IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A 10 legsikeresebb játékkonzol

Ha minden a tervek szerint halad, akkor idén boltokba kerül a konzolok következő generációja. A korszakváltás kiváló alkalom a visszatekintésre, ezért összegyűjtöttük az elmúlt évtizedek legsikeresebb masináit.

Az otthoni játékkonzolok csaknem 50 éve színesítik a háztartásokat, hiszen az első, kereskedelmi forgalomban kapható képviselőjük, a Magnavox Odyssey még 1972-ben került piacra.  Ez a gép már akkor felvázolta az alapelveket, amelyek ma is beugranak a konzol szó hallatán: TV-re köthető doboz, amihez kontrollerek csatlakoznak. A hordozható kütyükre kicsit tovább kellett várni, ezek között a Mattel által gyártott 1976-os Auto Race volt az úttörő, de maga a műfaj csak az 1989-es Game Boy-jal robbant be igazán.

A kezdetek óta összesen nyolc konzolgeneráció váltotta egymást, egyesek pedig már azt pedzegetik, hogy a játékok rugalmas kompatibilitása miatt az Xbox Series X és a PlayStation 5 megjelenésével nem is lesz többé értelme az efféle megkülönböztetésnek. Mi most tartózkodunk a jósolgatástól, s az új jövevények megjelenése előtt inkább összegyűjtöttük a dicső múlt 10 legsikeresebb képviselőjét.

10. Playstation Portable – 80/82 millió eladott példány
Forrás: Wallpaper Flare

A Sony 2002-ben piacra dobott kézikonzolja egyértelmű siker volt, a Nintendo ma is kapható 3DS-ét például elvileg sikerült megelőznie, de egyelőre még a Switch-nél is többet adtak el belőle. A teljes mennyiség nem egészen pontos, mert a gyártó a végén már nem közölt erről adatot. Az utolsó hivatalos jelentés 76,4 millió darabról szólt, a többi elemzői becslés. A PSP legnépszerűbb játéka a 8 millió példányban értékesített GTA Liberty City Stories volt.

9. Game Boy Advance – 81,51 millió eladott példány
Forrás: Pinterest

A GameBoy Advance (alias GBA) a kétezres évek jellegzetes kütyüje, 2001-től egészen 2010-ig árulták. Fő jellegzetessége, hogy a Game Boy addigi generációival ellentétben fekvő tájolást kapott, amivel a játékok képaránya is megváltozott. A japánok később két további változattal, az összecsukható SP-vel, és a jóval egyszerűbb megjelenésű Micro-val is előálltak, de leginkább a klasszikus forma égett be a köztudatba. A GBA legsikeresebb játéka a Pokemon: Ruby and Sapphire volt 16 220 000 eladással.

8. Xbox 360 – 85,8 millió eladott példány
Forrás: Wikipedia

A 2005-től 2016-ig árult Xbox 360 a Microsoft eddigi legsikeresebb konzolja, a redmondiaknak azóta sem sikerült annyira megszorongatniuk a PlayStationt, mint ezzel. Hosszúra nyúlt pályafutása során a gép több változatot is megélt, a kezdeti időkben még merevlemez nélkül is árulták (ez volt a Core csomag). A konzol legnépszerűbb címe a 2010-es Kinect Adventures 21,78 millió eladással.

7. PlayStation 3 – 86,9 millió eladott példány
Forrás: Game Hostel

A 2006 őszén piacra dobott PS3 ugyan egy pillanatig sem dominálta olyan elsöprően a konzolpiacot, mint az elődje és az utódja, de a saját (epikus) csatáját azért sikerült megnyernie az Xbox 360-nal szemben. Ebben bizonyára nem kis szerepe volt a remek exkluzívoknak és az ingyenes multinak, ami rendkívül gáláns ajánlatnak számított a már akkor is fizetős Xbox Live-hoz képest. Ezen a platformon a GTA 5 lett a legnépszerűbb játék, méghozzá összesen 25 millió eladást generálva.

6. Nintendo Wii – 101,63 millió eladott példány
Forrás: Nintendo

Bizonyára sokan emlékeznek még, hogy micsoda őrületet generált a japánok 2006 őszén bemutatott, mozgásérzékelőkkel turbózott otthoni konzolja. Hiába volt gyengébb, mint a rivális PS3 és az Xbox 360, a katalógusharcosok által lesajnált masina a boltokban végül mindkettőt lepipálta, mert megjelenésekor olyat tudott, amihez azok hozzá sem szagoltak. A Microsoft és a Sony persze igyekeztek kapcsolni, s idővel piacra dobták a maguk megoldásait (Kinect, PS Move), ám egyik sem volt elég a Wii trónfosztásához.  A platform legsikeresebb címe a 82 millió példányban gazdára talált Wii Sports, de ezt alaposan megtolta, hogy a gépekhez csomagolva is kínálták.

5. PlayStation – 104,25 millió eladott példány
Forrás: Wallpaper Access

Az eredeti PlayStation 1994-es megjelenéséig a konzolháború leginkább a Sega és a Nintendo privát meccse volt, de a Sony jött, és rájuk borította az asztalt a saját megoldásával. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a CD-alapú PS-t még a Nintendóval közösen kezdték fejleszteni (az összefogásból egy prototípus is fennmaradt). Az egészen 2006-ig életben tartott ős-PlayStation leginkább az iszonyatos mennyiségű játéka révén emelkedett ki a mezőnyből, amit a Sony a külsős fejlesztők céltudatos támogatásával ért el. A konzol legsikeresebb címe az első Gran Turismo volt 10,85 millió eladással.

4. PlayStation 4 – 108,9 millió eladott példány
Forrás: Sony

Szárnyal a PS4, ki tudja, hol áll meg? A PS5 megjelenésének közeledtével ugyan érezhetően lassultak az aktuális generáció eladásai, de ez nem jelenti, hogy megálltak volna. Ez persze nem is csoda, hiszen a PS4 már remek áron kapható, s egy sor csodás exkluzívot kínál, melyek oroszlánrészt vállaltak a gép sikerében. A 2013 őszén megjelent konzolból több mint kétszer annyi fogyott, mint a fő rivális Xbox One-ból, legsikeresebb játéka az eddig 17 millió példányban eladott Uncharted 4: A Thief’s End.

3. Game Boy – 118,69 millió eladott példány
Forrás: Unsplash

Manapság, mikor már az olcsóbb mobilok is képesek látványos 3D-s játékokat futtatni, szinte elképzelhetetlen, hogy mennyire menő volt a Nintendo 1989-ben piacra dobott elemes kézikonzolja. A cserélgethető szürke kazettákkal olyan legendák keltek életre 160X144 pixeles kijelzőjén, mint Mario, Donkey Kong, vagy éppen a Zelda-sorozat főhőse, Link. A monokróm változatokat egészen 2003-ig árulták, de 1998-tól már kapható volt a színes megjelenítővel turbózott Game Boy Color is. Az alap GB legsikeresebb címe a 35 millió példányban eladott Tetris, míg a színes változatokon a Pokémon Gold and Silver tarolt 23,1 millió eladással.

2. Nintendo DS – 154 millió eladott példány
Forrás: Pinterest

A dobogó második helyét szintén egy Nintendo foglalja el, méghozzá a 2004-ben megjelent dupla kijelzős, kihajtható DS. A merész elképzeléssel a japánok deklarált célja volt, hogy egy teljesen új élménnyel lepjék meg a közönséget a megszokott Game Boy-formátum mellett. A koncepció finoman szólva bejött, az utód 3DS-el együtt eddig több mint 229 millió eladást hozott össze. Az eredeti DS legsikeresebb játéka a New Super Mario Bros. volt, összesen 30,8 millió példány fogyott el belőle.

1. PlayStation 2 – 157,68 millió eladott példány
Forrás: USG

Ha hajszálnyival is, de az évtizedek óta dúló konzolháború győztese eddig a jó öreg PS2, amit 2000-es megjelenésétől 2013-ig tartottak gyártásban. Ez idő alatt tízezernél is több játék jelent meg rá, melyeket összesen 1,5 milliárd példányban értékesítettek. A legnépszerűbbnek a GTA San Andreas bizonyult 17,33 millió eladással.

…és a többiek.
Forrás: Unsplash

A TOP 10-es listára nem fért fel néhány jelentősebb masina, így róluk egy rövid összefoglalóban emlékezünk meg. Az egyik ilyen a legendás Nintendo Entertainment System (NES), ami 61,91 millió eladással a 12. helyet csípte meg. Rögtön mögötte ott az 55,77 millió példányban értékesített Switch is, melynek minden esélye megvan feljebb mászni a listán, hiszen  a rivális konzolok életciklusának vége miatt nagyon pörögnek az eladásai. Az Xbox One eddig 46,9 millió vásárlóig jutott, ami a 15. helyre elég. A Microsoft gépét az 1988-as Sega Genesis követi a listán 35 millió eladott példánnyal, így ez a konzol a valaha készült legsikeresebb nem-Nintendo, nem-Xbox, nem-PS. Végezetül pedig említésre méltó még az eredeti Xbox is: a 2001-ben piacra dobott gépből 24 milliót adtak el, s ezzel a 19. helyen áll.

Neked melyik a kedvenc konzolod?

Források: Statista, Nintendo, Wikipedia

Kapcsolódó cikkeink

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó

Érkezik a Netflix játékszolgáltatása az App Store-ba

Anikó

Megkezdte a játékok tesztelését a Netflix

Anikó