IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hogyan teljesítenek az M1-es Macek a mindennapokban?

Ha nagyon rövidre akarnánk zárni a kérdést, akkor azt mondanánk jól. De nyilván a válasz ennél jóval árnyaltabb. Most, hogy megérkeztek az első készülékek a felhasználókhoz, már eggyel kézzelfoghatóbb válaszokat is kaphatunk.

A fejlesztő, Paul Hudson, megosztotta a 16 GB RAM-os M1 MacBook Prójának teljesítményét. Mindössze 5 perc alatt lenyomta az Xcode kicsomagolását, míg a 8 magos i9-es Intel procis, 64 GB RAM-mal rendelkező 16”-es MBP-nál ugyanez a folyamat 13 percet vett igénybe.

A 6000 dollárs Macet rommá verte a 2000 dolláros M1-es MBP.

A TechCrunchos Matthew Panzarinónál ugyanezt az 5 percet hozta az Xcode béta kibontása három különböző M1-es Macen is. Az Inteles verzióban neki mondjuk csak 7 perc folt a kitömörítést. 

Illetve jól látszik, hogy azonnal minden app indul a dokkról, nincs laggolás és még azt sem sikerült elérni, hogy a ventillátorok felzúgjanak.

És bár eddig úgy tűnt, az akkumulátor élettartama kevesebb, mint az Apple által bepromózott 15+ óra, de az Intel MacBookokhoz képest sokkal jobb energiahatékonyságot és akkumulátor-élettartamot lehetett azért tapasztalni.

A Webkites teszteken eddig 9%-os aksihasználatot sikerült összeszedni a korábbi 39 és 76%-hoz képest. 

Végül a Verge-ös Dieter Bohn számolt be játékélményeiről. Az M1-es MacBook Airjét pörgette meg egy kicsit a Shadow of the Tomb Raiderrel. Az egyértelmű, hogy az Air továbbra sem játékra lett tervezve. De ahhoz képest, hogy néhány éve még az a sztereotípia élt a Macekkel kapcsolatban, hogy nem játékra valók. Az új gép teljesítménye integrált GPU-val és ventillátorok nélkül, Rosetta 2-es „fordítással” még mindig 38 fps. 

Kapcsolódó cikkeink

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Nagy út áll még az Apple Silicon előtt

Anikó

Mac Pro, Mac mini és iMac Pro – mi jöhet még?!

Anikó