IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Elon Musk: 10 éven belül képesek leszünk gondolati úton beszélgetni

Az agyi betegségek gyógyítására fejlesztett chip még a mi életünkben eljuthat odáig, hogy egy korábbi énünkkel tudunk beszélgetni. De a Tesla új sportautója sem lesz fair! A hét legérdekesebb interjúja!

Joe Rogan a világ egyik legnépszerűebb podcastere, a YouTube-on bőven 8 millió feliratkozó és 2 milliárdos nézettség felett jár. Az elmúlt évtizedben a stand-up komikus és küzdősport-szakértő mélyinterjúval felérő beszélgetéseivel az egyik legbefolyásosabb közösségi média személyiséggé nőtte ki magát. A napokban pedig nem más tért vissza hozzá egy újabb adag gondolathalmazzal, mint Elon Musk.

Forrás: TechCrunch

Természetesen számos olyan témát érintettek, ami leginkább a bulvármédiára vonatkozik, minthogy a milliárdos vállalkozó úgy döntött, megszabadul ingatlanjaitól és a legtöbb tárgyi tulajdonától, a napokban gyereke született, míg a világsajtóban leginkább azzal keltette fel a figyelmet, hogy nagyon szeretne már véget vetni a kötelező karanténnak, és az egészet ellentétesnek gondolja az Egyesült Államok “a szabadság földje” szellemiségével.

A legutóbbi alkalomhoz képest nem mentek bele túl sokszor a legmélyebb gondolatokba (egyszer igen, arról később), Musk végig viszonylag visszafogott maradt, vélhetően nem akarta, hogy újra a betépős mémekről legyen emlékezetes. Minket leginkább a beszélgetés IT része érdekel a leginkább, ami bővelkedett az álleejtős gondolatokban. Ha van időd és jól megy az angol, hallgasd meg a teljes kétórás beszélgetést, ha viszont csak a lényeg érdekel, összefoglaltuk a legérdekesebb gondolatokat.

Fókuszban a Neuralink

Ezúttal nem a Tesla vagy a Boring Company volt a terítéken, de igazán még a SpaceX-ről se nagyon esett szó. Ellenben kifejezetten érdekes gondolatokat osztott meg Rogan kérdéseire Musk a Neuralinkről, ami legalább annyira futurisztikus projekt itt a Földön, mint a Mars kolonizálása.

A tavaly júliusban bejelentett Neuralink agyba épített interfészeket tervez. Olyan megoldásokban gondolkoznak, amik rövid távon segíthetnek az agyi betegségek kezelésében, középtávon feljavíthatják az agyunk teljesítményét, hosszú távon pedig akár egy teljesen új létezési formát is jelenthetnek. Elég futurisztikus? Akkor bontsuk ki!

Forrás: Geekwire

Az első lépés lényege, hogy agyi betegségben segíthetnek beépített implantátumokkal. Ehhez fizikailag. sérült részek mellé/helyére akarnak beültetni chipeket, ami az agy adott részéhez csatlakozik és kvázi kiváltja/javítja a működését. Musk már eredetileg is azt kommunikálta, hogy 2020 végéig túl akarnak lenni az első emberi beültetésen, és most is azt mondta, hogy szerinte egy éven belül ez meg fog történni.

Ha belegondolunk, hogy időskorban milyen sebesen tud leépülni az agyi tevékenységünk, hogyan romlik a memóriánk, és hány ember küzd agyi betegségekkel, egy ilyen megoldás tényleg jelentős életminőséget jelenthet, és kitolhatja a tiszta tudattal leélt életciklusunkat.

Ezután Rogan tovább kérdezett a témában, hogy a Neuralink mire lehet alkalmas. Beszéltek például arról, hogy milyen sokáig tart jelenlegi állapotunkban komplex problémákat megosztani másokkal, hiszen az emberi nyelv elég lassú kommunikációra ad lehetőséget, miközben ha két ember között mondjuk számítógépekkel tudnánk beszélni Tb-ben mért másodpercenkénti adatátviteli sebességgel, akkor ez mennyivel egyszerűbb lenne.

Forrás: Wallpapersafari

Ugyan nem nevezték nevén, de ez bizony számomra a telepátiát jelenti. Hogy mikor? Musk hangsúlyozta, hogy az első generációs implantátumok csak az agyi betegségek kezelésére lesznek alkalmasak, és sok fejlesztési kör múlva gondolkozhatunk csak az ilyen megoldásokban. Szerinte ez csak a nagyon távoli 5-10 éves jövőben valósulhat meg, ami átlagos emberi felfogással vészesen vagy nevetségesen közelinek tűnik, hozzáállásunktól függően.

Mivel az agyi interfészek felhasználási lehetőségei elméletben (vagyis a sci-fiben) gyarkolatilag végtelenek, így olyanokról is beszélhetünk a jövőben, hogy az agyunk aktuális állapotát “lementjük”. Így akár az is megtörténhet elméletben, hogy korábbi énünkkel tudunk kommunikálni. Ha belegondolunk, a telefonjaink már most is alkalmasak arra, hogy a képeket az emlékeinknél jobb minőségben megőrizzék az örökkévalóságnak, miért ne léphetnénk ezt meg a gondolatainkkal is?

Ezen a ponton Rogan megkérdezte, hogy mennyi az esélye, hogy a világról alkotott jelenlegi felfogásunk is csupán egy emlék, amit újraélünk. Musk ugye már többször említette korábban, hogy nem kizárt hogy jelenleg egy szimulációban élünk. Most azt mondta, hogy nem lehet matematikai valószínűséget meghatározni ennek az esélyére.

Forrás: Health Europa

A témában a maximumot az jelenthetné, ha agyunk minden egyes neuronja egy számítógépes interfészhez lenne csatlakoztatva. Elon szerint erre nagyjából 25 évre van még szükség. Más szájából még a százat is keveselnénk, és nyilván túlmutat a kijelentés az ambíciózus jelzőn, de még ha a duplája is igaz lenne, akkor is megalósulhatna a Mátrix technológiája még számos olvasónk életében. Mivel a karanténhelyzet miatt még a Black Mirrort is parkolópályára helyezték, a Rogan-Musk páros gondoskodik róla, hogy beleszédüljünk a közeljövő gondolatába… Csak én érzem, hogy Elon fel akarja lőni tudatát a felhőbe, hogy sokszorosítva rövidebb idő alatt alakítsa át a társadalmat?

Az új Roadster nem lesz fair

Hogy a beszélgetést (és ezt a cikket) is fellazítsák, a végére egy kis Tesla is belefért. Rogan legutóbbi beszélgetésük hatására vásárolt egy Teslát, ami kedvencévé vált. Nehéz az élet, ha maga Elon győzköd téged milliomosként… Most a Roadsterről próbált meg új információt kinyerni.

Forrás: Autoblog

Musk ezúttal nagyon szűkszavúnak bizonyult, és hangsúlyozta, hogy nem akarja ellőni a puskaport a hivatalos bemutató előtt. Azonban arra a felvetésre, hogy 1,9 másodperc alatt jut el majd százra, egyből közbevágott, hogy az csak az alapmodell! Az alábbi szavakkal csigázta az új elektromos szuperjárgány leleplezésére váró embereket:

A Roadsterrel pár olyan dolgot teszünk majd, ami már nem fair. Veszünk pár dolgot a rakéták világából és betesszük az autóba. Amikor bemutatjuk, akik eddig várták, nem bánják meg.

Elon Musk

SpaceX technológia egy Teslában? Ez ám a szinergia! Pont az, amire szükségünk van a budapesti dugóban!

Szerinted sikeres lesz a Neuralink projekt? Meddig jutnak el vele a mi életünkben? Gyógyítani fog csupán, javítja majd a memóriánk, vagy tényleg telepátiával fogjuk nektek eljuttatni az IThon cikkeit?

Kapcsolódó cikkeink

Elon Musk felvásárolja a Twittert

Anikó

Elon Musk még mindig vezeti a legjobban fizetett CEO-k listáját

Anikó

Elon Musk az Apple élén?

Anikó