IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Láthatatlan kamerás mobilt dob piacra a Xiaomi

Úgy tűnik, végre búcsút inthetünk a csúnya notch-oknak, ugyanis a ZTE után a Xiaomi is elkészíti a kijelző alá rejtett kamerás mobilját. Jövőre kerülhet a boltokba, de egy képet azért kaptunk az elképzelésről.

A képernyő alá helyezett kamerák piacán nem a Xiaomi lesz az első, ugyanis a ZTE már bejelentette az Axon 20 5G-t, ami elvileg szeptemberben érkezik. A márka azonban nem annyira erős az európai vagy amerikai piacon, mint a kínain, így a Xiaomi modellje kaphat mégis több figyelmet.

A Xiaomi már múlt évben megvillantott egy prototípust, aminek rejtett kamerája volt, de elvetették a projektet arra hivatkozva, hogy nem tudnak így elég jó minőségű kamerát és kijelzőt összerakni. Most viszont úgy tűnik, hogy sikerült ezeket a gondokat megoldaniuk, és végre tömeggyártásba kerülhet a saját notch nélküli telefonjuk.

Szép vékony káva és rejtett kamera – Forrás: LetsGoDigital

A Xiaomi a saját blogján tette közzé, hogy hogyan is kell ezt a technológiát elképzelni. Ugyanis egy egész új modul került be a kijelző alá, viszont az valóban nem egy egyszerű feladat, hogy teljesen eltüntessék a szenzorokat. Viszont a pixelek átrendezésével és a horizontális/vertikális pixelek megduplázásával elérték, hogy ugyanolyan legyen a képpontsűrűség, mint a kijelző összes többi részén. Ez annyit tesz, hogy észrevehetetlen lesz, hogy hol van a kamerasziget a kijelzőn. A Xiaomi szerint ráadásul a kamera felbontására sem lehet majd panasz.

A technológiának hála a kamera felett is észrevehetetlen lesz a különbség – Forrás: Xiaomi

 

Az általunk tervezett pixel elrendezésnek köszönhetően a Xiaomi harmadik generációs kijelző alatti kamera technológiája képes arra, hogy átengedje a fényt a képpontokon, és hogy az összes pixel színe szépen kiteljesedjen az RGB skálán. A többi megoldással a piacon ellentétben a Xiaomi megduplázta a horizontális és vertikális pixelszámot, így a kamera körüli terület ugyanolyan éles, mint a kijelző többi része.

Xiaomi

A kínai gyártó korábban egy egész egyszerű megoldással próbálta eltüntetni a notch-t, mégpedig úgy, hogy a Mi Mix szériákban alulra rakta a szenzorokat és a szelfikamerát. Hálistennek ezt fura megoldást elvetették, és ez az új látványterv igazán bizalomkeltő.

Neked tetszik a rejtett kamerás megoldás, vagy nem ér annyit a dolog, hogy leadj a szenzorok mennyiségéből és minőségéből? 

Forrás: AndroidCentral
Borító: The Verge

Kapcsolódó cikkeink

A Xiaomi megelőzte az Apple-t

Anikó

Már jövőre élesben hasíthat a Xiaomi HyperCharge

Anikó

A Xiaomi okostelefon-eladásai megelőzték az Apple-ét

Anikó