IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Már a PTSD-s epizódokon is segíthet az Apple Watch

A poszttraumás stressz szindróma számtalan ember életét keserít meg, főleg az éjszakai rémálmok. Az FDA, az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala most engedélyezte a Nightware alkalmazás használatát, mely segíthet a tünetek enyhítésében.

Ha az alkalmazás az Apple Watch szenzorai által begyűjtött mozgási és szívritmus adatok alapján úgy ítéli meg, hogy a felhasználó éppen rémálmot lát, akkor azonnal gyengéd kis rezgésekkel próbálja megtörni az alvást. 

Forrás: NightWare
Az eszköz működését egy 30 napos random, álkontrollos vizsgálatban tanulmányozták 70 betegen. Az álterápia egy inaktív kezelés vagy eljárás, amelynek célja egy terápia lehető legpontosabb utánzása egy klinikai vizsgálat során. A színlelt csoportba tartozó betegek viselték a készüléket, de vibrációs stimulációt nem történt. […] Az alvást a Pittsburgh Sleep Quality Index skála két változatával értékelték, az alvás minőségének értékelésére szolgáló önértékelt kérdőívvel, beleértve annak a skálának a PTSD-ben szenvedő betegek számára szánt változatát. A színlelt és az aktív csoportok egyaránt javulást mutattak az alvási skálán, az aktív csoport nagyobbat, mint az ál. Az eredmények így azt mutatják, hogy a várható előnyök meghaladják a valószínű kockázatokat.
Áll az FDA jelentésében

Az alkalmazás használata természetesen nem egyenlő a PTSD kezelésével, sőt jelenleg csak azok használhatják, akiknek az orvosa engedélyt adott rá. 

Az Apple Watch már egyébként is egyértelműen kiérdemelte az életmentő eszköz elnevezést. A szívritmust monitorozó szenzorok már nem egy felhasználó kritikus állapotot ismerték fel időben, lehetővé téve ezzel, hogy időben orvoshoz fordulhassanak viselői. És bár az EKG alkalmazást az FDA is jóváhagyta, sajnos az idei szériával érkezett pulzoximéter inkább csak játékra való. Nem baj, ettől még nagyon szeretjük az Apple okosóráját!

Forrás: FDA

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent a watchOS 9

Anikó

Itt van minden, amit a készülő Apple Watch Próról tudnod kell

Anikó

Ezek a bejelentések jöhetnek a szeptemberi Keynote-on

Anikó