IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Linuxszal hajtanád az M1-es Maced? Fizess!

Egy ismert fejlesztő a Patreonon gyűjt támogatókat a natív maces Linux megalkotásához, méghozzá sikerrel.

Akármennyit csiszolhatják a cupertinóiak a macOS-t, vannak, akiknek önmagában nem elég az Apple asztali operációs rendszere (hát, még ha nem csiszolják eleget). Az új Macekbe szerelt nagyteljesítményű ARM-es chipek viszont sokak fantáziáját megmozgatták, így már gőzerővel folyik a kísérletezés a Windows vonatkozó verziójának emulálásán. A linuxos táborról azonban eddig nem sok szó esett, ám most színre lépett Hector Martin fejlesztő, aki korábban már a PS4-re is elkészítette a nyílt forráskódú szoftver portját, ezúttal az M1-es gépeken vállalva a feladatot.

A fejlesztő Patreonos gyűjtést indított, azt ígérve, hogy ha összejön havi 4000 dollárnyi (kb. 1,2 millió ft) támogatás, akkor januártól belevág a projektbe. A cél nem puszta emulálás, hanem az operációs rendszer natív futtatása, aminek Martin szerint jogi akadálya sincs. A vállalkozás azért is érdekes, mert nemrég maga Linus Torvalds, a Linux atyja nyilatkozott arról, hogy kételkedik egy ilyen port megvalósíthatóságában. Torvalds úgy véli, hogy az Apple nem biztosít elegendő információt a munkához, a visszafejtés pedig túl hosszadalmas folyamat lenne.

Martin viszont pont a visszafejtés lehetőségeiben bízik. A jelek szerint erről a közönséget is sikerült meggyőznie, mivel a 4000 dolláros mérföldkövet már az első éjszaka elérte az összefogás. A fejlesztés fázisait elvileg a GitHubon is nyomon követhetjük majd. Az „almás Linux” első célhardvere az új Mac Mini lesz, majd update-ek formájában ezt követheti a többi M1-es masina támogatása. A projekt pártolói jelenleg havi 3,6, illetve 12 dolláros összegeket ajánlhatnak fel, a cikk írásakor már több mint 300-an áldoztak a célra. A sikert látva Martin további támogatásra buzdítja a közösséget, hogy teljes munkaidőben dolgozhasson a projekten.    

Te vevő lennél egy linuxos Macre?

Forrás: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó