IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ez házimozi! – Teszten a Sonos Arc

Leáldozott a házimozirendszerek csillaga, ugyanis a soundbarok sokkal kompaktabb megoldást kínálnak közel azonos élménnyel. Tesztünkön a Sonos legújabb Arc hangszórója!

A Sonos a hozzá megszokott minőségi specifikációkkal és dizájnnal adta ki az Arc hangszóróját. Eddig kételkedtünk benne, hogy egy soundbar képes hozni egy valódi házimozi élményét, de most egy kicsit közelebb kerültünk ahhoz, hogy lássuk a szép új jövőt!

Az Arc nem egy kis darab, ugyanis 1,2 méter hosszú, ami sajnos az esetek nagyrészében túl hosszú ahhoz, hogy simán elhelyezzük egy TV állványra vagy polcra. Érdemes tehát figyelembe venni a méretét is amikor kiválasztjuk, ha nem a falra szeretnénk tenni az Arcot, amire egyébként van lehetőség. Ha pedig még eléggé hosszú is a TV-s polcunk, könnyen lehet, hogy még sincs elég hely ahhoz, hogy a TV lába elé még odaférjen a hangszóró. Ez egy elég nagy probléma ezzel a hangszóróval, így tényleg érdemes kiméricskélnünk mindent, mielőtt elmegyünk megvenni vagy megrendeljük.

De mindez nem akkora tragédia, ugyanis legalább szépen elfér benne mind a 11 hangszóró, ami miatt ilyen elképesztően jól tud szólni az Arc. A borítás a Beammel ellentétben teljesen alumínium, ami jól is áll neki. Ezt kivételesen sikerült plug n play alapon azonnal összekötni a TV-vel HDMI kábelen keresztül, de ha valakinek nem sikerülne van itt is optikai audió adapter.

Kezdjük a hangminőséggel. Szimpla zenehallgatásnál ugyanazt a kissé elnyomott magashangos élményt hozza, mint anno a Sonos Move, viszont van rendesen basszus. 

Filmnézés esetén viszont már rendben voltak a magasak is, hossza miatt a jobb és balt is kiválóan el lehetett különíteni és a basszusok is kiválóan szóltak. Egy elég komoly házimozi rendszerrel sikerült összehasonlítanunk, és a Sonos hangszórója meglepően hozta a minőségét.

Egy másik filmmel is teszteltük, amiben egy kicsit több az énekhang, ott viszont furcsa jelenséget tapasztaltunk. A Sonos ugyanis bizonyos frekvenciákat, főleg a magasakat mesterségesen elkezdi néha túltolni és ez akár egy dal közben is többször megváltozhat, ami azért zavaró. A hangzás egyébként itt is eszméletes, ha nem görcsölünk rá erre a néha változó frekvencia erősségre. 

És mi a helyzet a térhangzással? Ha nem egy négyzetes szobában, közvetlen a fal előtt lévő kanapén ülünk, akkor sajnos az nincs. Elsőként tetőtérben próbáltuk, ahol ugyebár a plafon sem vízszintes és nem a fal előtt ülünk. Sajnos sem hátulról, sem oldalról nem tapasztaltunk térhangzást.

Szobában már a megfelelő körülmények uralkodtak. Nem annyira elkülöníthetően érkeztek a térbeli hangok, mint egy valódi 5.1-es rendszer esetében, de azért eléggé letaglózó élmény volt úgy, hogy még a basszus is kiváló volt közben.

Egyébként, ha neked sem adottak a tökéletes körülmények arra, hogy az Arc képes legyen hangvisszaverődésre csak úgy, mint a Beamnél, ezzel is össze lehet párosítani két Sonos One-t hátsó hangszóróknak.

Összességében a Sonos Arc azoknak lehet tökéletes választás, akik nem szeretnének fél és 1 millió közötti összeget elkölteni egy jónak mondható házimozi rendszerre, viszont fontos nekik a közel mozis élmény átélése. És akkor is kiváló alternatíva, ha nincs nagy nappalink, amit tele lehetne pakolni házimozi rendszerrel, és kéne egy kompaktabb megoldás.

Az árát pedig pontosan így kell nézni. Ez nem egy átlagos soundbarral vagy hangszóróval versenyez, hanem egy komplett házimozi rendszerrel.

Kapcsolódó cikkeink

Zenélő falidekort mutatott be az IKEA-SONOS páros

Viktor

Sonos Roam – a legjobb hordozható hangszóró?

Viktor

Sonos Beam teszt – Igazi élmény

Anikó