IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ki dönti el, hogy mit lehet a social mediában?

Az Apple eltávolította a nálunk kevésbé ismert Parlert az App Store-ból, miután a közösségi média alkalmazáson felhasználók erőszakos felhívásokat közöltek múlt héten az amerikai Capitolium elleni támadás előtt és után. Vajon van-e helye egy ilyen alkalmazásnak az App Store-ban? 

Mindig támogattuk a különböző nézőpontok képviseletét az App Store-ban, de platformunkon nincs hely olyanok számára, akik erőszakos fenyegetéseket pártolnak és illegális tevékenységekre buzdítanak. Parler nem tett megfelelő intézkedéseket az emberek biztonságát fenyegető ezen tartalmak terjesztésének kezelése érdekében. Így felfüggesztettük a Parlert az App Store-ból, amíg meg nem oldják ezeket a problémákat.
Apple

Az Apple pénteken ultimátumot adott a Parlernek, követelve, hogy távolítsa el az irányelveket megsértő tartalmakat, és álljnak elő egy tervvel a tartalom moderálásával kapcsolatban. Az Apple szerint Parlernek 24 órája volt a változtatásokra, különben eltávolításra kerül az App Store-ból.

Nyilvánvalóan a Parler tett néhány javaslatot  a változtatásra, de az Apple úgy döntött, hogy ezek nem elegendőek. Szerintük a Parler által a veszélyes és illegális tartalom terjedésének mérséklésére vagy megakadályozására alkalmazott folyamatok nem bizonyultak elégségesnek, és az alkalmazás csak akkor térhet vissza az App Store-ba, ha bizonyította képességét, hogy hatékonyan moderálja és kiszűrje a szolgáltatásuk veszélyes és káros tartalmait.

Itt az Apple teljes indoklása:

A Parler alkalmazás fejlesztőinek!

 

Köszönjük válaszát a Parler veszélyes és káros tartalmával kapcsolatban. Megállapítottuk, hogy az Ön által leírt intézkedések nem megfelelőek ahhoz, hogy kezeljék az alkalmazásban előforduló veszélyes és kifogásolható tartalmak terjedését.

 

A Parler nem tartotta be az erőszakot és illegális tevékenységet ösztönző káros vagy veszélyes tartalmak moderálása és eltávolítása iránti elkötelezettségét, és nem felel meg az App Store felülvizsgálati irányelveinek.

 

Válaszában hivatkozott arra, hogy Parler hetek óta nagyon komolyan veszi az ilyen tartalmakat. A Parler által a veszélyes és illegális tartalom terjedésének mérséklésére vagy megakadályozására alkalmazott eljárások azonban elégtelennek bizonyultak. Pontosabban továbbra is találhatók közvetlen erőszak fenyegetések, és felhívások a törvénytelen cselekvésre, ami az előírások 1.1 – Biztonság – Kifogásolható tartalom irányelv megsértésével jár.

 

Válasza egy moderálási tervre is hivatkozik, amely nem felel meg az 1.2 – Biztonság – Felhasználók által generált tartalom jelenlegi követelményeinek. Noha nincs tökéletes rendszer az összes veszélyes vagy gyűlöletkeltő felhasználói tartalom megakadályozására, az alkalmazásoknak robusztus tartalom moderálási tervekkel kell rendelkezniük, hogy proaktívan és hatékonyan kezeljék ezeket a problémákat. Az ideiglenes „munkacsoport” nem elegendő válasz, tekintettel a fenyegető tartalom széles körű elterjedésére.

 

Ezen okokból az alkalmazás eltávolításra kerül az App Store-ból, amíg nem kapunk egy frissítést, amely megfelel az App Store felülvizsgálati irányelveinek, és nem alkalmas a szolgáltatásban található veszélyes és káros tartalom hatékony moderálására és szűrésére.

Üdvözlettel: App Review Board

Az alkalmazás rövid ideig még mindig elérhető volt az Apple Store-ban, miután a nyilatkozat megszületett, de hamarosan eltávolításra került. Amint arról a TechCrunch beszámolt, az app az App Store első helyére ugrott, és több százezer felhasználóra tettek szert az Apple 24 órás ultimátumának kiadása és a törlés közt.

A Google péntek este húzta le a rolót a Parlernek. Tisztában vagyunk azzal, hogy a Parler alkalmazásban továbbra is közzéteszik az üzeneteket, amelyek az Egyesült Államokban folyamatos erőszakot kívánnak ösztönözni – áll a Google közleményében. Tudomásul vesszük, hogy ésszerű vita folyhat a tartalmi irányelvekről, és hogy az alkalmazások számára nehéz lehet az összes sértő tartalom azonnali eltávolítása, de ahhoz, hogy egy alkalmazást a Google Play Áruházban engedélyezzünk, megköveteljük, hogy az alkalmazások erőteljes moderációt alkalmazzanak a rendkívül súlyos tartalmakra. Ennek a folyamatos és sürgős biztonsági fenyegetésnek a fényében felfüggesztjük az alkalmazás liztázást a Play Áruházban, amíg az nem oldja meg ezeket a problémákat.

Az Amazon is megszűntette a hostingot

Parler nem válaszolt azonnal a nagy cégek álllásfoglalására. John Matze vezérigazgató nyilatkozatot tett közzé a Parlernél, azzal vádolva az Apple-t, hogy borzalmas kettős mércét alkalmaz a döntésében.

Az Apple, a Google és a nagy technikai zsarnokok versenyellenesen összehangolja lépéseit és együttműködik a piaci verseny elfojtása érdekében.
John Matze, CEO

Vékony a jég, nehéz meghúzni hol legyen a határ. Szerinted valóban túlzottan befolyásolják a nagy cégek a szólásszabadságot és sokkal nagyobb mozgástér kéne az embereknek vagy épp ellenkezőleg még szorosabban kéne meghúzni a tartalmi határt?

Kapcsolódó cikkeink

Egyre nagyobb teret nyernek a szolgáltatások és reklámok az Apple portfoliójában

Anikó

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó

Többfrontossá válik az Apple és Meta közti háború

Anikó