IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hogyan teljesítenek az M1-es Macek a mindennapokban?

Ha nagyon rövidre akarnánk zárni a kérdést, akkor azt mondanánk jól. De nyilván a válasz ennél jóval árnyaltabb. Most, hogy megérkeztek az első készülékek a felhasználókhoz, már eggyel kézzelfoghatóbb válaszokat is kaphatunk.

A fejlesztő, Paul Hudson, megosztotta a 16 GB RAM-os M1 MacBook Prójának teljesítményét. Mindössze 5 perc alatt lenyomta az Xcode kicsomagolását, míg a 8 magos i9-es Intel procis, 64 GB RAM-mal rendelkező 16”-es MBP-nál ugyanez a folyamat 13 percet vett igénybe.

A 6000 dollárs Macet rommá verte a 2000 dolláros M1-es MBP.

A TechCrunchos Matthew Panzarinónál ugyanezt az 5 percet hozta az Xcode béta kibontása három különböző M1-es Macen is. Az Inteles verzióban neki mondjuk csak 7 perc folt a kitömörítést. 

Illetve jól látszik, hogy azonnal minden app indul a dokkról, nincs laggolás és még azt sem sikerült elérni, hogy a ventillátorok felzúgjanak.

És bár eddig úgy tűnt, az akkumulátor élettartama kevesebb, mint az Apple által bepromózott 15+ óra, de az Intel MacBookokhoz képest sokkal jobb energiahatékonyságot és akkumulátor-élettartamot lehetett azért tapasztalni.

A Webkites teszteken eddig 9%-os aksihasználatot sikerült összeszedni a korábbi 39 és 76%-hoz képest. 

Végül a Verge-ös Dieter Bohn számolt be játékélményeiről. Az M1-es MacBook Airjét pörgette meg egy kicsit a Shadow of the Tomb Raiderrel. Az egyértelmű, hogy az Air továbbra sem játékra lett tervezve. De ahhoz képest, hogy néhány éve még az a sztereotípia élt a Macekkel kapcsolatban, hogy nem játékra valók. Az új gép teljesítménye integrált GPU-val és ventillátorok nélkül, Rosetta 2-es „fordítással” még mindig 38 fps. 

Kapcsolódó cikkeink

Nagy út áll még az Apple Silicon előtt

Anikó

Mac Pro, Mac mini és iMac Pro – mi jöhet még?!

Anikó

Hogyan válassz az M2-es MacBook Air és Pro közt

Anikó