IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Egyre nagyobb teret nyer az 5G a világon

Pandémia ide vagy oda, az 5G még mindig óriás sebességgel hasít a világ körül. Az Ericsson új jelentése szerint az év végére több mint félmilliárd ember fogja használni az 5G-t – és mindannyian rengeteg adatot használnak.

2021 végére világszerte mintegy 580 millió 5G-előfizetés lesz – közölte az Ericsson az évente kétszer közzétett legújabb mobilitási jelentésében. Ez több mint kétszerese a 2020-as 220 milliós szintnek. 2026 végére világszerte 3,5 milliárd 5G-előfizetésnek kell lennie, ami az összes előfizetés mintegy 40%-át teszi ki.

A svédországi székhelyű hálózatieszközök-gyártó szerint pedig az átlagos okostelefon-tulajdonosok havonta több mint 10 GB adatot használnak. A mobilhálózati adatforgalom 46%-kal nőtt 2020 első negyedéve és 2021 első negyedéve között. 

Forrás: MacRumors

“Az 5G természetesen megtörténik … pedig a világjárvány miatt lassabb technológiai fejlődésre lehetett számítani.” – mondta Patrik Cerwall, az Ericsson stratégiai marketing meglátásokért felelős vezetője egy interjúban a jelentés megjelenése előtt. “Valójában ennek éppen az ellenkezője történt. Azt hiszem, mindenki látja, hogy szükség van a technológiára”.

Ez azt jelenti, hogy az 5G naponta 1 millió előfizetővel bővül a világon – tette hozzá. 

Az 5G nem sokkal a koronavírus-járvány előtt kezdett el terjedni világszerte. Miközben a világgazdaság gyakorlatilag leállt, de a COVID-19 nem állította meg az 5G terjedését. Ehelyett megkönnyítette egyes szolgáltatók számára a hálózatok kiépítését, és a világjárvány megmutatta, hogy a gyors összeköttetés mennyire létfontosságú. Enélkül az emberek nem tudnának otthonról dolgozni, órákra járni vagy orvosokkal találkozni. Ahogy a világjárvány a világ számos részén lecseng, az 5G kiépítése várhatóan folytatódik, és ez gyorsabban történik, mint a 4G egy évtizeddel ezelőtt. 

A világon eddig több mint 160 szolgáltató indította el az 5G-t, és már több mint 300 5G-s telefon érhető el a technológiával. A globális chiphiány, amely az autóktól kezdve a játékkonzolokig mindenre hatással van, nem befolyásolja az 5G elterjedését – mondta Cerwall. 

Forrás: OnePlus

“Nem tapasztaltunk olyan hiányt, mint más iparágakban, például az autóiparban. A legtöbb gyártónak sikerült biztosítania a baseband vagy az RF komponensekből való részesedését, ami alapvetően azt jelenti, hogy az eszköziparra gyakorolt hatás korlátozott lesz.” A baseband és az RF chipek elengedhetetlenek egy eszköz mobilhálózathoz való csatlakoztatásához. 

Kína még mindig élen jár az 5G hálózatokat használók számát tekintve. Az előrejelzések szerint 2021 végén 404 millió 5G-előfizető lesz az országban.

Északkelet-Ázsiában, amelybe Kína is beletartozik, 2021 végén 450 millió előfizető lesz 5G hálózaton keresztül. Bár Kína, Dél-Korea és Japán vezet az 5G elterjedtségét tekintve, Észak-Amerika és az Öböl-régió egy-két éven belül felzárkózik az 5G-t használó előfizetők arányát tekintve – mondta Cerwall. Észak-Amerikában 2021 végére 60 millió 5G előfizető lesz.

Forrás: CNET

Kapcsolódó cikkeink

Hamarosan mobilon is elérhető lehet a SpaceX Starlink szolgáltatása

Anikó

Saját modemchippel rukkolhat elő az Apple 2023-ban

Anikó

Hivatalosan is bemutatták a OnePlus Nord 2-t

Foltin