IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Elon Musk elkapta a SpaceX rakéta összes lehulló darabját

Úgy tűnik most már teljesen megmenthető és újrafelhasználható a SpaceX rakétáinak összes része. De miért is olyan nagy szám ez?

Amióta a világ a világ és a NASA űrhajót vagy műholdat, netalántán szállítmány küldött a nagy sötétségbe, a Holdra vagy a Nemzetközi Űrállomásra, az mindig súlyos dollármilliárdokba fájt az adófizetőknek. Leginkább azért, mert a sok év alatt minden egyes kilőtt rakéta a feladata teljesítése után, a – tovább repült a sötét ürbe, b – még mindig kint bolyong a Föld körül, c – esetleg visszazuhant a bolygónk atmoszférájába és szétégett.

Akárhogyan is történt, valamit indítani mindig szó szerint pénzégetés volt, és minden alkalommal új rakétát, meg űrhajót kellet megfinanszírozni és építeni. És hát az idő pénz, ez meg sokba kerül és sokáig tart építeni is. Egy szóval: zsákutca.

NASA emblémák

Ez annyira költségesnek bizonyult, hogy 2011-ben teljesen leállítoták a NASA űrprogramot, mivel az USA kormánya szerint az csak pénzkidobás volt, de úgy tűnik a világ legnagyobb hadserege nem az… Ezután, ha valamit vagy valakit az űrbe akartak küldeni, az oroszoknál vagy a kinaiaknál kellet kuncsorogni az üres helyért.

És ekkor jött Elon Musk a való élet Vasembere, aki már forradalmasította az online fizetést, az elektromos autók piacát és most már az űrutazást is. Eddig különös módon egyik ország űrprogramja sem gondolt arra – vagy csak nem tudták volna megvalósítani?! – , mi lenne ha nem csak hagynánk fölöslegesen elégni az éterben a dollármilliárdokat. Ha már annyira okosak vagyunk, hogy az űrbe juttatunk embereket és vissza is, miért nem tehetnénk meg ugyanezt a rakétákkal, illetva a csomagot és űrhajósokat szállító hajó védőburkával?

Köszönhetően az Elon Musk által vezetett SpaceX-nek és az ott dolgozó agytrösztöknek, 2017-ben kifejlesztettek egy olyan újgenerációs rakéta és navigációs rendszert, ami automatikusan visszatereli a kilőtt rakétapárost, pontosan a kiindulási helyükre – a Vasember ruhája mikor készül? –. Viszont a védőburkot, ami védi a szállítmányt és az űrhajósokat, azt csak ritkán tudták megmenteni, pláne egyben. Általában az óceán hullámainak martalékai lesznek. Mellesleg már csak a rakéták automatikus visszarepülése önmagában szürreális és hihetetlen, de a dél-afrikai forradalmasító, csak a tökéletesre hajt, amire nem is kellet sokat várni…

Pontosabban egészen 2020-ig, hogy szinte teljesen újrafelhasználhatóak legyenek Elon Musk űrjárműi. Most már a burok mindkét darabját el tudták kapni, annak visszaérkezése közben. Ezzel hat millió dollárt spórolva darabonként. És hát sok kör után az sok pénz… Csak pár hajó kelett hálóval a fejük fölött, és egy GPS jeladó, meg persze egy ügyes kapitány, és máris megmentették az összes darabot.

Persze ez csak a jéghegy csúcsa! Az, hogy Elon Musk kifejlesztett technológiája oda vissza tudja küldözgetni rakétáit sértetlenül, nemcsak a NASA-nak segít és vágja meg negyedannyira a költségvetést, de most már felveti az “átlag” ember általi űrutazást, illetve azt is hogy ez az őrült zseni mikor fog minket végre a Marsra juttatni.

Persze, az még sok időbe telik míg “megfizethető” és “biztonságos” lesz az űrutazás. Na, meg kelleni fog pár fenegyerek is, akik majd tesztelik. De hát űrhajósok is vannak, úgyhogy ember hiánytól nem félek. Személy szerint régi nagy álmom, hogy saját szemmel is láthassam a Napunkat és az azt körülölelő végtelen univerzumot.

Borító: Space X
Forrás: engadget

Te figyelemmel követed Elon Musk és cégének, a SpaceX-nek a munkásságát????

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó