesebb mint 10%-át, világszerte pedig csak 13%-át adja majd. Pár év alatt tehát megfordulhat az arány.

Forrás: CNet

Az e-kereskedelem területén a teljes forgalom tavaly 19%-kal, 4,6 billióra nőtt, ami az elmúlt öt év legnagyobb növekedése a tanulmány szerint. 2024-re pedig majdnem duplázódás, 7,3 billió dollár várható. 

2021. január 1-től hazánkban is minden online pénztárgépet használó kereskedőnek, szolgáltatónak kötelező elektronikus fizetési lehetőségét biztosítani a vásárlóknak.

Te kártyázol vagy kp-zol inkább?

Forrás: FIS

Kapcsolódó cikkeink

Megúszós harmadik negyedévi eredményekről jelentett az Apple

Anikó

Egyre nagyobb teret nyernek a szolgáltatások és reklámok az Apple portfoliójában

Anikó

Újabb rekord negyedévet tudhat maga mögött az Apple

Anikó