IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mégis csak lehet iPhone 13 mini?

Annak ellenére, hogy az iPhone 12-es széria mini kiadását egyelőre bukónak ítélték meg, a legfrissebb hírek szerint az Apple várhatóan megtartja legkisebb 5,4”-es iPhone modellméretét a következő sorozatában.

Az iPhone SE és SE 2 sikerét megismétlendő az iPhone 12 mini, a 12-es sorozat legkisebb tagja, a teljes 2020-as iPhone széria értékesítésének csak 5%-át tette ki január első felében az Egyesült Államokban, állítja a Counterpoint Research.

Reuters Graphic
Jól láthatóan csökken a 6″ alatti kijelző mérettel rendelkező készülélkek iránti kereslet

Később a Morgan Stanley befektetési jegyzete azt állította, hogy az Apple kétmillió egységgel csökkentette az iPhone 12 mini gyártási volumenét, hogy nagyobb gyártókapacitást teremtsen a népszerűbb iPhone 12 Pro számára.

Ezt gyorsan követte egy tajvani jelentés, amely a szóbeszédet alátámasztani látszó ellátási lánci forrásokra hivatkozva azt sugallta, hogy az iPhone 12 Pro‌‌ modellek iránti erős kereslet Kínában arra késztette az Apple-t, hogy ráerősítsen a drágább eszközök gyártására.

Aztán jött a február, ahol különböző spekulációk láttak napvilágot, hogy az SE készülékek kiugró népszerűségét követően vajon mi magyarázhatja a mini iránti kereslet csökkenését. 

Forrás: iFixit

A talán legracionálisabb magyarázat az lehet, hogy a mini modellt az amerikai és európai piacok megcélzásához vezették be, de a pandémia hatására sokkal többen maradtak otthon, a felhasználók, sokkal több tartalmat fogyasztanak és ehhez sokkal nagyobb képernyőméretet preferálnak. Nekem kicsit erőltetett magyarázat, de hát most mit csináljunk.

Kínát nem érintette olyan súlyos mértékben az egészségügyi válság a világ többi részeihez képest. Azonban a kelet-ázsiai piac messze földön híres arról, mennyire favorizálják az óriás kijelzőket. Így ott a mini helyből kapufa. 

Egy másik lehetséges tényező az olcsóbb modellek, például a 399 dolláros iPhone SE, 499 dolláros iPhone XR és 599 dolláros iPhone 11 folyamatos elérhetősége, amelyek végső soron eléggé behatárolják a drágább iPhone 12 mini‌‌ vonzerejét, amelynek ára 699 dollár.

E változók ellenére is úgy tűnik, az Apple még nem mondott le az 5,4”-es modellről, ami várhatóan tagja lesz a 13-as szériának is. Még az elmúlt hétvégén az Apple-nél eléggé fekete bárány Jon Prosser azt állította, hogy az ‌iPhone 13‌ mini valóban megvalósul még ebben az évben, azzal megspékelve, hogy nem lesz új „2021-es” ‌iPhone SE‌.

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent az iOS 16

Anikó

Az iPhone XR-re hajazhat az új SE

Anikó

Végre visszatért a töltöttség százalékos kijelzése az iPhone-okon, de miért így?!

Anikó