IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Sonos Roam – a legjobb hordozható hangszóró?

A Sonos igazi zseboroszlánnal lépett be a hordozható kicsik világába, ami képes is üvölteni. Már amennyire méretei engedik.

A Sonos hangrendszerét több okból is nagyon szeretjük. Amellett, hogy jól szólnak és igényesen néznek ki, elég mélyen beépülnek az Apple ökoszisztémájába is, de önmagukban is képesek pillanatok alatt egy egyszerűen kezelhető házi rendszert összerakni. Apple Music integráció, telepítéskor ugyanolyan felugró ablakok, mint egy AirPods esetében (jó, nem forog körbe), mi kell ennél több? Ugyanez bárhol?

A hangszóró piacon is egyre jobban teret hódít magának a vezetéknélküli, hordozható verzió, amiből az elmúlt években elsősorban a Bang&Olufsen készülékeit teszteltük. Nyilván mindnekinek másra kellenek ezek, és van akik igénylik a nagyobb méreteket. Nekik készítette elsőként a Sonos a Move-ot, ami járt már nálunk korábban. Egyáltalán nem volt vele komolyabb problémánk, én speciel nagyon szerettem a hangzását, de egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek szüksége van ekkora hangra. A kertbe kivinni még rendben van, de repülőre már nem viszed magaddal.

Ilyen esetekre mi eddig a baráti társaságban a Beoplay A1-re esküdtünk, ami rendre ott volt valaki hátizsákjában. Egyik barátom a nappalijában is ezt véglegesítette, mondván úgysem tudna hangosabban zenét hallgatni a szomszédok miatt. Abból azóta a második generációt már Beosound néven dobták piacra, ráadásul vízálló lett, így a Sonosnak több dologban felül kellett múlnia ahhoz, hogy jobban megszeressem. Sikerült, írom miért.

Üvöltő zseboroszlán

Kezdjük a hangzással, mert úgyis mindenkit ez érdekel a legjobban. Muszáj kezdésként figyelembe vennünk ezeknek az eszközöknek a méreteit. Lehetetlen összehasonlítani egy olcsó árkategóriás nagy hangszóróval, mert hiába a mérnökök zseniaálitása, a fizika határait nem tudják átlépni. De feszegetni igen.

A Sonos Roam szerintem kifejezetten szépen szól magas és közepes tartományokban, kis szobákban. Egy podcast hallgatáshoz az asztalon elhelyezve, tanulás/munka mellé egy kellemes chill zenéhez meglepően jól passzolt. Az AirPodsok esetében is az a magánvéleményem, hogy elsősorban (nagyon helyesen) beszédhangra vannak optimalizálva, és a Sonos Roam esetében is tetszett a “rádiózás”. 

Persze a nálam szinte kihagyhatatlan tesztként futtatott Great Spirit számtól nem kaptam többet, mint gondoltam volna: a mélyek estében ugyanúgy egy kicsit tűvel szúrkálós és halkabb dobszó jött ki, mint eddig bármikor. Nem azt mondom, hogy a versenytársakhoz képes nem szólna jobban, sőt! A kategóriájának talán legjobb hangzását sikerült összepakolni, amit további lehetőségekkel megtámogatva (körbejárod a szobát a telefonoddal a visszhangok szűrésére, állítasz kicsit a hangszíneken) kifejezetten kellemes hangzást tudsz vele elérni, ha halkabban akarsz zenét hallgatni.

De megtölteni közepes teret nem fogsz vele, nem is képes ilyen hangerőre. Elég csak egy Sonos One mellé rakni, ami alapvetően nem a mélyekre lett kitalálva, és a rendszeren belül ebben talán a leggyengébb, a Roamhoz képest mégis brutális az ugrás. Ez baj lenne? Nálam semmiképp sem. Helyén kezelve a Roam hangzása megüti a Sonostól várt magas szintet, ennél többet várni pedig ostobaság lenne.

Most, hogy ezen túl vagyunk, írnák azokról a szerintem fontos dolgokról, amiért a Roamot igazán megszerettem.

A hibrid design előnyei

Eddig alapvetően kétfajta megoldás akadt a kezembe hordozható kisebb hangszórók esetén: a már említett A1, ami egy kis tenyérben elférő lapos cucc, vagy a sok helyen látott, leginkább a JBL Boomokból ismert hengeres megoldás, amit állítva tehetünk le. Nos, a Sonos Roam inkább a hengerhez van közelebb, de egy kerekített háromszög az alapja. Ezért egyszerre használhatjuk egy kisebb helyen állítva, vagy tehetjük az asztalunkra fektetve. Állítva nem annyira stabil, mint nagyobb társai, de a szél nem fogja azért elfújni. És akkor sincs baj, ha valaki fellöki: a kisebb ütésekre felvértezték.

Mint ahogy nem kell aggódnod, hogy a házibuli végén valaki leönti sörrel. IP67-es por- és vízállósági tanúsítbványt kapott, ami elméletben azt jelenti, hogy beugorhatsz vele a medencébe is. Ezt nem próbálnám, de ha épp a zuhany alá akarod magaddal vinni egy privát koncertre, nem tartalak vissza, ereszd ki magadból a magas cét! A vízállósság önmagában is egy komoly fegyvertény, ami nélkül szerintem a jövőben már nem is lesz érdemes ebben a kategóriában bárkinek termékkel kijönnie. Felhasználhatóságban talán a legnagyobb változás ez a pár évvel korábbi modellekhez képest.

A Sonos Roam két színben kapható: árnyfekete és holdfényfehér a hivatalos marketingszöveg, ami valójában sötét és világos szürkét jelent. Kicsit eltér így a megszokott fekete és fehér kombótól. Mi a világos verziót kaptuk, ami a fehér One mellett így mutat. Nem bántó, de szemmel látható a különbség:

A felhasznált anyagok minősége természetesen magas. Valószínűleg a vízállóssághoz van köze, hogy a fém és műanyag anyagok esetében is egy kis gumis érzése van az embernek. Az én agyam ilyenkor valamiért mindig a jól megválasztott magas minőségű anyagra asszociál. A Sonosnál megszokott négy gomb (start/stop, hangerők és hangasszisztens)  került fel, a különbség csupán annyi, hogy itt érezhetően fizikai gombokról van szó a gumiréteg alatt, és nem a fémes felület érintéséről. A design mindig ízlés dolga lesz, de szerintem sikerült tökéletesen beilleszteni a Sonos családba, és a szükséges apró változások mellett megőrizni a szintet ezen a téren is. Bármelyik másik apró hordozható hangszóró mellé teszem, ez tetszik jobban.

Az ökoszisztéma része

A családba illesztés és a hibrid megoldás a szoftverre is igaz. A Sonos nagy előnye, hogy rendszerben tudunk gondolkodni, telepakolhatod vele a lakást, és az appon keresztül tudod irányítani. Ez a Roamra is igaz, sőt!

A megszokott Wi-Fi-s megoldás megoldás mellett ezt természetesen Bluetooth-on keresztül is tudod párosítani, ami elengedhetetlen egy hordozható eszköz esetében. Ez nekem most extrán segített, de erről később. Az app persze nem kötelező, használhatod egyszerű Bluetooth hangszóróként bármihez. Párba is rakható, amivel állítólag kifejezetten jó sztereó hangzást érhetünk el, de egyrészt ezt mi nem teszteltük, másrészt a mély hiánya miatt nem hiszem, hogy ez kéne legyen az irány. Inkább 1 Move, mint 2 Roam, ha nyomatni akarod a zenét a kertben.

Csomagolás a jövőből

Talán csak nekem ennyire fontos ez, de mindenképpen pluszpont jár nálam a csomagolásnak. A Sonos eddigi termékei rendre színes (fekete vagy fehér) dobozban érkeztek. Ez a natúr doboz nem csupán jobban néz ki, de kevesebb tinta is kell hozzá, jobban újrafelhasználható, zöldebb. Örülnék, ha még kevesebb papírral érkezne, és tovább csökkenne a doboz mérete, de így is 9/10 ezen a téren.

És, ha már csomagolás: kapunk egy USB-C-USB kábelt, így bármilyen otthon található töltőfejjel tudjuk tölteni. A kábel oldalra elrogatott, így igényesen néz ki álló és fekvő helyzetben is, és kevesebb a helyigénye is. És igen, futurisztikusan nem kapunk bele töltőfejet. Lehet ezért hőbörögni, én a támogatók oldalán állok.

Árban nyerő

A Sonos Roam 65 ezer forintért lesz kapható, ami ugyan magasabb mint a Spar előtti srácok lába mellett üvöltő JBL hangszórók, de 15%-kal olcsóbb, mint a Beosound A1. Ha hozzá veszem, hogy hangzásban kategóriájában az élre sikerült hozniuk, tud szinte mindent, amit a versenytársak, és még a Sonos rendszerébe is beköthető, akkor ebben a fekvésben a legjobb vétel lesz. A legolcsóbb Sonos termék, csak az Ikeában árult kooprodukciós hangszórókkal tudsz kevesebb pénzért belépni a Sonos rendszerébe.

Talán ekkora összeg egy átlagos felhasználónak magasnak tűnhet, de aki szemezgetett már Sonos termékekkel, annak meglepően alacsonynak tűnhet. A legfontosabb talán az ár-érték arány, amiben egész jól áll a Roam.

Ami nem tetszett

Természetesen nem tökéletes termékről van szó, így akadt pár példa negatívumra is. Elsőként magát a telepítést említeném meg. Állítólag van egy olyan lépés, amikor a telefonomat a hangszóró egy részéhez kell helyeznem a párosításhoz. Itt teljesen elakadtam. Persze eleve magamat okolom, mert az otthoni 4 különböző Wi-Fi miatt állandóan szívok, de ha őszinte akarok lenni, akkor az elmúlt években mindegyik Sonos telepítésünknél volt valami, ami miatt nem volt teljesen zökkenő mentes a beüzemelés. 

Ott van az akkumulátor, ami 10 órás üzemidőt ígér. Ez alapból nem rossz, de nyilván több tényező függvénye (hangerő, hőmérséklet), és ebben a versenytársak azért jobban muzsikálnak. Sajnos tesztelni nem tudtam, mert itthon 10 órát nem lehetünk zsinórban hangosak a csendespihi miatt, így elhiszem másoknak, hogy legalább nagyjából hozza amit ígér.

Ami viszont kifejezetten felesleges szerintem, az a vezetéknélküli töltés. Tényleg rá tudod tenni, és megy, de minek? A vezetékes töltés hatékonyabb, a kábel nem gáz, és ez nem egy telefon vagy okosóra, amit mindennap akarok tölteni. Jobb lett volna, ha ehelyett mondjuk tudnám a hangszóró akkumulátoráról tölteni a telefonom, egy tartalékos aksiként használva, de ezt meg nem tudja. Nem vagyok oda a vezetéknélküli töltés eszetlen promotálásáért.

Verdikt

Egy kicsit vonakodtam a teszt előtt, mert kisgyerekes apukaként alapvetően inkább a fülesek és fejlhallgatók vonzanak, nincs is itthon egyelőre hangszórónk. De már régóta tervezem, hogy a lakás utolsó vásárolt eleme az új tévé és alá egy Sonos hangszóró lesz, így ideje barátkoznom az appal. Ráadásul nyáron tervezünk építkezést, felújítást, ahol sokkal jobb egy ilyen, mint bármilyen valóban vezetéknélküli füles. Így én biztosan venni fogok egy Sonos Roamot a nyáron.

Annak ajánlom, aki szeretne egy magasabb kategóriás kicsi, hordozható hangszórót utazásokra, kerti munkákhoz, kisebb baráti találkozókra. Egy jó minőségű, jó megjenésű eszközt kapsz majd, ami szerintem évekig jó szolgálatot tesz majd, miközben kifejezetten jól használható az asztalra téve egy kis szobába otthon is. Nálam egyértelműen ledobta az A1-et a trónról.

A hordozható hangszórók esetében mindig megkérek mindenkit, hogy ne népnevelésre használja. Ne gondolja, hogy a bolt előtt a haverokkal tolva a mulatóst másnak is meghozza a jókedvét, vagy hogy a strandon mindenki az EDM-re van rákattanva. Kulturáltan, saját társaságban!

A Sonos Roam bruttó 64 990 forintos áron már megvásárolható például az Alza webshopjában is. Ha ezen a linken keresztül veszed meg, mi is kapunk jutalékot a vásárlásodból, felár nélkül. Előre is köszönjük, ha így támogatod a munkánkat!

Kapcsolódó cikkeink

Zenélő falidekort mutatott be az IKEA-SONOS páros

Viktor

Ez házimozi! – Teszten a Sonos Arc

Nagy Deborah

Sonos Beam teszt – Igazi élmény

Anikó