IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hogyan változtatta meg az Apple világunkat: Forradalmi számítógépek II.

A személyi számítógépek nem lennének olyanok, mint amilyenek most az Apple és az eszközei nélkül.

iMac (1998)

The legacy of the iMac, 20 years later

Három oka volt annak, hogy az iMac gyorsan az Egyesült Államok legkeresettebb személyi számítógépe lett. Könnyen használható, önálló egység volt, minimális beállítással. Olyan fogantyúja volt, mely megkönnyítette a mozgatását. Ráadásul a számítógépet és a monitort összekötő vezetékek hiánya tették igazán vonzóvá az iMacet a felhasználók számára, akik nem ismerték még a gépet. Az első évben az iMac értékesítésének egyharmadát az első számítógép-vásárlók adták.

Az iMac vizuálisan egyébként lenyűgöző volt, különösen a piacon domináló bézses-fehéres színű számítógépekhez képest. A bondi Blue iMac, kör alakú egérrel és áttetsző testtel rendelkezett, amibe bele lehetett nézni is. Kevesebb, mint egy év múlva egy második generáció következett, és öt élénk, cukorkaszerű színt hozott.

Az „i” az internetet jelentette, az első számítógép volt, mely könnyű és gyors internethozzáférést kínált. Két USB port az iMacen szintén fontos mérföldkőnek számított az USB szabvány történetében. Megjelenése után az értékesített USB perifériák száma jelentősen megnőtt.

Mindezért a gyönyörű iMac rendkívüli értékesítési siker lett. Egy héttel az új iMacek elérhetővé válása után az Apple bejelentette, hogy a legutóbbi negyedéves eredmény háromszorosára nőtt az előző évihez képest.

Power Mac G4 Cube (2000)

The Power Mac G4 Cube - YouTube

A Power Mac G4 nevezhető dizájnsztárnak, mégis üzleti zsákutca volt. A gyönyörű minimalista számítógép a New York-i Modern Művészetek Múzeumában is megtalálható. A legendás Jony Ive elképesztő formatervezése ellenére sem vált eladási bestsellerként.

Ez a számítógép Jobs gyermeke volt, méghozzá minden más modellnél, a Jobs NeXT számítógépei által gyártott NeXTcube számítógép inspirálta. 1996-ban az Apple megvásárolta a céget, és a Cube négy évvel később következett. A számítógép teste akrilból készült, nagyszerű hardvert rejtve benne. De ezzel véget értek az előnyök, mert a Cube legnagyobb problémája a ventilátor hiánya volt. A túlmelegedés oda vezetett, hogy a gép erőforrásigényesebb számításokat nem hajtott végre, és még az akril borítás is károsodott.

Ezért választotta a legtöbb vásárló a Power Mac G4-et hagyományos hűtési megoldással. Egy évvel a bemutatása után az Apple bejelentette, hogy be is szünteti a modellt.

iMac G4 (2002)

20 Macs for 2020: #9 – iMac G4 – Six Colors

Ezt a modellt nem lehet figyelmen kívül hagyni, mivel ez az egyik legszebb gép, és ismét teljesen eltér az előző modellektől.

A Mac megjelenése miatt a “lámpa” vagy “napraforgó” becenevet kapta. Az LCD monitort egy teljesen állítható, rozsdamentes acél karra szerelték, amely hasonlított az asztali lámpához, és ergonomikus módon mozgatta a panelt. Alapja egy műanyag félgömb volt, ahová az összes hardvert elhelyezték. Az Apple teljesen eltávolodott az áttetsző műanyagtól, így az iMac elegáns fehér felületet kapott.

A számítógép kialakítása hasonlított a Pixar animációs filmjének, Luxo Jr. rajzfilmfigurájához, a Pixar pedig egy másik, Jobshoz szorosan kapcsolódó vállalat. A felhasználók és tesztelők a magasabb ár ellenére pozitívan értékelték a készüléket.

iMac G5 (2004)

Today in Apple history: iMac G5 rips page from iPod playbook

A nagyon sikeres Mac-modellt százezres tételekben adták el. Teljesen átalakították, és különbözött a korábbi iMac G4-től. A számítógép összes elektronikája egy widescreen LCD mögé került, így első pillantásra csak egy vastagabb LCD-monitor volt az egész.

Ez a kialakítás az alumínium „lábat” is tartalmazta, amely a számítógép testének állványaként és tartójaként szolgál mind a mai napig. Ez volt a világ első kompakt számítógépe. A modell fejlett hűtőrendszert is használt, melyet az operációs rendszer vezérelt, így az iMac gyakorlatilag néma volt alacsony CPU-terhelés mellett.

2005-ben más új technológiát is beépítettek az G5-ös iMacbe. A környezeti fényérzékelő automatikusan növeli vagy csökkenti az LCD fényerejét a környezeti fénynek megfelelően. További fejlesztések a kijelzőkeretbe integrált iSight webkamera, fejlődött a WiFi Airport Extreme (802.11g) és a Gigabit Ethernet kapcsolat is.

MacBook Pro (2006)

A 2005. június 6-i WWDC-n Jobs bejelentette, hogy az Apple 2006-ban kezdi meg az Intel alapú Mac számítógépek gyártását. 2006. január 10-én az új MacBook Pro és iMac lett az első olyan Apple számítógép, amely az Intel Core Duo processzorát használta. A MacBook Pro a MacBook család felső kategóriáját képviselte, 13 és 15 hüvelykes változatokat kínált. A MacBook Pro háza egydarab alumíniumból készült test volt, vékonyabb kijelzővel és trackpaddel, amelynek felülete egy nagy kattintható gomb.

Új pálya (2007)

A Macworld Expo nyitóbeszédében Jobs bejelentette, hogy az Apple Computer, Inc.-t átnevezik “Apple Inc.” -re. A névváltozás oka a stratégiaváltás volt, a vállalat a hangsúlyt a számítógépekről a szórakoztató elektronikára helyezte át.

MacBook Air (2008)

Charger for MacBook Air late 2008, MB543LL/A, MacBookAir2,1 - A1304 - EMC  2253

Végül, de nem utolsó sorban az Apple legfontosabb személyi számítógépe igazi gamechanger több területen is: a technológiától, a dizájnon át és az életstílusig. Nézz körül bármelyik kávézóban, és tuti látsz legalább egy MacBook Airt. Ez a forradalmi notebook modell annyira hordozható, hogy nem igényel speciális táskát sem. Steve Jobs 2008. január 15-én mutatta be az új MacBook Airt a MacWorldön, mint az első Macet a kompakt számítógépek, ultrabookok kategóriában. A MacBook Airt “a világ legvékonyabb notebookjaként” hirdették. Bár valóban kicsi volt, teljes méretű háttérvilágítású billentyűzettel rendelkezik. A felhasznált anyagok és környezeti hatás szempontjából is áttörést jelentett a MacBook Air. Gyors SSD-tárhelyet kínált, és ez volt az első generációs Mac optikai meghajtó nélkül.

Hogyan változtatta meg az Apple világunkat

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó