IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Rekord költségvetéssel érkezik az új Gyűrűk Ura sorozat

Egy Sorozat mind fölött, Egy Amazon kegyetlen, Egy sötét szobába zár, lebilincsel az Egyetlen.

Ha valaki eddig még nem hallott vagy járt Középföldén, Hobbitfalván vagy Mordorban (nem Budapesten), legalábbis a J.R.R. Tolkien féle Hobbit vagy Gyűrűk Ura könyvekből, vagy még inkább a Peter Jackson által rendezett filmekből, netalántán fura módon a régi rádiós műsorból, akkor először azt kérdezném: ez hogy lehetséges? Utána meg hogy: Akkor te most ugye mész bepótolni?

Az arcom mikor azt mondja valaki, hogy nem látta a Gyűrűk Urát… – Forrás: lotr memes

Szerintem ebből le is vonható milyenek a hardcore Gyűrűk Ura fanok. Tehát, aki sorozatot akar csinálni a Tolkien-féle történetekből, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Egy tökéletes sztorihoz és még inkább világhoz sok pénz kell. Igazán meg kell teremteni a Gyűrűk Ura komplex világát.

A szerző egész élete alatt ezeken a történeteken dolgozott, új nyelveket, világokat, lényeket és karaktereket alkotva. Ha ezek nem lesznek meg el se kezdd. Szerencsére a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos az Amazon és Amazon Prime Video tulajdonosa személyesen tárgyalt a sorozat jogokról, ami különös, de legalább hűen mutatja, hogy fontos a projekt. Bár ekkora pénzösszegeknél már komolyan kell venni a dolgokat… Na, de mennyi az annyi?

Csak maga a jogok megvásárlása 250 millió dollárba került.  Ami azért komoly pénzösszeg, mert a három Gyűrűk Ura filmet anno 280 millió dollárból forgatták le, meg persze ugyanennyi ment el marketingre, de az már megint más kérdés. És még el sem kezdődött a forgatás, már negyed milliárd dollárt el is költöttek…

Viszont, ami még komolyabb pénzösszeg, már-már csillagos eget karcolóan, az az egymilliárd dolláros produkciós büdzsé az amúgy már berendelt öt évadra. Mellesleg nem szokás ennyi évadot előre lefixálni, de Jeff Bezos és az Amazon Prime Video nem szórakozik és úgy tűnik tényleg elhivatottak.

180 milliárd dolláros vagyonnal nekem is ilyen jó kedvem lenne… – Forrás Time Magazine

Kell is, hogy azok legyenek, mivel tényleg szürreálisan és őrületesen nagy szám az évadonként 200 millió dolláros(!) büdzsé. Ami enyhén szólva is sokkal több mint az amúgy fantasy sorozatok királya, a Trónok Harca átlag 50-70 milliós évadonkénti költségvetése.Így nézve az Amazon sorozata mellet már is eltörpül az HBO nagyágyúja!

Úgyhogy nagyon jól kell majd a pénzükkel bánni, és kétszer meggondolni, mire is költik majd. Azonban ez a hatalmas költségvetés, illetve az elhivatottság nagyon is kelleni fog, ha fel akarnak érni a Gyűrűk Ura filmek fellegeibe, amik 30 különböző Oscar jelölést kaptak és ezek közül 17-et be is zsebeltek. “Csak” 11-et az utolsó rész, A Király Visszatér nyerte, mi az, ha nem epic befejezés… Nem mellesleg majdnem 3 milliárd dollárt hozott a konyhára a filmtrilógia. Úgyhogy van mit felülmúlni.

Szerencsénkre legalább ezt a nagy pénzösszeget és elhivatottságot valami új történetbe tuszkolják bele. Ezért is fog a Második Korban játszódni a sorozat, hogy friss vért hozzanak a franchise-ba. Lesz is rá lehetőség, mivel az a korszak 3500+ éven át tart, és időrendben jóval a Hobbit és a Gyűrűk Ura Harmadik Kora előtt játszódik.

Viszont, ha kicsit elszomorodtál, hogy a kedvenc karaktereid a trilógiákból nem fognak visszatérni, ne csüggedj tovább! Sauron, Galadriel és Elrond karakterei mind részei lesznek a sorozatnak. Ez az örök tündelét előnye… Az már más kérdés, hogy Hugo Weaving és Cate Blanchett újra felöltik-e ikonikus szerepeiket. Én nagyon örülnék neki…

Ami viszont még jobban megdobogtatná a szívem, az az Első Korban játszódó szilmarilok története, a világ isteneiről, a tündék megalkotóiról és Gandalf “nagyszüleiről”. Remélem, ha a sorozat sikeres lesz és mellesleg cseszett jó, akkor kapunk majd egy spin offot. Ha ez összejön, sikerült a film moguloknak visszafelé elmondani Tolkien történetét. Mi ez a George Lucasos Star Wars szindróma mindenhol?! Persze csak örüljünk, hogy vannak és még mindig készítik őket.

a Harmadik Kor után végre betekintés nyerhetünk majd a Másodikba! Forrás: New Line Cinema

Annyira készítik őket, hogy 2020 februárjában már el is kezdték a forgatásokat, de tudjuk mi miatt csak nem mondhatjuk ki a nevét (tudom, rossz franchise..) le is álltak a forgatások pár héttel később. Viszont köszönhetően az új-zélandi forgatási helyszínnek (bűn lenne máshol forgatni) és az ott már megoldódott helyzetnek, újra forognak a kamerák.

Peter Jacksont ebben a körben már nem vonták be a színfalak mögé, amit mondjuk annyira nem is bánok. Bár megtették volna ugyanezt a Hobbit trilógiánál… Mai napig sajnálom, hogy nem Guillermo del Toro rendezte a filmeket végül, a Hellboy 1-2 mai napig legnagyobb kedvenceim. A harmadik részért pedig még mindig sír a lelkem… És ne értsetek félre, szerintem a Peter Jackson féle Gyűrűk Ura a történelem legjobb trilógiája, már ha hívhatom így. Az új-zélandi rendező folyamatosan párhuzamban forgatta a 3 részt, mivel igazából az egy nagy film. Csak hát sok ember nem bírta volna végig seggelni. Nekem azért sikerült, a rendezői változatot mellesleg… Ha valaki már látta őket egyhuzamban, az tudja miről beszélek.

Szerintem biztosan jó kezekben van a sorozat, az Amazon Prime Video kacsói közt, hisz megvannak a kellő források. Számomra a The Boys, Good Omens, The Man in the High Castle és Fleabag őrülten jó saját gyártású sorozatokkal bebizonyították, hogy tényleg képesek kreatív és tévé elé leszögező izgalmakat létrehozni. Remélem ez majd az új, 2021-ben első évaddal érkező Gyűrűk Ura sorozattal is így lesz!

Illetve utolsónak, szeretnék megemlékezni a nemrégiben elhunyt többek között Gyűrűk Ura és Hobbit színészről Sir Ian Holmról, köszönjük Zsákos Bilbó!

Viszlát Bilbó! – Forrás: Gyűrűk Ura – A Király Visszatér – New Line Cinema

Borító: LOTRForum

Te is hatalmas fanja vagy a Középfölde sztoriknak és izgatottan várod az új sorozatot?

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó