IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

iPhone-on és iPaden is elérhető lett a Geforce Now

Az Nvidia játékstreaming-szolgáltatása mától végre az almás eszközökön is élvezhető, s akár ingyen is kipróbálhatjuk.

Az okosok szerint a felhőn keresztül futtatott játékoké a jövő, azaz egyszer eljutunk oda, hogy a gaminghez már nem lesz szükségünk olyan hardverekre, mint a hazánkban ma elrajtolt PlayStation 5. Az idilli elképzelésben ugyan még mindig sokan kételkednek, miközben több nagy cég már fel is sorakozott az ötlet mögött. A Google a Stadiával próbálkozik, a Microsoft az xCloudot építgeti, de már az Amazon is teszteli a saját játékstreaming platformját. Az egyik legkorábbi beszálló az Nvidia a Geforce Now-val, amit mától már az iOS-es eszközökön is nyüstölhetünk.

Az almás készülékekről eddig azért hiányzott a szolgáltatás, mert az Apple szabályai tiltják, hogy hagyományos alkalmazásként jelenjen meg az App Store-ban. A cupertinóiak ragaszkodnak ahhoz, hogy a streaming platformokon elérhető játékokat külön-külön tüntessék fel az üzemeltetők, amit azok természetesen vonakodnak megtenni. Az Nvidia azonban a korlátozást megkerülve webes appot készített a Gefore Now-hoz. Ennek használatához nincs más dolgunk, mint iOS/iPadOS 14-et futtató készülékünkről meglátogatni a play.geforcenow.com címet, majd az ott található utasításokat követve hozzáadni az oldal könyvjelzőjét főképernyőnkhöz.

Az így kapott ikonra nyomva egy hagyományos alkalmazásra megtévesztésig hasonlító felület fogad majd, ahol fiókot regisztrálhatunk, vagy bejelentkezhetünk meglévő profilunkba. A cég közleményét elolvasva adtam egy gyors próbát az újdonságnak, a kontroller csatlakoztatása és pár perc várakozás után már pörgött is az Apex Legends az iPhone 11-em képernyőjén, még ha nem is tökéletesen. A játék itt-ott akadozott, a képminőség pedig lassan érte el a maximumot, ám lehet, hogy csak a Wi-Fi-hálózatommal van gondja a szolgáltatásnak.

Ha még sosem próbáltad a játékstreaminget, ez most kiváló alkalom lehet, hiszen a Geforce Now-ért még fizetni sem kell. Az alapcsomag teljesen ingyenes, amivel egyhuzamban maximum 1 órás meneteket tolhatunk, majd sorba kell állni az újabb lehetőségért. Fontos tudnivaló, hogy a tagsággal önmagában nem jár játék, az Nvidia felhőjén keresztül kizárólag más helyeken (pl. Steam, Epic Store, Origin) beszerzett címeket futtathatunk. Ha költekezés nélkül akarjuk megúszni a tesztet, a Gefore Now felületén kell választani egy ingyenes támogatott játékot, például az említett Apex Legendset, s ha van saját origines fiókunk, már indulhat is a móka (ha nincs, akkor külön regisztrálnunk kell az EA-nél).

Az iOS-es Geforce Now egyelőre csak béta verzió, így erre, és a várhatóan nagy érdeklődésre való tekintettel lehetnek még fennakadások. Én egyébként ilyet nem tapasztaltam, mindössze 3 percig kellett várnom a bejelentkezés során. A próbához természetesen szükség lesz egy kontrollerre is, de mivel a platformon PC-s játékok futnak, a képernyőn megjelenő gombokat érintéssel is aktiválhatjuk, mert a rendszer egeres kattintásként ismeri fel az inputot.

A Fortnite rajongóinak pedig érdemes követniük a szolgáltatással kapcsolatos híreket, az Nvidia ugyanis most megerősítette a korábbi pletykát, hogy az Epic Games-szel közösen dolgoznak az App Store-ból kiebrudalt játék visszatérésén, méghozzá teljes érintőképernyős támogatással. Más kérdés, hogy mire mennek majd a felhőn keresztül, nagyobb késleltetéssel küzdő játékosok a többiek ellen…

Forrás: Nvidia

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó