IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Sonos Beam teszt – Igazi élmény

Négy évvel a Playbar és egy évvel a Playbase és One megjelenése után épp itt volt az idő egy újabb Sonos termékre. Lássuk mit tud a Sonos Beam!

A Beam kisebb, kedvezőbb árfekvésű TV-s hangszóró néhány extrával, úgy, mint HDMI csatlakozó és hangutasításos asszisztens. De mennyit is tud a Beam? Kell-e kompromisszumot kötni a drágább, de Dolby Atmos technológiát hozó Sonos Archoz képest? Nézzük először Balázs véleményét, aztán jöhetnek a rideg tények.

Kialakítás és design

A Beam 65 cm széles és 2,8 kg-ot nyom a tömege, így tehát kevésbé olyan combos, mint a Playbar vagy a Sonos Arc. A soundbar tetején elhelyezkedő érintős gombok segítségével szabályozhatjuk a hangerőt, váltogathatunk a lejátszott tartalmak közt, indíthatjuk és állíthatjuk meg a lejátszást. A gombok mellett pedig LED-es indikátor jelzi a soundbar státuszát, némítását és a hangvisszajelzéseket.

A készülék hátulján található a HDMI csatlakozó, Ethernet port, tápcsatlakozó és a párosításhoz a dedikált gomb.

A fekete és fehér színben elérhető Beam stílusos és markáns, minden ízében Sonos tervezés. A Playbarnál és Playbase-nél még talán egy kicsit jobban is néz ki, az Arc megjelenésével viszont már nehéz versenybe szállnia.

Méretének és kialakításának köszönhetően könnyen befér a legtöbb nappaliba, nem úgy, mint a Sonos más TV-s hangszórói, amik kifejezetten sok helyet foglalnak. A Beamhez ráadásul fali konzol is vásárolható, az már kérdéses, hogy ez megér-e majd 30 000 Ft-ot pluszba.

A borítás alatt négy teljes tartományú hangszóró, egy tweeter és három passzív sugárzó, valamint öt D-osztályú erősítő bújik meg. Csak úgy, mint a Playbar és Playbase esetében a driverek és sugárzók a Beam elejében és két szélében helyezkednek el, hogy még magával ragadóbb és a szobát kitöltő hangélményt kapjunk. A Dolby Atmost támogató Arctól eltérően a Beamnek viszont nincsenek felfelé néző hangszórói.

A hangvezérléshez az utasításokat öt külön mikrofon rögzíti, biztossá téve, hogy a Beam akkor is meghallja az utasításaid, ha éppen megy a lejátszás és a saját hangzását is kalibrálni tudja a szobához és berendezésekhez képest.

Funkciók

A Beam nem egyszerűen egy soundbar, jóval több annál. Először is vezeték nélküli, másrészt multi-room támogatással rendelkezik és szinte minden forrásból le tudja játszani a zenéket. Elbír a Spotify-jal, a Tidallal, az Apple Musickal, az Amazonnal, Google Play-jel, Dezzerrel, a telefonodon tárolt zenékkel és minden a hálózatra csatlakoztatott lemezen tárolt zenefájllal.

Gyakorlatilag nincs olyan forrás, amit ne támogatna, mindent össze lehet szerkeszteni egy lejátszási listára. És természetesen a háztartásban található többi Sonos termékkel is tökéletesen működik együtt. És támogatja az AirPlay 2-t is.

Azonban míg a Playbar és a Playbase csak digitális optikai kapcsolatot kínál, a Beam (mint az újabb Arc) HDMI kapcsolattal rendelkezik (és van optikai adapter is). A Beam HDMI csatlakozásának egyetlen célja, hogy fogadja a hangot a TV-ből, az ARC (Audio Return Channel) segítségével. Az eARC nem támogatott, mint a Sonos Arcon, de mivel a Beam nem támogatja az Dolby Atmost, az eARC nem is szükséges.

A jobb kapcsolat mellett a HDMI ARC használatának további előnye, hogy lehetővé teszi a Beam számára a TV bizonyos mértékű vezérlését, amennyiben készüléked támogatja a CEC-t (Consumer Electronics Control). Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a Sonos Beam hangvezérlés-támogatásának köszönhetően hangparancsokkal kapcsolhatod be a tévét vagy állíthatod a hangerőt.

Csak úgy, mint a Playbar és Playbase esetében, két kisebb Sonos hangszórót is csatlakoztathatsz a Beamhez, Sonos One-t, Play:1-t, Play:3-t, Play:5-ot, amik mellett gyakorlatilag egy hátsó hangszóróként fog működni. De persze hozzáködhető a Sonos Sub is.

Hangzás

A legjobb hangzás szempontjából fontos, hogy minden forrás Dolby Digital jeleket küldjön a tévére, és hogy a tévé natív módon tudja fogadni és elküldeni azt a Beamnek. A rendszerben részt vevő eszközöktől függően ez bonyolult folyamat lehet, de érdemes rendesen beállítani, hiszen a Dolby Digital jelek sokkal jobb teljesítményt eredményeznek.

A Sonos hangszórókhoz hasonlóan a telepítés során a rendszer felajánlja, hogy a Beam hangját a saját Trueplay rendszerének használatával hangold be. Ez a lehetőség az iPhone-od mikrofonja segítségével szabja testre a hangot a szobához és az elhelyezkedéshez mérten. Ez androidos készülékek használatával továbbra sem megvalósítható.

A Sonos Loudness funkciója alapértelmezetten be van kapcsolva, rendes basszust adva a hangzáshoz. Emellett ugyanúgy elérhető az éjszakai mód és a beszédjavítási funkció is.

És, hogy milyen a Beam hangzása? Kivételesen jó, főleg a mérete miatt. A Sonosnak sikerült a kompakt hangszórók két legnagyobb kerékkötőjét, a méretet és a súlyt előnyükre fordítani. Tekintettel a Beam méreteire, a hangszíntér szélessége és tágassága szinte meghökkentő.

Verdict

Az okosasszisztensek és a HDMI ARC a Beam nyilvánvaló húzóereje, de ha teljes mértékben ezekre a tulajdonságokra összpontosítanánk, akkor kimaradna az a tény, hogy a Beam ára és mérete miatt meglehetősen kivételesen jó választás.

Megfizethető és gyakorlatilag bármilyen környezetbe beilleszthető, mégis teljesen átalakítja majd a hangélményt otthonodban, úgy hogy felülmúlja minden várakozásod.

Az átlag felhasználó számára a Beam több mint elegendő hangszóró, az a plussz összeg, amit az Arcra fordítanál adott esetben teljesen felesleges lehet. Igen, az Arc vitathatatlanul jobb, szinte minden elképzelhető módon, de a kis Beam önmagában is remek hangzást biztosít, így az átlag otthonba a Beam kiváló választás lehet.

Kapcsolódó cikkeink

Zenélő falidekort mutatott be az IKEA-SONOS páros

Viktor

Sonos Roam – a legjobb hordozható hangszóró?

Viktor

Ez házimozi! – Teszten a Sonos Arc

Nagy Deborah