IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Kötelezővé tennék a koronavírusos kontaktus követést Európán belül

Azonban ehhez az EU-nak is van még egy-két szava. A nagy többséggel ellentétben a szervezet nem támogatja azt az ötletet, hogy kötelező legyen valamilyen kontaktus követő appot telepíteni okostelefonjainkra, ha országok közt utazgatunk.

Nyájimmunitás még sehol, ettől függetlenül az élet szépen lassan újraindulóban van a legtöbb európai országban. Eddig szigorítások soráról hallhattunk, most lassan jönnek az enyhítések. Egyre több nemzetközi repülőjárat indul újra, nyitnak a határok és az országok közti vasúti közlekedés is helyreállni látszik. Amennyi gazdasági előnnyel jár az élet rendes kerékvágásba való visszazökkenése, annyi kockázatot is tartogat magában.

Forrás: KPBS

Több európai szervezet is felvetette a lehetőségét és szükségét annak, hogy országok közti utazás során kötelezővé tegyék valamilyen kontaktus követő alkalmazás használatát. Egyelőre azonban úgy tűnik, az EU nem nyitott arra, hogy kötelezze az állampolgárokat, azonban az alkalmazások önkéntes használatát nagyon is támogatják.

Egyelőre még kicsi az összhang az országok szabályozása közt: van, ahogy még teljesen tiltott a személyi légiközlekedés, van és van, ahol még teljes korlátozások vannak életben.

A legtöbb légitársaság küzd az életben maradásért. Távolságot tartani szinte lehetetlen egy repülőgépen, főleg úgy, hogy az a légitársaságnak is megérje. Egy járat akkor „nullás”, ha a székek legalább 70%-a meg van töltve. A megfelelő távolságtartással maximum a székek 20%-a értékesíthető. Ami technikai csőd a légitársaságok számára. Ennek kapcsán érkezett a felvetés, hogy mehessenek a járatok full kapacitáson, de tegyék kötelezővé az utazás feltételeként a kontaktus követést.

Forrás: Caixin Global

Egyelőre azonban az EU ezt nem fogadta el a kezdeményezést, annak ellenére, hogy három keretrendszert is – Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT), a Decentralised Privacy-Preserving Proximity Tracing (DP3T) és az Apple-Google kooperációban készült API-t – az országok rendelkezésére bocsátották a saját alkalmazásaik kifejlesztéséhez. Nekünk itt a VírusRadar, egyelőre csak androidos készülékekre, iPhone-ra nem.

Forrás: Reuters 

Borítókép: EC

Kapcsolódó cikkeink

Új Zárolási mód érkezését jelentette be az Apple

Anikó

Új AirTagkövetés-ellenes funkciókat vezet be az Apple

Anikó

Biztonságosabbá válik az AirTag használata

Anikó