IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Már a kínai külügyminisztérium is figyelmeztette az Apple-t

Az intézmény szerint Kínában senki nem fogja megtartani az iPhone-ját WeChat nélkül. Több nagyobb cég is Trump ellen fordult a kérdésben. 

Kínában van egy applikáció minden felett, ami meghatározza az emberek mindennapjait. Ezt úgy hívják, hogy WeChat és pontosan ez az az app, amit a TikTokon kívül Donald Trump nagyon szeretne eltávolíttatni az App Store-ból. Nálunk egyáltalán nem annyira népszerű, mint ahogy a WhatsApp sem, de Kínában konkrétan egy „szuperapplikáció”. Egyszerre szolgál ugyanis közösségi médiaként, üzenetküldőként és mobiltranzakciós alkalmazásként is, és 1 milliárd ember használja napi szinten. A Tencent készítette még 2011-ben, és mint tudjuk Trumpnak a ByteDance mellett a Tencent is nagy ellenségnek számít.

Egy korábbi felmérés is kimutatta, hogy a kínaiak nagy része nem venne iPhone-t, ha azon nem lenne WeChat, és tekintve hogy az almások eladásainak a 20-30%-a kontinensről érkezik, elég nagy érvágás lenne ez nekik.

A WeChat sokkal több, mint egy iMessage, tényleg mindent megtervezhetünk rajta – Forrás 9to5Mac

A kínai külügyminisztérium egyik képviselője, Lijian Zhao egyel továbbment a fenyegetőzésekben, és egy sajtótájékoztatón fejtette ki a véleményét a kialakult helyzetről. Zhao ugyanis kijelentette, hogy az egész kínai népnek nem lenne érdekében megtartani az iPhone-jukat, ha a nagy kínai appok, de főleg a WeChat törölve lennének az App Store-ból.

Zhao azt is kritizálta, hogy az amerikai kormány túl erőszakosan lép fel a nem hazai üzletekkel szemben. Egyelőre még megfelelően működik ugyan a WeChat, de a kínai szabotázs hatására minimum 30% kiesés várható az értékesítésben, ha nem lesz fent az alkalmazás az App Store-ban.

Maga az Apple sem támogatja egyébként Trump tervét, miszerint a nemzeti biztonságra hivatkozva törölni akarja a WeChatet és a TikTokot. Szerintük ez más szempontokból is káros lehet a kínai-amerikai kapcsolatokra. Az Apple egyébként olyan nevek mögé állt be a véleményével, mint a Ford, Goldman Sachs, Intel, Merck & Co, MetLife, Morgan Stanley, Procter & Gamble, United Parcel Service, Walmart és Disney.

Szerinted bevállalja az Apple a kisesést vagy valahogy megegyeznek Trumppal?

Forrás: AppleInsider
Borító: The Star

 

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó