IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Feltörték az év szivárogtatóját, romokban a karriere?

Jon Prosser idén a legpontosabb hírforrásnak bizonyult számos brand esetében, elsősorban Apple fronton. Egy kisebb szünet után mára ígérte visszatérését, amiből (reméljük csak átmenetileg) egy Bitcoin átverés és YouTube csatornájának törlése lett. Percek alatt széthulló karrier 2020 módra.

Nem mondanám, hog Jon Prosser az a személyiség, akit kifejezetten könnyű szeretni, de az kétségtelen tény: idén valami elképesztő hatékonysággal harangozta be előre az Apple újdonságait, de számos más brand esetében is pontosnak bizonyultak jóslatai. Valószínűleg jól bánik az informátorokkal, akik közül sokan adják le inkább neki a drótot olyan korábbi platformok helyett, mint a 9to5mac.

Ezért is meglepő kissé, ami Prosserrel történt ma éjjel. Állítása szerint YouTube csatornáján, a Front Page Tech-en sikerült áthatolni a kétfaktoros azonosításon, és hackerek elkezdtek rajta streamelni.

Nem ő volt egyébként az egyetlen, bár kétségtelenül az egyik legnagyobb csatorna, amit sikerült feltörnie a hackereknek. Nála volt, hogy 46 ezer emberre követte a kamu live streamet. Egy pillanatkép az akkori állapotokról:

A minta elég egyértelmű (Forrás: Twitter)

Jól látszik, hogy a csatornák nevét átírták a SpaceX és NASA valamilyen változatára, így a feliratkozott jóhiszemű, ám kevésbé odafigyelő felhasználók csak annyit láthattak, hogy valami fontos megy élőben, és erről értesítést is kaptak.

A lehúzás módszere is elég egyértelmű: mondjuk azt, hogy valami nagy esemény megy éppen, és közben Elon Musk arcával adjunk el egy Bitcoin csalást. Te küldesz nekem X BTC-t és cserébe visszaküldöm a többszörösét, mert én vagyok a világ egyik leggazdagabb embere és pont adakozó kedvemben vagyok.

Őrületes baromságnak tűnik, Prosser egyik tweetje szerint azonban csak nála csak addig a pontig 4 ezer dollárt nyertek ki a csalók a jóhiszemű balekekből. Sajnos a mai napig nem nőtt fel a társadalom addig az érettségi szintig az interneten, hogy a csalóknak ne érje meg masszívan így megpróbálni a gyors meggazdagodást.

Prosser esete talán annyiban tér el az elmúlt napokban feltört óriás Twitter felhasználókétól, hogy akár pályafutása végét is jelentheti. Amíg egy politikus vagy filmsztár esetében maximum egy rövid PR bakiról beszélünk, a Front Page Tech YouTube csatorna, Prosser elsődleges bevételforrása jelenleg törlődött és nem elérhető. Aki korábbi feliratkozóként rámenne, a következő üzenet fogadja:

Ez a csatorna a továbbiakban nem elérhető. Ha szeretnéd eltávolítani, iratkozz le. – Forrás: Twitter

Ezek után pedig még ha vissza is állítja a YouTube a csatornát, vélhetően nagy anyagi csapást jelent majd a YouTuber számára. Hosszú évek alatt épített fel egy üzletet, ami a szeme előtt omlott össze pillanatok alatt, és jelenleg csak reménykedhet, hogy megmenekül. Nem lennénk a helyében.

Jon Prosser példája csak egy a sok közül. Vélhetően mindent megtett a biztonsága érdekében, nem egy mezei felhasználóról beszélünk. Be volt állítva a kétfaktoros autentikáció. Mégis feltörték. Folyamatosan kapcsolatban állt a YouTube-bal, mégse tudtak semmit tenni ellene. És ez így biztosan nincs jól.

Szerinted mi lenne a legjobb megoldás a YouTube részéről az ilyen esetek kapcsán? Hogyan lehetne visszaszorítani rövid- és hosszú távon ezeket a hackereket?

Kapcsolódó cikkeink

Még itt sincs az iPhone 13, már a 14-ről szivárognak az infók

Anikó

Így engedélyezheted a YouTube kép a képben funkcióját iPhone-on

Anikó

Végre itt a YouTube PiP iPhone-on, de…

Anikó