IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Folklore.org – A Mac születésének legendáriuma

Cirka 35 év alatt a Macintoshból szép lassan Mac lett, az eredeti gép megalkotói azonban nem felejtik az indulás mozgalmas időszakát, s személyes sztorijaikat egy erre létrehozott weboldalon meg is osztották a nyilvánossággal.

Az első Macintosh 1984 elején mutatkozott be, a történelmi pillanathoz meglehetősen kacifántos út vezetett. A projekt a hetvenes évek végén indult, amikor az Apple legnépszerűbb terméke az Apple II nevű masina volt. A kereskedelmi számítógépek korai generációjához tartozó eszköz ekkor még nem számított kifejezetten olcsónak, kezelése pedig szinte lehetetlennek bizonyult volna egy laikus számára. Magyarul pontosan olyan volt, mint az összes korabeli társa, hiszen az efféle szerkentyűk akkoriban többnyire csak a vállalati szférában, a profi felhasználóknál, illetve a lelkes amatőrök háztartásaiban voltak jelen.

Apple II Computer | Smithsonian Institution
Apple II a Smithonian gyűjteményéből

Az viszont már akkor is kezdett kirajzolódni, hogy az otthoni eszközöké a jövő, így az Apple Annie néven elindított egy projektet, ami egy elérhető árú és könnyen kezelhető gép kifejlesztését célozta. Ennek irányítását vette át 1979-ben a publikációs részleg vezetője, a korábban egyetemi professzorként tevékenykedő Jeff Raskin. A férfi megszállottja volt a „milliók számára” készült számítógép ötletének, s lelkes ideái az akkor éppen egy másik Apple II-utódon, a Lisán dolgozó Jobs érdeklődését is felkeltették.

Így aztán nem is meglepő, hogy miután a cégalapítót sorozatos konfliktusai miatt 1980-ban eltávolították a Lisa csapatának éléről, Raskin projektje felett kezdett bábáskodni. A fejlesztés ekkor már a professzor kedvenc almafajtája után a Macintosh nevet viselte (eredetileg McIntosh lett volna, de azt már lestoppolta a McIntosh Laboratories). Persze itt sem mentek simán a dolgok, mivel a két ember teljesen eltérő víziót próbált megvalósítani.

Jef Raskin | all about Steve Jobs.com
 Steve Jobs és Jeff Raskin

Raskin például nagy hangsúlyt fektetett az ár alacsonyan tartására, s ennek érdekében olcsóbb processzort akart beépíteni, ami miatt le kellett volna mondani a grafikus felületről. Egy másik ütközési pontjuk az egér volt. Jobs kulcsfontosságúnak vélte a kiegészítőt annak könnyű kezelhetősége miatt, Raskinnek viszont nem tetszett, hogy használatához le kell venni a kezet a billentyűzetről. De hajba kaptak az operációs rendszer ikonokra épülő megjelenésén is: ezt Raskin kifejezetten ellenezte, mert ő a szöveget preferálta a szerinte „mindenki számára egyformán érthetetlen” szimbólumok helyett.

A nézeteltéréseik odáig fajultak, hogy Raskin végül 1981-ben elhagyta a céget, és saját elképzeléseit a Canonnál valósította meg a Cat számítógép képében. A professzor által kiválasztott csapattagok viszont maradtak, mint például Joanna Hoffman, Burrel Smith, vagy Bill Atkinson. Hozzájuk később csatlakozott Andy Hertzfeld, Bruce Horn, Suzan Kare, és még sokan mások. Többezer túlórát és rengeteg konfliktust kellett leküzdeniük, míg a Mac-ből kész termék lett, de 1984 január 24.-én végül sikerült elkápráztatniuk a világot az alkotásukkal.

Voices – Random …. and Not So Random Musings
A Macintosh bemutatóanyaga 1984-ből

A könnyen kezelhető és sokoldalú Macintosh az elszállt ára miatt ugyan nem lett bombasiker, de későbbi változatai már jobban fogytak. A csapat alkotása így végül tényleg kivezette a céget az Apple II hosszúra nyúlt korszakából, s a mai napig meghatározza a cupertinóiak számítógépeit. Nem csoda hát, hogy a brigád többsége még Jobs hírhedten nehéz természete ellenére is jó szívvel gondol vissza a projektben eltöltött évekre. Andy Hertzfeld odáig ment, hogy 2003-ban weboldalt hozott létre direkt azért, hogy a csapat tagjai elmesélhessenek lényegében bármilyen sztorit, amely az eredeti Mac fejlesztéséről eszükbe jut.

Folklore.org névre keresztelt portál archívuma 10 éven át folyamatosan bővült, s habár 2013 decembere óta nem frissítették, addig 122 történetet sikerült összegyűjtenie összesen 19 szerzőtől. A felhozatalban olvashatunk például arról, hogy miként jutott a vélhetően bedrogozott Mick Jagger még a megjelenés előtt egy saját Machez annak ellenére, hogy a masina egy kicsit sem izgatta. De felbukkan a hazánkban csak Dagobert bácsiként ismert Scrooge McDuck neve is, a dúsgazdag mesefigurát ábrázolta ugyanis a legelső kép, amelyet a Macintosh valaha megjelenített.

Macintosh Team > 1984 | Steve jobs apple, Steve jobs, Apple computer
Az eredeti Macintosh alkotógárdájának kulcsfigurái: B-J George Crow, Joanna Hoffman, Burrel Smith, Andy Hertzfeld, Bill Atkinson, Jerry Mannock

A Folklore.org egyik legérdekesebb kincse talán a Mac előzetes üzleti terve. A 38 éves dokumentumból kiderül, hogy akkoriban még 1982-es megjelenést terveztek, az árat 1500 dollárra lőtték be, a gyártási költségeket pedig 397 dollárra becsülték (ebből végül 1984-es rajt, illetve 2500 dolláros árcédula lett). Az anyag másik figyelemre méltó részlete, hogy az akkori tervek szerint 1985-re már a Mac II és a Lisa II is kapható lett volna (ezen a néven egyikből sem lett semmi, hiszen a Lisa kudarcnak bizonyult, az alapító pedig részben a Mac kezdeti sikertelensége miatt távozott a cégtől).

Az oldalon található olvasmányok többségét maga Hertzfeld jegyzi, de a Mac csapat ismertebb tagjai közül pl. Suzan Kare és Bill Atkinson, a gép grafikus felületének fő tervezője is írt 1-1 cikket. A Folklore dizájnja sajnos már eléggé elavult, mobil nézetben kissé nehézkes a böngészés. Az asztali verzióban viszont szerzők, témák, és a bennük felbukkanó szereplők alapján is válogathatunk a cikkek között, a retro környezet pedig még illik is a csaknem 40 éves sztorikhoz.

Borítókép: PBS

Kapcsolódó cikkeink

Jobs mindig képes volt valami meglepőt alkotni

Anikó

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Ingyenesen letölthető a Mac OS X Lion és Mountain Lion

Anikó